Nemojte propustiti, od 13. veljače na kioscima je novi Doktor plus - Prehrana bez glutena!
 Foto: Shutterstock
Novi Doktor Plus donosi:

Sve o prehrani bez glutena na jednom mjestu!

Što je zapravo gluten i kako prepoznati šteti li našem zdravlju? Procjenjuje se da čak 9 od 10 osoba koje ne podnose gluten to i ne znaju! Sve na ovu temu čitajte u specijaliziranom izdanju magazina Doktor u kući koji je na kioscima od srijede, 13. veljače.

Znamo li dovoljno o glutenu? Što je celijakija, a što intolerancija na gluten? Što je bezglutenska prehrana i tko je treba provoditi? Doznajte to u novom broju našeg specijalnog dvomjesečnika Doktor plus koji se na 100 stranica bavi prehranom bez glutena.

Ljudska se prehrana od davnina temelji na kruhu i pšeničnim proizvodima. No, danas je sve više ljudi u potrazi za namirnicama bez glutena. Sve je više polica u trgovinama s bezglutenskim proizvodima.

Definicija glutena je da je to ljepljiva elastična bjelančevinasta tvar koju nalazimo u pšenici, ječmu, ražu i piru. Sastoji se od dva proteina - glutenina i glijadina. Glijadin je odgovoran za većinu negativnih učinaka na zdravlje.

Ova ljepljiva tvar ima svojstvo emulgatora i stabilizatora, dodaje se u lijekove, industrijsku hranu, kozmetiku, arome, začine, a najviše se koristi u pekarskoj industriji zato što proteini glutena daju elastičnost i ljepljivost proizvodima od brašna.

Što kad izaziva probleme

Kada se brašno pomiješa s vodom, glutenski proteini oblikuju mrežu koja ima ljepljivu konzistenciju. Ovo svojstvo nalik na ljepilo čini tijesto elastično, a kruhu omogućuje da se podiže tijekom pečenja. Većina ljudi dobro podnosi gluten, no nekima izaziva probleme. To uključuje celijakiju, osjetljivost na gluten, alergiju na pšenicu i neke druge bolesti.

No, kako prepoznati škodljivost glutena? Našem organizmu gluten može naškoditi na više načina.

Obično se isprva manifestira kao umor i pad energije, pa čak i debljanje bez prevelikog unosa kalorija i probavnih teškoća, no to je samo jedan od niza simptoma. Osobe koje pate od preosjetljivosti na gluten mogu imati probavne tegobe uz nespecifične simptome kao što su umor, bolovi i otečenost zglobova, promjene raspoloženja, problemi s koncentracijom, promjene na koži, trnci, tremor...

Prvo što trebate učiniti je početi čitati oznake na svemu što jedete. Uskoro ćete shvatiti da se gluten, osobito pšenica, dodaje velikom broju namirnica. Također biste trebali jesti uglavnom cjelovitu, ekološki proizvedenu zdravu hranu, jer je većina cjelovitih namirnica prirodno bez glutena.

Uzrok autoimunih bolesti

Izbjegavajte prerađenu hranu, žitarice i žitarice koje sadrže gluten.Celijakija je najteži oblik netolerancije na gluten. To je autoimuni poremećaj i uključuje tretiranje glutena kao stranog tijela. Najčešći simptomi celijakije su probavne smetnje, oštećenje tkiva u tankom crijevu, nadutost, proljev, konstipacija, glavobolja, umor, osip na koži, depresija, gubitak težine i smrdljiv izmet.

Brojni znanstvenici dolaze do zaključka kako je oštećenje probavnog trakta uslijed nepodnošljivosti glutena uzrok autoimunih bolesti kao što su na primjer dijabetes tipa 1, lupus, poremećen rad štitnjače i dr.

Procjenjuje se da 9 od 10 osoba koje ne podnose gluten to i ne znaju. S obzirom na to da je javnost tek posljednjih godina mnogo bolje upoznata s ovom bolešću, povećala se i potražnja za bezglutenskim namirnicama, a bilježi se i značajan porast bezglutenskih proizvoda u prehrambenoj industriji.

Donosimo recepte, priče, nova saznanja, sve o bezglutenskoj prehrani, a u dežurnoj ordinaciji liječnici odgovaraju na vaša pitanja.

Nemojte propustiti, od 13. veljače na kioscima je novi Doktor plus - Prehrana bez glutena!

Linker
02. studeni 2024 18:22