Kada je riječ o hrani za zdravlje crijeva, obično se spominju najpoznatiji probiotici, poput kiselog kupusa i drugog fermentiranog povrća. To su dobre namirnice iz više razloga, ali integrativni gastroenterolog dr. med. Marvin Singh ističe da ne bismo trebali zaboraviti i na neke druge "velike igrače" u zdravlju crijeva. Naime, riječ je o začinskom bilju i začinima.
Ne samo što su zdravi sami po sebi, nego su i svestrani, možete ih dodati bilo kojem jelu. Kad je riječ o najzdravijem začinskom bilju, dr. Singh smatra da je to korijander.
Zašto je korijander toliko dobar za probavu?
- Smatram korijander superbiljkom - rekao je dr. Singh za MindBodyGreen.
Ulje ekstrahirano iz sjemenki korijandera može ubrzati probavu. Međutim, korijander može spriječiti bolove i probleme sa sindromom iritabilnog crijeva.
Studije na životinjama koje su istraživale zdravstvene prednosti korijandera otkrile su da biljka ima i antimikrobna svojstva. U jednoj studiji, pilićima je davan ili ekstrakt na bazi vode ili prah sjemenki korijandera u različitim koncentracijama. U usporedbi s kontrolnom skupinom, oni koji su konzumirali vodeni ekstrakt i 1,5% i 2% praha pokazali su znatno smanjenu razinu Escherichije coli u tankom crijevu.
Zašto je korijander superbiljka?
Međutim, Dr. Singh navodi kako su benefiti korijandera ogromni i ne staju samo na rješavanju probavnih problema.
Korijander je bogat antioksidansima, poput vitamina C i vitamina A. Vitamin A održava zdravlje očiju i kostiju, dok vitamin C održava imunitet. Isto tako, korijander sadrži kvercetin, moćni flavonoid s antivirusnim i protuupalnim svojstvima koji održava zdravlje dišnih organa i sinusa.
Osim toga može se koristiti za detoksikaciju jetre i smanjenje šećera u krvi.
Zapravo, ljudi koji imaju nizak šećer u krvi ili uzimaju lijekove za dijabetes trebali bi biti oprezni s korijanderom jer je tako učinkovit. Studije na životinjama sugeriraju da sjemenke korijandera smanjuju šećer promicanjem aktivnosti enzima koji pomažu u uklanjanju šećera iz krvi.
Nutritivno, biljka se smatra dobrim izvorom lipida i linalola, eteričnog ulja. Tradicionalno se koristi zbog svojih antiepileptičkih, antidepresivnih i protuupalnih učinaka.
Kako ga konzumirati?
Obično postoje dvije polarizirajuće strane kad je u pitanju uporaba korijandera. Naime, ljudi većinom vole ili mrze njegov okus, a neki navode da im ima okus i miris poput sapuna. No, dr. Singh ga obožava i dodaje ga mnogima jelima.
- Obožavam ga kao dodatak salati ili bilo kojem jelu. Ubacim malo korijandera i hrana dobije bolji okus - rekao je dr. Singh.
Međutim, možete pripremiti i čaj od korijandera ako ga ne želite dodati u salatu, a voljeli biste iskoristiti njegove benefite. Čaj od sjemenki korijandera pije se kod slabe probave, proljeva, želučanih problema i hemoroida. Jednu čajnu žličicu mljevenih sjemenki korijandera prelijete šalicom vruće vode, ostavite preko noći i ujutro procijedite. Pije se po trećina šalice tri puta na dan.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....