SHUTTERSTOCK
iznenađujuće

Stigle su mandarine, a malo tko zna kako utječu na naše bubrege, srce i probavu

Osim što su bogate vitaminom C, opskrbljuju nas i bakrom, vitaminom B6, tiaminom, folatima, kalijem, kalcijem i magnezijem

Uz širok spektar vitamina i minerala, mandarine poboljšavaju nekoliko sustava u našem tijelu.


Jačaju imunitet

Svakodnevni unos dovoljne količine vitamina C pomaže u smanjenju simptoma i skraćuje trajanje uobičajenih respiratornih tegoba poput prehlade.


Štite od bubrežnih kamenaca

Mandarine će pomoći u povećanju razine citrata u urinu i tako smanjiti rizik od bubrežnih kamenaca.


Visok udio antioksidansa

Antioksidansi su snažni spojevi koji nas štite od upala i kroničnih stanja poput raka, dijabetesa i bolesti srca.

image
SHUTTERSTOCK

Potiču dobru probavu

S 1,6 grama vlakana u jednoj mandarini, probava će dobro raditi, a smanjit ćete rizik od hemoroida, čira na želucu i upalnih bolesti crijeva.


Poboljšavaju zdravlje srca

Flavonoidi u agrumima mogu pomoći u smanjenju razine kolesterola i triglicerida u krvi, a oboje su glavni čimbenici rizika za srčane bolesti. Uobičajeno se savjetuje jesti ih redovito i umjereno jer su kisele i s vremenom mogu uzrokovati eroziju zubne cakline. Osim toga, radije jedite cijelu voćku nego cijeđeni sok kako biste si osigurali vlakna. Voćni sok sadrži više kalorija i fruktoze pa može pridonijeti debljanju i problemima s jetrom ako se dulje vrijeme konzumira u prekomjernim količinama.

SJAJAN RECEPT ZA KUGLOF OD MANDARINA.

13. prosinac 2024 13:59