SHUTTERSTOCK
Brzo i jednostavno

Umjesto kupovnih, napravite vlastiti dresing za salatu. Donosimo pet recepata

Prirodni dresing ne sadrži umjetne konzervase


Malo soli, maslinovo ulje i ocat, a ako smo posebno raspoloženi, u našu ćemo salatu ubaciti i koji začin poput talijanske mješavine ili prepržene sjemenke sezama. I to je otprilike sve što najčešće stavljamo u naše salatne obroke. Ipak, ako ovu ponekad monotoniju poželimo dodatno začiniti ponekim dresingom, to će najčešće završiti tako da odemo u obližnju trgovinu i posegnemo za bocom preljeva čiji nam naziv zvuči egzotično. Nimalo slično nutritivnom sastavu koji se nalazi na poleđini proizvoda. Naime, kupovni preljevi za salatu su često krcati šećerima, mastima i ostalim nezdravim sastojcima koji će umanjiti stvarnu hranjivu vrijednost izvorne salate. Kako biste izbjegli ovaj scenarij, pokušajte dresinge napraviti sami. Vjerujte nam na riječ, postupak izrade nije nimalo kompliciran ni dugotrajan, a birani sastojci će osim nutritivnog bogatstva vašoj salati dati savršen okus.

Napravite vlastiti preljev za salatu

Maslinovo ulje, grčki jogurt i tahini su uglavnom dio popisa dresinga koji možete napraviti sami. No, pripazite. Za razliku od kupovnih koji mogu trajati tjednima, preljevi iz domaće radinosti ne sadrže umjetne konzervanse pa će se i prije pokvariti. Ako ste i dalje bez ideje, donosimo pet iznimno jednostavnih recepata.

1. Zelena božica

Ovaj dresing bogat zelenilom poput bosiljka koji obiluje antioksidansima, prirodnim zaštitnicima tijela od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima i peršina koji je odličan diuretik, bit će savršen dodatak vašoj salati.

Sastojci:

  • 150 grama grčkog jogurta
  • 1 šalica svježeg bilja poput bosiljka i peršina (pomiješajte ono što imate pri ruci)
  • 1 češanj češnjaka, nasjeckan
  • 1 limun, svježe iscijeđen
  • pola žličice soli
  • pola žličice svježe mljevenog papra
  • prema želji možete još dodati malo majčine dušice, kopra, metvice ili vlasca

Postupak:

Sve sastojke stavite u blender i miksajte dok smjesa ne postane glatka. Čuvajte u hladnjaku do dva tjedna.

image
SHUTTERSTOCK

2. Grčki vinaigrette

Vinaigrette se pravi miješanjem ulja s blagom kiselinom kao što je ocat ili limunov sok. Osim kao dresing za vrtnu salatu, može se koristiti kao marinada, a ukusan je dodatak jelima od tjestenine.

Sastojci:

  • 170 ml maslinovog ulja
  • 90 ml vinskog octa
  • 3 žličice sušenog origana
  • 1 žličica češnjaka u prahu
  • pola žličice sol

Postupak:

Da biste ga napravili, stavite sve sastojke zajedno u bocu i promućkajte. Budući da u bočici nema ničega što bi se pokvarilo, ovaj preljev možete držati na polici do nekoliko tjedana.

3. Vinaigrette od sezama i đumbira

Ako volite intenzivnije okuse, kombinacija đumbira i sezama u obliku dresinga bi mogla postati vaša omiljena poslastica. Osim toga, Korijen đumbira povoljno djeluje na kardiovaskularno zdravlje jer poboljšava cirkulaciju, razrjeđuje krv i smanjuje rizik od formiranja ugrušaka, snižava krvni tlak, sudjeluje u metabolizmu lipida te snižava razine kolesterola.

Sastojci:

  • 2 žlice sezamovog ulja
  • 2 žlice umaka od soje s niskim udjelom natrija
  • 2 žlice vinskog octa
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 2 žlice meda
  • 1 žlica svježe mljevenog đumbira
  • 1 češanj češnjaka, samljeven

Postupak:

Umutite sastojke zajedno u zdjeli i čuvajte na sobnoj temperaturi do dva tjedna.

image
SHUTTERSTOCK

4. Talijanski vinaigrette

U još jedan vinaigrette preljev koji bi se mogao naći na vašem popisu omiljenih ubrajamo i ovaj talijanski.

Sastojci:

  • 170 ml maslinovog ulja
  • 170 ml vinskog octa
  • 1 limun, svježe iscijeđen
  • 1 žličica Dijon senf
  • 1 žličica talijanskog začina
  • 1 češanj češnjaka, samljeven
  • pola žličice sol
  • Malo papra

Postupak:

Pomiješajte sve sastojke, a gotov dresing čuvajte u hladnjaku do dva tjedna. Prije upotrebe ga izvadite i pustite da se zagrije na sobnoj temperaturi.

image
SHUTTERSTOCK

5. Veganski dresing

  • 60 g običnog humusa
  • 1 žličica senfa
  • pola žličice limunove korice
  • 30 - 45 ml soka od limuna, po ukusu
  • 2 žličice kapara (sitno samljevenih ili izgnječenih)
  • 4 - 5 češnja češnjaka, nasjeckanog
  • prstohvat morske soli i papra (prema ukusu)
  • 15 - 30 ml maslinovog ulja (po želji za dodatnu kremastost)
  • 1 - 2 žličice javorovog sirupa ili meda

Priprema:

1. U posudu umiješajte humus, senf, koricu limuna i sok, mljevene kapare i sok od salamure i mljeveni češnjak. Sve dobro promiješajte da se sastojci sjedine. Maslinovo ulje nije obavezno, međutim, dodat će više kremastosti.

2. Dodajte malo vruće vode da se smjesa razrijedi i miješajte dok ona ne postane kremasta i glatka. Ako je potrebno, dodajte još soli i papra, soka od limuna ili mljevenog češnjaka. Ako slanoći želite pridružiti slatkoću, dodajte javorov sirup ili med.

3. Koristiti odmah ili čuvati u hladnjaku do tjedan dana.

16. prosinac 2024 14:26