Neću vam lagati - deserti s hrpom maslaca i bijelog šećera su ukusniji, ali u životu treba napraviti neke kompromise!
Ovo su tri ukusna i zdrava recepta. Prepuni su hranjivih supernamirnica, a osim toga bogati su proteinima. Borovnice imaju vise antioksidansa od bilo kojeg drugog voća. Slanutak je odličan izbor vlakana i bjelančevina, stoga je izvrstan za kontrolu gladi. Med je odlična alternative rafiniranim šećerima i zapravo pomaže regulaciji šećera u krvi. Grčki jogurt je pun kalcija, vitamina B, kalija i cinka, te nadmašuje običan jogurt gotovo dvostrukom količinom bjelančevina.
Mogu stajati dva tri dana, a ako imate malo slobodnog vremena možete ih zamrznuti te u njima uživati i kada ste prezauzeti. Ja ih jedem za doručak i međuobrok.
Napomena: za sve slične recepte koristim blender umjesto ručnog miksera jer se namirnice bolje sjedine. Ukoliko koristite ručni mikser zobene pahuljice sameljite u brašno ili skuplja alternativa kupite zobeno brašno.
Bonus savjet
Pošto se slanutak dugo kuha, a ne volim koristiti onaj u konzervi, skuham kilu slanutka, rasporedim na porcije za muffin i hummus te ga zaledim.
Pratite Danielu i na njenom Instagram profilu: www.instagram.com/daniela.gymfreak.
- Za muffine:
- 150 grama ispranog i ocijeđenog slanutka
- 115 g običnog grčkog jogurta
- 2 jušne žlice meda
- 250 g zobenih pahuljica
- 1 žličica praška za pecivo
- 1 žličica sode bikarbone
- 1 žličica cimeta
- 100 ml bademovog mlijeka s vanilijom
- 2 bjelanjka
- 2 žličice čistog ekstrakta vanilije ili vanilin štapić
- 50 grama šećera (ja izbacim šećer jer smanjujem unos bijelog šećera i dovoljno su mi slatki bez)
- 200 grama svježih ili zaleđenih borovnica
- Za grudaste kapice (slobodno ih izostavite ako nastojite smanjiti unos kalorija):
- žlica šećera
- žlica maslaca
- žlica zobenog ili univerzalnog brašna
PRIPREMA:
- U blenderu sjedinite sve sastojke.
- Borovnice umiješajte zadnje.
- Po jednu žličicu grudaste smjese utisnite na vrh svakog muffina.
- Pecite 25 minuta na 180 C.
- 2 srednje banane
- 4 žlice kokosovog brašna
- 3 cijela jaja
- 2 bjelanjka
- pola šalice zobenih pahuljica
- pola šalice whey proteina (ja najviše volim s okusom vanilije, ali super bi pasao i onaj od banane)
- žličica i pol sode bikarbone
- šaka oraha i tri kockice čokolade s velikim udjelom kakaa nasjeckani na komadiće
PRIPREMA:
- U blenderu sjedinite sve sastojke.
- Čokoladu i orahe umiješajte zadnje.
- Pecite na 180 C, jedan sat (sat i deset minuta, ovisno o vašoj pećnici).
- 4 mjerice wheya od vanilije
- 3/4 šalice zobenog brašna
- žličica i pol sode bikarbone
- 2 žlice meda
- 2 jaja
- pola šalice grčkog jogurta
- 1 žličica ekstrakta vanilije ili badema
- 1/3 šalice vode
- 1 žlica maka
- 2 žlice listića badema
PRIPREMA:
- U blenderu sjedinite sve sastojke.
- Mak i bademe umiješajte zadnje.
- Pecite na 180 C, 20-25 minuta; pazite da se ne prepeku jer postaju suhi i spužvasti.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....