Dragan Grkic/Shutterstoc
Savršeno zdrave

Sada su najbolje: Ovo "obično" voće poboljšava probavu, regulira tlak i doslovno pomete višak kolesterola

Imaju nježnu, suptilnu slatkoću koja ih čini savršenima za razne kombinacije

Kruške su prilično podcijenjeno voće. Dok jabuke i banane redovito osvajaju vrhove ljestvica popularnosti, kruške nekako uvijek ostaju po strani. No sada, u srcu njihove sezone, kad su tržnice i police dućana prepune sočnih, zrelih plodova, možda je pravo vrijeme da im napokon posvetimo pažnju koju zaslužuju.

Kruške imaju nježnu, suptilnu slatkoću koja ih čini savršenima za razne kombinacije - od pečenih s medom, vanilijom i cimetom, do svježih u jesenskim salatama sa sirom i orasima, ili kao neočekivani dodatak pizzi s pršutom i gorgonzolom. Mnogi nutricionisti ih obožavaju upravo zbog te svestranosti.

- Osim što ih jedem svježe, često ih dodajem u smoothieje, zobene kaše ili pečem u voćnim kolačima - rekla je nutricionistica Michelle Dudash, autorica kuharice “Low-Carb Mediterranean”.

image

Za idealan doručak kombinirajte kruške, ricottu, med i malo oraha na raženom kruhu.

Rui Elena/Shutterstock

Ako počnete jesti kruške redovito, vaše će tijelo ubrzo početi pokazivati znakove zahvalnosti. Evo što se sve događa kada ovu jesensku zvijezdu uključite u svakodnevnu prehranu:

  • Mogu pomoći kod regulacije tjelesne težine

Zahvaljujući visokom udjelu vlakana, dulje ćete se osjećati siti, a unos kalorija prirodno će se smanjiti.

- Vlakna se ne probavljaju u potpunosti, što znači da dodaju volumen hrani bez dodatnih kalorija – objašnjava Dudash. Znanstvena istraživanja potvrđuju da prehrana bogata vlaknima pomaže pri održavanju zdrave težine i smanjuje rizik od dijabetesa tipa 2. Samo pripazite da ih ne posipate šećerom ili smeđim šećerom - time poništavate sve blagodati.

  • Pravi su spas za probavu

Ako vas muči zatvor, dodavanje jedne kruške dnevno u prehranu može napraviti razliku.

- Kruške su bogate topljivim i netopljivim vlaknima, što potiče rad crijeva i zdravlje probavnog sustava – kaže Maggie Michalczyk, autorica bloga “Once Upon a Pumpkin”. Zato ih jedite s korom - jedna srednja kruška sa svim dijelovima sadrži oko šest grama vlakana, što je oko petine dnevno preporučene količine.

  • Čuvaju vaše srce

Vlakna pomažu u snižavanju lošeg LDL kolesterola, dok kalij, kojim kruške također obiluju, pomaže regulirati krvni tlak i spriječiti nakupljanje natrija u tijelu. Tako se smanjuje pritisak na krvne žile i rizik od srčanih bolesti. Dudash kaže kako vlakna u kruškama doslovno "pometu" višak kolesterola iz probavnog sustava - poput metle iz prirode.

  • Jačaju imunitet

Iako se najčešće sjetimo naranči kad pričamo o vitaminu C, kruške ga imaju dovoljno da pridonesu snažnijem imunološkom sustavu. Uz vitamin C, prepune su fitonutrijenata i antioksidansa koji štite stanice od oksidativnog stresa. Različite boje kore znače i različite vrste tih zaštitnih spojeva, pa birajte raznoliko - od zelenih i žutih do crvenih sorti.

  • Dugoročno smanjuju rizik od kroničnih bolesti

Osim što vlakna potiču zdravu probavu, zdrava crijeva povezana su s manjim rizikom od niza ozbiljnih stanja, uključujući bolesti srca i dijabetes. Antioksidansi u kruškama dodatno podržavaju zdravlje mozga, smanjuju oksidativni stres i time štite od neurodegenerativnih bolesti poput Parkinsonove i Alzheimerove.

25. studeni 2025 22:33