Koja je to najskuplja hrana na svijetu?
 Foto: iStock
'Ko to more platit

Ove namirnice sasvim sigurno nećete jesti, ali ne zato što nisu ukusne...

Cijene pojedinih namirnica su toliko visoke, da će vam se zavrtjeti u glavi. Ne sumnjamo u njihov okus, i iako ih nikad nismo kušali, možemo valjda malo maštati...

Matsutake gljive

Ove gljive su toliko rijetke da im je cijena dosegnula 600 dolara (oko 3700 kuna) po kilogramu. Izvorno su iz Japana, ali također rastu u još nekoliko azijskih zemalja. Međutim, njihov se broj značajno smanjio zbog učinaka insekata i invazivnih stabala koja su pronašli svoj put u sjenovita područja u kojima rastu ove gljive.

Budući da ne postoji način kultiviranja Matsutake gljiva, postoji velika vjerojatnost da će u budućnosti mogu nestati.

Foto: iStock

Kopi Luwak kava

Najskuplja kava na svijetu dobije se kada zrna posebno probrane kave prođu kroz probavni trakt azijskog cibeta, životinje sličnoj mački. Cijena se kreće od 250 (oko 1500 kuna) do 1200 (oko 7500 kuna) dolara po kilogramu. Ova kava proizvodi se u industrijskim količinama u Indoneziji, Filipinima i u Indiji.

Foto: iStock

White Pearl Albino kavijar

Kilogram ovog kavijara stoji oko 6500 dolara (oko 40 000 kuna), a pravi se od albino jesetre, vrste ribe koja živi u Kaspijskom moru. Cijena je ovako visoka jer ove ribe rijetko liježu jaja.

Foto: iStock

Juha od lastavičjeg gnijezda

Gnijezda ovih ptica su gotovo cijela napravljena od sline, i prava su delikatesa u Kini. Cijena se kreće oko 3000 dolara (oko 18 000 kuna), a razlog tome je činjenica da se gnijezda nalaze na nepristupačnim liticama.

Foto: Promo

Šafran

Cijena ovog začina može iznositi od 400 (oko 2500 kuna) do 1000 (oko 6000 kuna) dolara po kilogramu. To je zato što šafran raste samo sedam dana u godini i to u jesen. Prikuplja se i obrađuje ručno. Štoviše, za prikupljanje samo 1 kg šafrana potrebno je ubrati 300.000 cvjetova.

Foto: iStock

Bijeli tartufi

Visoka cijena ovih tartufa rezultat je vrlo specifičnih uvjeta koje su im potrebni za rast, kao i posebne metode prikupljanja i očuvanja - uz njihov izuzetan okus i miris. U Europi, 1 kg bijelog tartufa košta oko 2000 eura (oko 15 000 kuna).

Foto: iStock

Ayam Cemani crna piletina

Ova vrsta je toliko rijetka da jedan pilić košta oko 200 dolara (oko 1200 kuna) u Indoneziji. Ta cijena se u drugim zemljama može popeti do nekoliko tisuća dolara.

Foto: Promo

Japanski Wagyu odrezak

Wagyu odresci, napravljeni od japanske govedine, jedan su od najukusnijih i najskupljih delicija na svijetu. Meso ima nevjerojatnu aromu. U Japanu, čistokrvni Wagyu bikovi, koji se koriste za proizvodnju mesa dobivaju masaže, piju pivo i slušaju klasičnu glazbu. Kilogram ovog mesa stoji oko 450 dolara (oko 2800 kuna).

Foto: iStock

Iberijski pršut

Jamón Ibérico, proizvodi se u Španjolskoj i najskuplja je vrsta pršuta na svijetu. U Španjolskoj se iberijska svinja hrani isključivo žirom, korijenjem i biljem kako bi meso gotovog proizvoda bilo mekano i mramorne strukture. Kilogram ovog pršuta stoji oko 365 dolara (oko 2300 kuna).

Foto: Promo

Losov sir

Jedan od najskupljih sireva na svijetu je onaj od losa, koji se proizvodi na samo jednom mjestu: na farmi Moose House u Švedskoj. Losovo mlijeko je potrebno za proizvodnju. Kilogram ovog sira stoji oko 1000 eura (oko 7500 kuna), a proizvodi se u vrlo ograničenim količinama.

Foto: Promo

Vani još nisu dovoljno upoznati s našom paškom janjetinom, baranjskim kulenom, pelješkim mušulama i kamenicama, kvarnerskim škampima, istarskim maslinovim uljem ili primjerice slavonskom šljivom. Je li to sreća ili pak šteta, procijenite sami...

Linker
23. lipanj 2024 23:21