Foto: iStock
Samo prirodno

Sočni brownie s kiselim zeljem

Često kad spomenem kiselo zelje kao sastojak kolača, ljudi padaju u nesvijest! Ali vjerujte da nema mjesta brizi, jer upravo ukiseljeni kupus ovom kolaču daje 'ono nešto', dublju dimenziju koju ne možete definirati, ali kad ga počnete jesti, teško je stati. Okus tamne čokolade vlada ovim kolačem, a kupus je samo tajni sastojak za koji ne mora znati nitko osim vas. Ovaj recept preuzet je iz moje kuharice Fermented Foods.

Suhi sastojci:
130 g (1 šalica) polubijelog brašna
35 g (¼ šalice) integralnog brašna
1 žličica sode bikarbone
1 žličica praška za pecivo bez aluminija
30 g (⅓ šalice) kakao praha
½ žličice cimeta

Tekući sastojci:
120 ml (½ šalice) sojinog mlijeka ili vode
150 g (½ šalice) javorovog ili agavinog sirupa
prah vanilije (na vrh noža)
50 g (¼ šalice) blagog maslinovog ulja
85 g (½ šalice) kiselog zelja, dobro opranog i sitno nasjeckanog
45 g (¼ šalice) tamne čokolade, usitnjene
80 g (½ šalice) oraha ili drugih orašastih plodova, nasjeckanih

Količina je dostatna za lim za pečenje dimenzija 24x18 cm, a trebate ga, preporučam, obložiti masnim papirom.

Priprema:

  1. Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva.
  2. U većoj zdjeli pomiješajte sve tekuće sastojke i dodajte sjeckani kupus. Mutilicom dobro izmiješajte.
  3. Na zdjelu stavite gusto cjedilo pa u njega dodajte suhe sastojke (osim oraha i čokolade) i prosijte u tekuće sastojke. Dobro promiješajte da dobijete gustu homogenu smjesu.
  4. Umiješajte orahe i sjeckanu čokoladu. Prebacite u lim za pečenje i pecite 25 do 27 minuta pa ohladite prije rezanja.
Linker
17. studeni 2024 20:29