Obožavamo ih!

 SHUTTERSTOCK
tako dobre

Pun vam je frižider šljiva? Devet načina kako ih možete iskoristiti

Dodajte ovo ukusno voće u pite, salate, zobenu kašu, jogurt, smoothie, puding, kompot...


Šljive su provjereni recept za poticanje probave, a poznate su gotovo oduvijek. Svježa šljiva je sočna i ukusna, a može se i sušiti, koristiti za izradu džemova i drugih slastica. Sok od šljive može se fermentirati u vino. Suhe šljive također su slatke i sočne. Osim toga, smatraju se vrhunskom antioksidativnom hranom.

Šljive treba čuvati u hladnjaku, osim ako je previše čvrsta i želite da brzo dozrije, tada je držite na sobnoj temperaturi na tamnom mjestu. Izvrstan su dodatak mnogim pekarskim proizvodima, grickalicama i salatama. Dodajte ovo ukusno voće u pite, salate, zobenu kašu, jogurt, smoothie, puding, kompot...

Suhe šljive dostupne su cijele godine. Baš kao i svježe, mogu se dodati brojnim jelima - kolačima, sladoledima, salatama, jelima od piletine, svinjetine, kao umak uz meso...

KAKO IH KORISTITI

  1. Šljive su izvrstan doručak. Mekane su, slatke i lako probavljive. Dodajte ih u jogurt ili zobenu kašu.
  2. Za doručak možete pripremiti mješavinu šljiva, kikirikija i drugih orašastih plodova.
  3. Dodajte malu šljivu u voćni smoothie ili napravite voćnu salatu.
  4. Uvečer namočite nekoliko suhih šljiva u čašu vode pa ujutro popijte tekućinu i pojedite šljive.
  5. Dodajte ih u smjesu za palačinke od badema. Trebat će vam bademovo brašno, kokosovo mlijeko, jaja, javorov sirup ili med, morska sol i malo kokosova ulja.
  6. Pomiješajte šljive s ružmarinom za ukusan orijentalni desert.
  7. Pomiješajte cimet, med i mljeveni korijandar, a zatim dodajte šljive. Sve umiješajte u jogurt.
  8. Džem od šljiva odličan je s palačinkama.
  9. Skuhajte palentu, izlijte je na papir za pečenje pa odozgo rasporedite polovice svježih očišćenih šljiva. Još malo zapecite i prije jela pospite s malo smeđeg šećera.
Linker
25. studeni 2024 05:00