FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
večera za 10

Punjene malteške artičoke - recept koji vas neće ostaviti ravnodušnim

Artičoke pozitivno utječu na rad jetre, normalizaciju šećera u krvi, rad bubrega, probavnih organa

Artičoka se jede već više tisuća godina. Potječe upravo s Mediterana pa i dandanas postoji njihova neraskidiva veza. Zanimljivog jestivog cvijeta gorkasto-pikantnog okusa, idealno se uklapa u mediteransku kuhinju i u proljeće uspješno razbija monotoniju zimskih jelovnika. U staroj je Grčkoj bila neizostavan dio gozbi, dok su Rimljani iskorištavali i njezina ljekovita svojstva.

Pozitivno utječe na rad jetre, normalizaciju šećera u krvi, rad bubrega, probavnih organa i dr. Cvjetovi ove biljke imaju nisku energetsku vrijednost. Obiluju manganom (koji je važan u brojnim antioksidativnim procesima u organizmu, a sadrže i kalij, fosfor, kalcij, magnezij i dr. Prilikom kupovine treba odabirati jedre zatvorene cvjetove kojima se samo donje latice počinju otvarati. Artičoke ne bi smjele jesti dojilje jer negativno djeluju na lučenje mlijeka.

image
Vegetarian stuffed artichoke on plate, on table background
FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK


Punjene malteške artičoke

Sastojci:

  • 4 artičoke
  • 6 češnjeva češnjaka
  • 8 maslina
  • 2 jušne žlice kapara
  • 90 g krušnih mrvica
  • 1 jušna žlica octa
  • 1 jušna žlica maslinova ulja
  • nasjeckani peršin

Priprema:

  1. Kuhinjskim batom istucite artičoke (da vanjski listovi omekšaju).
  2. Zatim ih stavite 30 minuta u slanu vodu.
  3. U međuvremenu pripremite nadjev. Sitno nasjeckajte češnjak, masline i kapare. Dodajte krušne mrvice, ocat, ulje i nasjeckani peršin te sve dobro izmiješajte.
  4. Artičokama raširite latice i između njih stavljajte nadjev.
  5. Punjene artičoke stavite u posudu tako da budu zbijene jedna do druge.
  6. Uz kraj posude ulijte vodu tako da skoro prekrije cvjetove.
  7. Kuhajte na laganoj vatri dok cvjetovi ne omekšaju.
Linker
23. studeni 2024 02:47