Masala chai je tradicionalni indijski začinjeni čaj koji se priprema kuhanjem crnog čaja s mješavinom začina, mlijekom i zaslađivačem poput šećera ili meda. Ime dolazi od dvije riječi - masala, što znači mješavina začina, i chai, što znači čaj, a Indijci u njemu znaju uživati u kasnim poslijepodnevnim satima. Štoviše, ovaj ritual dio je njihove kulture te ima simbolično značenje - toplinu, dobrodošlicu i zajedništvo. Stoga i ne čudi da se njegova popularnost proširila diljem svijeta.
Začini koji daju posebnu notu
Uobičajeni začini u ovom crnom čaju su klinčići, kardamom, đumbir i papar u zrnu. Također netko će koristiti đumbir, zvjezdasti anis, sjemenke komorača ili muškatni oraščić. Koristi se kravlje mlijeko, međutim, tko voli, može koristiti i biljne alternative poput bademovog ili sojinog mlijeka. Također, ako izbjegavate šećer, čaju možete dodati med ili steviju. Bogatstvo ovog čaja se među ostalim skriva u hranjivim tvarima začina koji su dobri saveznici zdravlja pa tako:
- Kardamom u sebi sadrži vitamine C, B6, tiamin, riboflavin, niacin te minerale kalcij, magnezij, fosfor, željezo, cink, bakar i mangan.
- Cimet je bogat antioksidansima i posjeduje protuupalna svojstva.
- Klinčić poboljšava probavu, pomaže kod infekcija dišnih puteva, ublažava zubobolju, uništava parazite i bakterije, djeluje kao afrodizijak.
- Đumbir se bori protiv mučnine, djeluje na probavu, sadrži spojeve gingerole, koji djeluju protuupalno, analgetski, antikarcinogeno i antipiretski.
- Crni papar sadrži aktivni spoj piperin koji pomaže kod natečenih zglobova, suzbija upalu u dišnim putovima uzrokovanu astmom i sezonskim alergijama te podržava zdravlje jetre.
- Muškatni oraščić se povezuje sa snažnim antibakterijskim djelovanjem i pozitivnim utjecajem na središnji živčani sustav smanjenjem umora i stresa.
Napravite svoj Masala chai
Sastojci (za 2 šalice):
- 1 šalica vode (250 ml)
- 1 šalica mlijeka (250 ml)
- 2 žličice crnog čaja (ili 2 vrećice crnog čaja)
- 1–2 žlice šećera (ili po ukusu; može i med)
Začini:
- 4–5 mahuna kardamoma (zdrobljenih)
- 1 štapić cimeta (oko 5 cm)
- 2–3 klinčića
- 1–2 kriške svježeg đumbira (ili 1/2 žličice suhog đumbira u prahu)
- 5–6 zrna crnog papra (lagano zdrobljenih)
- 1/4 žličice muškatnog oraščića (opcionalno)
Priprema:
1. U lončić ulijte vodu i dodajte zdrobljene začine (kardamom, cimet, klinčiće, crni papar, đumbir i muškatni oraščić). Kuhajte na srednjoj vatri dok voda ne zakipi, a začini ne puste miris (oko 2–3 minute).
2. Kada voda počne ključati, dodajte crni čaj. Smanjite vatru i kuhajte još 2–3 minute da čaj upije aromu začina.
3. Zatim, dodajte mlijeko i šećer. Promiješajte i kuhajte na laganoj vatri još 3–5 minuta. Pazite da mlijeko ne iskipi.
4. Procijedite čaj kroz sitno cjedilo kako biste uklonili začine i listiće čaja.
5. Poslužite vruće u šalicama. Ako želite, možete dodati još malo šećera ili još mlijeka po ukusu i uživajte u toplom i aromatičnom Masala chaiju.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....