Piše: Goranka Jelinčić
Ljeti ne samo da smo manje gladni, već općenito imamo i manje želje za kuhanjem. Uostalom, na plus 30 nije nam do slijedova teške hrane, pogotovo uz vrući štednjak. Za tople dane i ljetne večeri sastavili smo lagane recepte.
Preporuke za ljetne mjesece uglavnom su konzumacija hrane visoke hidratacijske snage poput voća i povrća. Kuhati treba lagano izbjegavajući suvišne masnoće. Hladne juhe i salate jedno su od najčešćih ljetnih jela. Pripreme su jednostavne, priznaju varijacije i kombinacije svih vrsta i sastavljaju se u kratkom vremenu. Možemo ih učiniti laganim ili teškim koliko želimo. Možemo ih nadopuniti mesom i ribom kako bismo ih učinili jedinstvenim jelom. Donosimo nekoliko zanimljivih jela koja će toplinu učiniti podnošljivijom.
1. Hladna juha od dinje i šunke
Ako vam se sviđa kontrast između slatkog i slanog, ovo jelo zasigurno će vam se svidjeti! Dinja je jedan od plodova ljeta i zbog visokog sadržaja vode idealna je za održavanje hidratacije. Uz to, sadrži mnogo vrijednih nutritivnih svojstava i malo kalorija!
Sastojci:
- 1 srednja dinja
- 2 ili 3 žlice tekućeg vrhnja
- sol
- crni papar
- ekstra djevičansko maslinovo ulje
- 6 kriški kuhane šunke
Priprema: Ogulite i očistite dinju. U blender stavite meso dinje, izmiksajte zajedno sa vrhnjem za kuhanje, soli i paprom. Staviti u hladnjak do posluživanja. Šunku malo prepržite na tavi ili u mikrovalnoj na dvije minute. Juhu od dinje poslužujemo vrlo hladnu s hrskavom šunkom na vrhu i kapljicom ekstra djevičanskog maslinovog ulja.
2. Seoska salata
Salata je idealno jelo za vruće dane jer uključuje ugljikohidrate i bjelančevine, te vitamine. Savršena je za posluživanje kao jedno jelo.
Sastojci:
- pola kg krumpira
- 1 zelena paprika
- 1 crvena paprika
- 2 ili 3 rajčice
- 1 češnjak
- 2 kuhana jaja
- 1 limenka (160 gr) tune
- ekstra djevičansko maslinovo ulje
- sol
- papar po želji
Priprema: Krumpir s korom skuhati u slanoj vodi. Ovisno o veličini, kuhanje traje između 20 ili 40 minuta. Da biste provjerili jesu li spremni, ubodite ih vrhom noža, mora ući bez otpora. Druga je mogućnost upotreba "mikrovalnog" krumpira koji se pari u vlastitoj vrećici za 8 minuta.
Nakon što su kuhani, ogulimo ih, narežemo na kriške i stavimo u veliku zdjelu. Na vrh stavimo opranu i nasjeckanu rajčicu, dvije paprike izrezane na vrlo tanke kriške, narezana kuhana jaja i tunu. Na kraju dodajte ekstra djevičansko maslinovo ulje, malo soli i papra.
* Ovu salatu možete kombinirati i s drugim namirnicama.
3. Lubenica Gazpacho
Ovo osvježavajuće jelo priprema se od lubenice, rajčice, vode, maslinovog ulja, octa. Usuđujete li se probati?
Sastojci:
- 500 gr lubenice, bez sjemenki
- 500 gr rajčice
- 1 češanj češnjaka
- jabučni ocat
- voda
- ekstra djevičansko maslinovo ulje
- sol
Priprema: U blender stavimo češanj češnjaka, rajčicu, lubenicu, ocat, ulje i sol. Vrlo dobro usitnimo, dodamo vodu dok ne dobije željenu teksturu i držimo u hladnjaku do vremena posluživanja. Možemo ga poslužiti s kockicama lubenice.
4. Salata od tjestenine, cvjetače i crnih maslina
Sastojci:
- 160 grama kratke suhe tjestenine
- 10 cherry rajčica
- 9 crnih maslina
- 1/2 kukuruza
- 1/2 cvjetače (otprilike 200 grama)
- 2 žlice maslinovog ulja
- 1 mala žlica crvene paprike
- sol i ocat po ukusu
Priprema: Započet ćemo kuhanjem tjestenine dok ne postane al dente i prženjem cvjetova cvjetače dok ne omekšaju. Oba sastojka stavimo sa strane dok se ne ohlade. Skuhajte kukuruz (može iz konzerve) operite i narežite na polovicu rajčice i uklonite košticu crnih maslina. U posudi pomiješati sve sastojke. U drugoj posudi napraviti preljev sa solju, paprikom, octom i maslinovim uljem.Na kraju serviramo u tanjure i stavimo preljev koji će dati crvenkastu boju i izvrstan okus salati koja je idealno jelo u ljetnoj sezoni.
5. Namaz - avokado i tahini
Sastojci:
- zreli avokado
- žlica tahinija
- tri žlice limete
Priprema: Ogulite avokado i uklonite središnju kost. Stavite u zdjelu i izgnječite uz pomoć vilice. Zatim dodajte tahini, sok od limete i dobro promiješajte. Idealan namaz za preprženi kruh.
6. Sladoled – voćne lizalice
Sladolede kod kuće možemo napraviti lako i sa zdravim sastojcima. U osnovi samo s voćem možete napraviti ukusne ledene slastice. Sladoledne lizalice prave se od kivija, manga i jagoda, ali možete ih napraviti i s drugim voćem: breskvom, malinom, bananom... Ako je voće jako zrelo, ne trebate dodati šećer.
Sastojci:
- 130 gr kivija oguliti i narezati na komade
- 170 gr manga oguliti i narezati na komade
- 170 gr jagoda narezane na komade
Priprema: Izmiksajte kivi dok ne dobijete homogenu teksturu. Stavite u staklenku i u hladnjak. Ostalo voće usitnite, a svako od njih stavite u staklenku pa u hladnjak. Napunite kalupe za sladoled kivijom i stavite ih u zamrzivač 40 minuta ili dok se dobro ne smrznu. Zatim dodajte pire od manga i stavite u zamrzivač oko 20 minuta. Nakon vremena, izvadite kalupe iz zamrzivača i dodajte štapiće sladoleda. Vratite u zamrzivač na 1 sat ili dok se ne smrznu. Na kraju dodajte pire od jagoda i ostavite u zamrzivaču do sljedećeg dana. Vrijeme zamrzavanja može varirati ovisno o veličini kalupa koji se koristi.
U slast!
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....