Ovo zeljasto povrće iz porodice kupusnjača (kojoj inače pripadaju i cvjetača, prokulica, brokula i kelj) svatko si može priuštiti na jelovniku nekoliko puta tjedno pa ako razmišljate o tome kako da vaša prehrana bude zdravija, češća konzumacija kupusa bit će odličan početak. Naime, kupus, kao i ostalo povrće iz porodice kupusnjača, obiluje glukozinolatima - tvarima koje sadrže sumpor i koje kupusnjačama daju karakterističan prodoran miris, gorkast okus, ali i antikancerogeno djelovanje. Antioksidansi iz kupusa, osim što mogu pomoći u prevenciji raka, imaju i protuupalno djelovanje te pomažu u prevenciji srčanih bolesti i oštećenja DNK. Kupus obiluje i C-vitaminom - jedan obrok donosi čak 70 posto preporučenog dnevnog unosa tog vitamina koji je važan za očuvanje imuniteta, a uz to je odličan izvor vlakana i vrlo koristan za poboljšanje probave. Velik udio vlakana i vode pomaže u sprečavanju zatvora i očuvanju zdravlja probavnog trakta. Pritom valja spomenuti i da je kiseli kupus, koji obiluje probioticima, pravi eliksir za zdravlje probavnog sustava i imuniteta.
Za snižavanje kolesterola
Kupus se preporučuje i za snižavanje razine kolesterola jer sprečava žuč da apsorbira masti iz hrane nakon obroka, a to dovodi do smanjenja ukupne količine kolesterola u tijelu. Kupus je dobar izvor sulforafana, za koji se pokazalo da sprečava rast i razmnožavanje kancerogenih stanica, dok antocijanini iz crvenog kupusa usporavaju rast raka, pa čak i uništavaju već formirane zloćudne stanice. Tu je i glutamin, aminokiselina obilno zastupljena u kupusu koja ima snažno protuupalno djelovanje te pomaže u ublažavanju bolova u zglobovima, simptoma artritisa i alergija. Kupus ili, kako volimo reći, zelje odlična je hrana za mozak jer sadrži vitamin K, koji pomaže u zaštiti protiv Alzheimerove bolesti i demencije, dok su antocijanini iz crvenog kupusa učinkoviti u smanjenju plaka u mozgu, što sprečava slabljenje kratkoročnog i dugoročnog pamćenja.
Čuva srce i kožu te ispunjava energijom
Znanstvenici su identificirali gotovo dvadeset različitih flavonoida i petnaest različitih fenola u zelju, a ti nutrijenti antioksidativnog učinka smanjuju rizik za razvoj niza srčanih i krvožilnih bolesti. Kupus uz to sadrži minerale kalcij i kalij, koji pomažu u reguliranju krvnog tlaka. Od davnina je poznato da kupus liječi čireve zahvaljujući svojim protuupalnim svojstvima, a istraživanja su pokazala da je pijenje soka od kupusa vrlo učinkovito u prevenciji čireva. Kad smo već kod antioksidansa, oni su vrlo korisni i za usporavanje starenja kože, tako da na kupus možete računati i kao na saveznika ljepote i mladolikog izgleda. Kupus je bogat i vitaminima B1, B2 i B6, koji podižu razinu energije u tijelu pa kad počnete osjećati poslijepodnevni umor, umjesto za šalicom kave, možete posegnuti za salatom od kupusa - učinak će biti jednak ili bolji.
Kako ga odabrati i čuvati
Svježi kupus može se kupiti cijele godine, a najpoznatije vrste su zeleni i crveni kupus, iako postoje i kineski kupus slatkastog okusa te tzv. savojski kupus, koji znalci preporučuju za pirjanje. Uvijek birajte glavicu koja je sjajne boje, čvrsta, teška u ruci i kompaktna. Listovi trebaju biti hrskavi i svježi, bez crvenih ili tamnih mrlja. Požutjeli ili smeđi listovi upućuje na to da glavica nije svježa. Stavite kupus u plastičnu vrećicu u ladicu za povrće u hladnjaku. Tako spremljenu glavicu možete čuvati tjedan do dva ili pet do šest dana ako je narezana. Inače, nastojte kupus čuvati u glavici i rezati ga neposredno prije jela jer čim ga prerežete, počinje gubiti vitamin C.
Ne kuhajte ga predugo
Kako biste maksimalno iskoristili sve dragocjene sastojke ove supernamirnice, kuhajte je minimalno ili, još bolje, što češće je jedite sirovu. Naime, visoka temperatura razgrađuje kemijske tvari koje kupus čine tako blagotvornim za zdravlje pa je najbolje konzumirati ga sirovog kao salatu ili minimalno kuhanog na pari ili u vodi tako da listovi zadrže strukturu i hrskavost. Dokazano je da dugotrajno kuhanje, među ostalim vrijednim tvarima, uništava glukozinolate, čija su antikancerogena svojstva dragocjena. Naime, oni se u našem tijelu pretvaraju u izotiocijanate, tvari koje, prema nekim istraživanjima, sprečavaju rast stanica raka.
Lijek protiv mamurnosti
Nekima će možda biti korisna informacija da je kupus vrlo učinkovita pomoć kad pretjerate s alkoholom. Kao lijek protiv mamurnosti koristili su ga još stari Rimljani, među ostalim i zato što visok udio vlakana u kupusu pomaže apsorpciju štetnog alkohol acetaldehida koji se u tijelu nakuplja nakon prekomjerne konzumacije alkohola.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....