Ako vam je cilj imati blistav osmijeh, vjerojatno znate da ne biste trebali svako malo posezati za slatkišima. Razumijemo da morate povremeno nešto gricnuti, ali odaberite puno zdraviji međuobrok - voće. Ne samo što će vam pružiti vitamine, vlakna i antioksidanse, nego je i dobro za zdravlje zubiju, kažu stomatolozi. Ali, nije svejedno koju vrstu voća odaberete.
1. Voće koje se ne lijepi za zube
Jabuke, kruške i grožđe prvi su izbor na putu do bisernih zubiju, jer to se voće ne lijepi za zube, kaže holistička stomatologinja iz San Francisca dr. Nammy Patel. Primjer voća koje se lijepi za zube je banana.
Bilo koja hrana koja se lako zadržava u utorima i razmacima među zubima pružit će plodno tlo bakterijama za napredovanje, čime se povećava rizik za pojavu karijesa i rupica na zubima.
Premda je spomenuti voćni trio dobar za zube, ipak ne može biti zamjena za četkanje zubiju, jer baš nikako ne može skinuti postojeći plak ili onaj koji nastaje tijekom dana. Stoga se pobrinite da svaki dan kvalitetno dva puta očistite zube četkicom i pastom.
2. Voće koje nas drži sitima
Vi najbolje poznajete svoje tijelo i znate koja vas hrana dulje drži sitima i zadovoljnima, a kad govorimo o voću vjerojatno su na tom polju najbolje jabuke i kruške. One su dobar izbor za ukupno naše zdravlje, jer obiluju prehrambenim vlaknima. Jedna jabuka srednje veličine ima oko pet grama, a kruška oko šest grama vlakana. Upravo nas ta vlakna drže sitima.
„Kada jedemo zasitnu hranu, manje je vjerojatno da ćemo posezati za hranom za grickanje kroz dan. Tako će nam i pH vrijednost u ustima biti uravnoteženija, pa će i karijesa biti manje”, kaže dr. Patel i dodaje kako grožđe nije bogato vlaknima, u jednoj šalici bobica samo je jedan gram vlakana. Po njoj, model uzimanja obroka najpovoljniji za zube je sljedeći: kroz dan pojedite tri obroka i dva međuobroka, s tim da za međuobroke birate jabuke ili kruške.
3. Voće koje se bori protiv upale zubnog mesa
Pomalo iznenađujuć povoljan učinak jabuka i krušaka u prehrani je i to što mogu pomoći zdravlju zubnog mesa. Kako je to moguće, s obzirom na to da sadrže šećer i znaju biti prilično slatkog okusa?
U randomiziranoj studiji objavljenoj u siječnju 2018. u BDJ Open znanstvenici su 30 zdravih osoba podijelili u dvije skupine. Jedna je u prehrani imala voće, druga orašaste plodove. Premda su ljudi u voćnoj skupini jeli više fruktoze (oblik šećera prisutan u voću) nego oni u orašastoj grupi, njihovo je zubno meso postalo zdravije nakon dvomjesečnog perioda. Znanstvenici nisu sigurni zašto je do toga došlo, ali i prethodna istraživanja pokazuju da je jedenje voća i povrća u korelaciji s jačim desnima, a to bi moglo biti povezano s mikronutrijentima u tim namirnicama. Nedostaci su to što je studija provedena na malom broju ljudi i to što su jeli više voća (primjerice, sedam jabuka na dan za osobu tešku 70 kilograma) nego što bi jeli u svojim normalnim uvjetima, no ovakav učinak voća svakako treba dalje istraživati.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....