Tamna čokolada u sebi sadrži obilje željeza, vitamina K, magnezija, fosfora, kalija...
 Foto: Istock
Daj kockicu

Tamna čokolada izvrsna je i za vid

Čokolada je zdravija što je tamnija, odnosno što je u njoj veći udio kakaa.

Flavonoidi, antioksidansi već poznati po pozitivnom utjecaju na zdravlje srca, u tamnoj čokoladi mogu poboljšati kvalitetu vida. Kako su objavili u stručnom časopisu JAMA Ophthalmology, flavonoidi jačaju protok krvi prema mrežnici te živcima ključnima za vid, a mliječna čokolada u istraživanjima na američkom sveučilišta u San Antoniju nije imala ovakav učinak.

Minerali i vitamini

Čokolada je zdravija što je tamnija, odnosno što je u njoj veći udio kakaa. Ona s više od 80 posto kakaa u sebi sadrži obilje željeza, vitamina K, magnezija, fosfora, kalija, cinka, bakra i mangana te je jedan od najboljih izvora antioksidanasa koji su nam potrebni da spriječe propadanje stanica.

Umjereno jedenje tamne čokolade preporučuje se kao zaštita živčanog sustava, srca i krvnih žila te za očuvanje mozga i vida kod starijih osoba.

U konzumiranju tamne čokolade leži i ključ za dobar san.

Naime, umjereno uživanje u slatkoj, tamnoj poslastici s visokim udjelom kakaa pomaže ljudima da ostanu prilagođeni ritmu noći i dana, osiguravajući bolju kvalitetu sna

19. prosinac 2024 08:04