Došlo je to vrijeme u godini kad se rade prognoze, a među prvima je sa svojom prognozom izašao američki lanac supermarketa Whole Food Market u svom godišnjem izvješću o trendovima u prehrani. U njemu prognoziraju koji će okusi, prakse i sastojci dominirati njihovim policama tijekom 2022. godine. A kako se radi o lancu supermarketa koji prodaje „zdravu hranu”, odnosno proizvode bez hidrogeniziranih masti, umjetnih boja, aroma i konzervansa, njihova bi prognoza trebala biti zanimljiva svima koji se trude voditi računa o zdravoj prehrani.
1. Ultraurbani uzgoj
Stalne inovacije u području uzgoja donose stalno nove i nove načine uzgoja hrane u područjima koja su „teška” za uzgoj. Mnogi brendovi se okreću tim novim tehnologijama kako bi uzgajali hranu na najneočekivanijim mjestima.
2. Yuzu
Među prvima, u prognozama za popularne okuse, našlo se ovo citrusno voće koje se uzgaja u Japanu, Koreji i Kini te koje se sve češće počelo pojavljivati na zapadnim tržištima u obliku octa, pjenušavih alkoholnih pića i majoneze.
3. Reducetarijanizam
Tiče se onih koji su zainteresirani za biljnu prehranu, ali ne i opredijeljeni isključivo za nju. Prema Whole Foods Marketu, kad reducetarijanisti imaju na jelovniku životinjske proizvode, vode računa da se radi o visoko kvalitetnim proizvodima, poput životinja koje su uzgajane na pašnjacima ili jaja od takozvanih sretnih koka.
4. Hibiskus
Drugi okus na ovoj listi je hibiskus koji hrani daje sjajnu boju i okus. Iako se uobičajeno koristi za spravljanje čaja, sve češće se počinje pojavljivati u pekmezima, jogurtima pa čak i kolagenu u prahu.
5. Alkoholna pića koja to nisu
Sve je više brendova koji izlaze na tržište s bezalkoholnim verzijama omiljenih alkoholnih pića i čini se da će mocktaili postati hit pića u ovoj godini.
6. Uzgoj žitarica koji pomaže očuvanju zdravog tla
Ovaj se trend odnosi na način na koji se poštuje uloga žitarica u ekosustavu te se one uzgajaju sve više uz korištenje metoda i procesa koji pomažu da se održi zdravlje tla.
7. Sjemenke suncokreta
Sjemenke će i dalje biti popularne, ali među njima će u prvi plan iskočiti sjemenke suncokreta koje se počinju koristiti u krekerima, bazama za sladolede pa čak i u proizvodnji alternativnih mlijeka.
8. Moringa
Iako se tisućama godina koristi u tradicionalnoj ayurvedskoj medicini, Whole Foods Market ovu supernamirnicu smatra ključnim sastojkom za kojim trebate posegnuti u 2022. i to ne samo u obliku dodatka prehrani, već i u svakodnevnom jelovniku.
9. Funkcionalna gazirana pića
Gazirana pića koja donose dobrobiti za zdravlje preplavila su police trgovina i Whole Foods Market predviđa da će 2022. biti godina kad će se sve veći broj ljudi okretati funkcionalnim pićima.
10. Kurkuma
Još jedan sastojak koji se tisućama godina koristi u ayurvedskoj medicini, ali i u tradicionalnoj kuhinji je kurkuma kojoj se u ovoj godini predviđa boom u kulinarstvu nakon što je već godinama prisutna u sferi zdravlja. Odsad je možete očekivati u jutarnjim žitaricama, kiselom zelju pa čak i u sladoledima na biljnoj bazi.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....