Osvježavajuće jelo od lubenice, rajčice, vode, maslinovog ulja i octa
 Getty Images/iStockphoto
Isprobajte

Šest ljetnih recepata: Nisu samo hladne juhe i salate, tu je i lubenica na jedan sasvim novi način

Malo kalorija, puno okusa. I sve je brzo gotovo. Idealno za tople dane i ljetne večeri

Piše: Goranka Jelinčić

Ljeti ne samo da smo manje gladni, već općenito imamo i manje želje za kuhanjem. Uostalom, na plus 30 nije nam do slijedova teške hrane, pogotovo uz vrući štednjak. Za tople dane i ljetne večeri sastavili smo lagane recepte.

Preporuke za ljetne mjesece uglavnom su konzumacija hrane visoke hidratacijske snage poput voća i povrća. Kuhati treba lagano izbjegavajući suvišne masnoće. Hladne juhe i salate jedno su od najčešćih ljetnih jela. Pripreme su jednostavne, priznaju varijacije i kombinacije svih vrsta i sastavljaju se u kratkom vremenu. Možemo ih učiniti laganim ili teškim koliko želimo. Možemo ih nadopuniti mesom i ribom kako bismo ih učinili jedinstvenim jelom. Donosimo nekoliko zanimljivih jela koja će toplinu učiniti podnošljivijom.

1. Hladna juha od dinje i šunke

Ako vam se sviđa kontrast između slatkog i slanog, ovo jelo zasigurno će vam se svidjeti! Dinja je jedan od plodova ljeta i zbog visokog sadržaja vode idealna je za održavanje hidratacije. Uz to, sadrži mnogo vrijednih nutritivnih svojstava i malo kalorija!

Sastojci:

  • 1 srednja dinja
  • 2 ili 3 žlice tekućeg vrhnja
  • sol
  • crni papar
  • ekstra djevičansko maslinovo ulje
  • 6 kriški kuhane šunke

Priprema: Ogulite i očistite dinju. U blender stavite meso dinje, izmiksajte zajedno sa vrhnjem za kuhanje, soli i paprom. Staviti u hladnjak do posluživanja. Šunku malo prepržite na tavi ili u mikrovalnoj na dvije minute. Juhu od dinje poslužujemo vrlo hladnu s hrskavom šunkom na vrhu i kapljicom ekstra djevičanskog maslinovog ulja.

2. Seoska salata

Salata je idealno jelo za vruće dane jer uključuje ugljikohidrate i bjelančevine, te vitamine. Savršena je za posluživanje kao jedno jelo.

Sastojci:

  • pola kg krumpira
  • 1 zelena paprika
  • 1 crvena paprika
  • 2 ili 3 rajčice
  • 1 češnjak
  • 2 kuhana jaja
  • 1 limenka (160 gr) tune
  • ekstra djevičansko maslinovo ulje
  • sol
  • papar po želji

Priprema: Krumpir s korom skuhati u slanoj vodi. Ovisno o veličini, kuhanje traje između 20 ili 40 minuta. Da biste provjerili jesu li spremni, ubodite ih vrhom noža, mora ući bez otpora. Druga je mogućnost upotreba "mikrovalnog" krumpira koji se pari u vlastitoj vrećici za 8 minuta.

Nakon što su kuhani, ogulimo ih, narežemo na kriške i stavimo u veliku zdjelu. Na vrh stavimo opranu i nasjeckanu rajčicu, dvije paprike izrezane na vrlo tanke kriške, narezana kuhana jaja i tunu. Na kraju dodajte ekstra djevičansko maslinovo ulje, malo soli i papra.

* Ovu salatu možete kombinirati i s drugim namirnicama.

3. Lubenica Gazpacho

Ovo osvježavajuće jelo priprema se od lubenice, rajčice, vode, maslinovog ulja, octa. Usuđujete li se probati?

Sastojci:

  • 500 gr lubenice, bez sjemenki
  • 500 gr rajčice
  • 1 češanj češnjaka
  • jabučni ocat
  • voda
  • ekstra djevičansko maslinovo ulje
  • sol

Priprema: U blender stavimo češanj češnjaka, rajčicu, lubenicu, ocat, ulje i sol. Vrlo dobro usitnimo, dodamo vodu dok ne dobije željenu teksturu i držimo u hladnjaku do vremena posluživanja. Možemo ga poslužiti s kockicama lubenice.

4. Salata od tjestenine, cvjetače i crnih maslina

Sastojci:

  • 160 grama kratke suhe tjestenine
  • 10 cherry rajčica
  • 9 crnih maslina
  • 1/2 kukuruza
  • 1/2 cvjetače (otprilike 200 grama)
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 1 mala žlica crvene paprike
  • sol i ocat po ukusu

Priprema: Započet ćemo kuhanjem tjestenine dok ne postane al dente i prženjem cvjetova cvjetače dok ne omekšaju. Oba sastojka stavimo sa strane dok se ne ohlade. Skuhajte kukuruz (može iz konzerve) operite i narežite na polovicu rajčice i uklonite košticu crnih maslina. U posudi pomiješati sve sastojke. U drugoj posudi napraviti preljev sa solju, paprikom, octom i maslinovim uljem.Na kraju serviramo u tanjure i stavimo preljev koji će dati crvenkastu boju i izvrstan okus salati koja je idealno jelo u ljetnoj sezoni.

5. Namaz - avokado i tahini

Sastojci:

  • zreli avokado
  • žlica tahinija
  • tri žlice limete

Priprema: Ogulite avokado i uklonite središnju kost. Stavite u zdjelu i izgnječite uz pomoć vilice. Zatim dodajte tahini, sok od limete i dobro promiješajte. Idealan namaz za preprženi kruh.

6. Sladoled – voćne lizalice

Sladolede kod kuće možemo napraviti lako i sa zdravim sastojcima. U osnovi samo s voćem možete napraviti ukusne ledene slastice. Sladoledne lizalice prave se od kivija, manga i jagoda, ali možete ih napraviti i s drugim voćem: breskvom, malinom, bananom... Ako je voće jako zrelo, ne trebate dodati šećer.

Sastojci:

  • 130 gr kivija oguliti i narezati na komade
  • 170 gr manga oguliti i narezati na komade
  • 170 gr jagoda narezane na komade

Priprema: Izmiksajte kivi dok ne dobijete homogenu teksturu. Stavite u staklenku i u hladnjak. Ostalo voće usitnite, a svako od njih stavite u staklenku pa u hladnjak. Napunite kalupe za sladoled kivijom i stavite ih u zamrzivač 40 minuta ili dok se dobro ne smrznu. Zatim dodajte pire od manga i stavite u zamrzivač oko 20 minuta. Nakon vremena, izvadite kalupe iz zamrzivača i dodajte štapiće sladoleda. Vratite u zamrzivač na 1 sat ili dok se ne smrznu. Na kraju dodajte pire od jagoda i ostavite u zamrzivaču do sljedećeg dana. Vrijeme zamrzavanja može varirati ovisno o veličini kalupa koji se koristi.

U slast!

17. prosinac 2024 14:33