Martina Ćustić. FOTO JURE MISKOVIC CROPIX
fitoterapeutkinja

Svemoguća mahuna: Odlična protiv zatvora, snižava šećer, prirodni je botoks i moćan afrodizijak

Počinje sezona, iskoristite je, imamo i odličan recept


Voda od bamije u posljednje vrijeme diže valove na TikToku i drugim društvenim mrežama, a u središtu zanimanja njeni su pozitivni učinci na kožu i zdravlje, pa se navodi da daje svjež i pomlađen izgled, pogoduje probavi, hidratizira organizam, djeluje kao lubrikant, pa i afrodizijak. Oni koji preporučuju njeno pijenje kažu da je napitak lako napraviti - samo treba namočiti očišćene i narezane plodove bamije u vodi preko noći, oni će ispustiti sluz i nastat će rastezljiva, prozirna otopina.

Upravo u sluzi kojom obiluje leži glavna snaga bamije ili okre, grmolike biljke čije su debeljuškaste mahune uobičajena namirnica u dijelovima Afrike, na Bliskom istoku, u Indiji, na Karibima i američkom Jugu, no u Europi, s izuzetkom područja koja su bila pod Osmanskim Carstvom, tek je otkrivamo.

Jedna od prvih u Hrvatskoj u čije je, kako kaže, živote ušla bamija, uzgajivačica je i fitoterapeutkinja Martina Ćustić iz Zadra. Sretna je, dodaje, što je mogla istraživati djelovanja ove svestrane biljke, isprobati ih i na sebi i među prvima ih upotrijebiti u fitoterapiji.

- Sluz bamije jedan je od najvažnijih sastojaka ove biljke te se zbog nje i uzgaja. Ta je sluz bogata polisaharidima, vitaminima i mineralima te različitim hranjivim tvarima, što sve čini bamiju visokokvalitetnom namirnicom, a i odličnim kandidatom za funkcionalnu hranu. Ljekovita svojstva pokazali su plod, sjemenke i listovi, a u fitoterapiji najviše koristimo plod koji ima najveći udio polisaharida. Fauza i suradnici u svom su istraživanju istaknuli fenole i flavonoide kao glavne sastojke plodova. Učinci bamije istražuju se u medicinske svrhe i iskreno se nadam da će jednog dana biti dio nekog lijeka jer su moja iskustva s njom fantastična - kaže Martina Ćustić.

image
Martina Ćustić. FOTO JURE MISKOVIC CROPIX

Ne samo za probavu

Prema podacima iz istraživanja, bamija je pravi rudnik vlakana, a ona su najzastupljenija u svježoj biljci, odnosno plodu - na 100 grama ima ih čak 8,1 gram. U istoj količini svježe biljke zapakirano je 4,86 grama ugljikohidrata i 3,55 grama proteina. Sjemenke sadrže vrlo važne nezasićene masne kiseline poput linolne kiseline, zatim alfa-tokoferol (oblik vitamina E), vitamin K te minerale poput cinka, magnezija, bakra, kalcija i željeza.

- Kao nutritivno bogata namirnica bamija našem organizmu pruža brojne dobrobiti, a posebno je blagotvorna za probavni sustav. U fitoterapiji odlična svojstva pokazuje kod ublažavanja želučanih tegoba, snažan je antioksidans, ali i pomoć kod mršavljenja, jer istraživanja pokazuju da djeluje na regulaciju razine šećera u krvi. U radu s klijentima najbrojnija pozitivna iskustva bilježim upravo na polju probave, a najzadovoljniji smo rezultatima kod rješavanja zatvora. Tu se bamija pokazala odličnom, upravo zbog velike količine vlakana i vode. No osobe koje imaju zdravstvene tegobe, poput dijabetesa, pozivamo na oprez kod uzimanja bamije jer zbog njenog djelovanja na šećer u krvi može doći do naglog pada njegove razine. Dakle, uz sve dobrobiti valja biti oprezan te se, imate li neku zdravstvenu tegobu i uzimate li medikamente, o uzimanju bamije trebate posavjetovati s liječnikom. Nije sve što je prirodno dobro za svaku osobu - upozorava naša sugovornica.

image
SHUTTERSTOCK

Nikad ljepša koža

Uočila je radeći s bamijom i poboljšanja tena. U medijima nerijetko bamiju nazivaju prirodnim botoksom, a Martina kroz smijeh potvrđuje povoljne učinke ove biljke na kožu, čak i "nenamjerne".

- Samo ću vam reći da nam koža nikad nije ljepša, nahranjenija, mladolikija i blistavija, nego u onim mjesecima dok radimo oko bamije; beremo je, peremo, režemo, sušimo… Jedan od mojih projekata ide upravo u tom pravcu - djelić planova otkriva Martina.

Smatra da wellness trend koji promiče pijenje vode od bamije ima smisla, iako se, naravno, ne može znati koliko je točno sadržano pojedinih sastojaka u kućnom pripravku. Ona osobno pila je infuz od bamije te kaže kako njegovo redovito konzumiranje pruža značajne prednosti: od bolje probave, preko hidratacije organizma, unošenja makroelemenata i mikroelemenata, do poboljšanja općeg stanja organizma. Paralelno s time dolazi i do tzv. čišćenja organizma. Zahvaljujući sluzi kojom obiluje bamija može djelovati kao lubrikant, a neki znanstveni radovi potvrđuju i njena afrodizijačka svojstva.

image
SHUTTERSTOCK

Snažan serum

- Osim što sam je pila, jela sam svježu bamiju i koristila sam njenu svježu sluz kao serum za kožu. Rezultati su bili odlični jer koža mi je postala sjajna, zategnutija, nahranjena - govori naša sugovornica koja je u svom radu primijetila da infuz bamije ima trenutni snažan učinak.

Kako se uvjerila iz vlastitih istraživanja, najbolji je način za iskorištavanje svojstava bamije maceracija svježeg i suhog ploda, kao i kuhanje. Na svom OPG-u Zdrava navika suši bamiju u profesionalnoj sušari na temperaturi do 36 °C, a s obzirom na to da je ničim ne tretira, važno je paziti da se sušenje odradi po svim propisima jer bi u suprotnom bamiju mogli napasti moljci. Suha bamija macerira se oko šest sati čime se, ako je pravilno osušena, dobiva macerat sluzi, a suha biljka vraća se u svježi oblik.

- Bamija je kod nas novitet, ali i potencijalna funkcionalna hrana, pa moramo naučiti kako iskoristiti povoljne čimbenike na mikrolokacijama koje joj odgovaraju te je kroz kultivaciju proizvoditi kao lokalnu hranu. Kao namirnica najčešće se sprema u varivima, no mnogim ljudima ne odgovara velika sluzavost u jelima. S druge strane, ako govorimo o ljekovitosti, onda mora ispustiti sluz jer ona sadržava ljekovite sastojke - kaže Martina Ćustić koja će nastaviti istraživati bamiju i na uzgojnom i na fitoterapijskom području. Štoviše, na bamiji će uskoro i diplomirati. Upravo je ta višestruko korisna biljka tema njenog završnog rada na fakultetu. Kroz istraživački rad naša će svestrana sugovornica pokazati različite načine klijanja bamijinih sjemenki te provjeriti kakve će rezultate dati ekstrakcije različitim otopinama ljekovitog bilja i koja će se od njih pokazati najboljom.


Odličan recept

Sezona bamije traje od sredine lipnja do sredine listopada, dakle upravo je na početku, i u to se vrijeme na tržnicama mogu kupiti svježi plodovi. Birajte mahune svjetlozelene boje, glatke teksture i bez mrlja. Suhi krajevi znak su da je bamija stara. Kraći plodovi bolji su za jelo jer imaju nježniju kožu i mekše sjemenke. Bamija je lako kvarljiva, pa je nemojte kupovati puno unaprijed - čuvajte je u hladnjaku, najbolje u papirnatoj vrećici, te je skuhajte za dan ili dva od kupnje. Prije pripreme bamije treba dobro oprati, osušiti te vrlo oštrim nožićem ukloniti dio s peteljkom i vrh, pazeći da se ne ošteti mahuna. Izvan sezone mogu se u prodaji naći sušene bamije. Njih prije upotrebe valja namočiti, pri čemu će im se volumen bitno povećati. Ponekad se prodaju i konzervirane bamije.

Donosimo recept za bamiju pečenu u pećnici u kojem bi bamija trebala pokazati koliko je ukusna, a jelo ne bi trebalo ispasti sluzavo.

Potrebni sastojci su:

  • bamija
  • kokosov maslac (ili prema ukusu druga vrsta maslaca, maslinovo ulje, biljno ulje)
  • češnjak u prahu (dodaje okus, a neće zagorjeti),
  • mljevena slatka paprika, sol.

Priprema:

  1. Bamije operite i osušite papirnatim ručnicima. Odrežite im krajeve, a zatim narežite na komade malo deblje od centimetra i stavite u zdjelu.
  2. U manjoj posudi pomiješajte papriku, češnjak u prahu i sol, pa mješavinu pospite preko bamije i dodajte otopljeni maslac.
  3. Sve dobro promiješajte i stavite na lim za pečenje koji ste obložili papirom za pečenje.
  4. Bamije rasporedite ravnomjerno u jednom sloju. Stavite ih u pećnicu zagrijanu na 230 °C i pecite oko 15 minuta, dok ne porumene.
  5. Poslužite s malo soka od limuna ili s umakom prema ukusu.
Linker
16. lipanj 2024 07:47