FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
sjajni recepti

Redovito konzumiranje ribe može smanjiti rizik od srčanog i moždanog udara! Isprobajte ove morske specijalitete

Nedostatak omega-3 masnih kiselina kod starijih se ljudi negativno odražava na osjet okusa, sluh i vid

Riba sadrži biološki visokovrijedne bjelančevine. To znači da su esencijalne aminokiseline, koje se moraju unositi hranom jer ih organizam sam ne može sintetizirati, u njima u adekvatnim omjerima.

Dovoljna količina esencijalnih aminokiselina u prehrani omogućuje izgradnju i obnovu tkiva u organizmu. Bijela riba (arbun, trlja, lubin, orada, oslić, kovač…) ima malu količinu masti, lako je probavljiva pa se stoga posebno preporučuje djeci, starijim osobama i rekonvalescentima.

Omega-3 masne kiseline

EPA i DHA, iznimno vrijedne omega-3 masne kiseline kojima obiluje plava riba (srdela, šarun, lokarda, skuša, tuna, palamida, inćun…), važne su tijekom cijelog čovjekova vijeka. Studijama je pokazana njihova važnost u razvoju mozga nedonoščadi. Također pomažu zdravlje zglobova. Sprečavaju prekomjerno grušanje krvi, što stvara zaštitu od bolesti srca i krvnih žila. Nedostatak omega-3 masnih kiselina kod starijih se ljudi negativno odražava na osjet okusa, sluh i vid.

Liječnici kažu da redovito konzumiranje ribe može smanjiti rizik od srčanog udara, moždanog udara i poremećaja metabolizma lipida - štetnog nakupljanja masti i tvari sličnih mastima u organizmu, a istodobno blagotvorno djeluje na razinu kolesterola.

Može se reći da uistinu treba slijediti savjete stručnjaka i plavu ribu jesti dvaput tjedno. Nadalje, privrženost mediteranskoj prehrani, koja obiluje svježim voćem i povrćem, cjelovitim žitaricama, orašastim plodovima i mahunarkama te uključuje konzumiranje ribe i maslinova ulja, smanjuje rizik za pojavu depresije, Alzheimerove bolesti i moždanog udara.


Brancin pečen u foliji

Sastojci:

  • 4 veća fileta brancina
  • 4 rajčice
  • 4 jušne žlice limunova soka
  • 50 g pinjola
  • 50 g naribanog parmezana
  • 1 češanj češnjaka
  • 2 kugle mozzarelle
  • bosiljak
  • sol i papar

Priprema:

  1. Pinjole popržite u tavi, a zatim napravite pesto, i to tako da dobro izmiksate pinjole, češnjak, bosiljak, parmezan i maslinovo ulje. Na kraju dodajte sol i papar po želji.
  2. Filete brancina prelijte limunovim sokom, a zatim posolite i popaprite.
  3. Svaki filet brancina stavljajte na zaseban komad aluminijske folije.
  4. Preko brancina poredajte naizmjence rajčicu i mozzarellu koju ste narezali na kolute i začinili.
  5. Preko njih ravnomjerno nanesite pesto, a zatim foliju dobro zatvorite sa svih strana i stavite peći na 150°C 20-30 minuta (ovisi o debljini fileta).
  6. Kao prilog uz ovo jelo mogu se poslužiti riža i zelena salata.


Tunjevina na baskijski

Sastojci:

  • 800 g tunjevine
  • 2 crvene paprike
  • 1 patlidžan
  • 1 veća rajčica
  • 2 glavice luka
  • brašno
  • 1 češanj češnjaka
  • 1 lovorov list
  • timijan
  • sol
  • kajenski papar
  • maslinovo ulje

Priprema:

  1. Tunjevinu narežite na komade, uvaljajte je u brašno i kratko popržite na zagrijanom maslinovom ulju.
  2. Papriku narežite na trakice i tri minute pirjajte na ulju u kojem ste pržili ribu. Ako je potrebno, dodajte još malo ulja.
  3. Zatim dodajte patlidžan narezan na kockice, nasjeckani luk i češnjak.
  4. Na kraju dodajte rajčicu narezanu na kockice, lovorov list i sitno nasjeckan timijan.
  5. Sve posolite i po želji začinite kajenskim paprom.
  6. Tome dodajte poprženu tunjevinu i na laganoj vatri pirjajte 40-ak minuta.
20. prosinac 2024 23:55