Jede vam se nešto slatko, međutim, rado biste izbjegli primamljivu mliječnu čokoladu koja vreba na vas s najviše police kuhinjskog ormarića. Imamo odličnu ideju, a njezino ime je čokoladni mousse od avokada. Ovaj zdravi recept bez glutena čiji su glavni sastojci avokado, datulje, javorov sirup, vanilija i kakao prah, odlično nadopunjuje potrebe za vlaknima, zdravim mastima, vitaminima i mineralima. Uz to, zadovoljit će vašu potrebu za slatkim.
Čokoladni mousse od avokada
Sastojci:
- 115 grama datulja, namočenih
- 120 ml javorovog sirupa
- žličica ekstrakta vanilije
- 225 grama pasiranog avokada (oko 3 avokada)
- 90 grama kakaa u prahu
- 120 ml vode
Priprema:
1. Pomiješajte datulje, javorov sirup i ekstrakt vanilije u smjesu dok ne postane glatka.
2. Dodajte zgnječeni avokado i kakao prah i miješajte sve dok konzistencija ne postane kremasta.
3. Dodajte vodu i obradite smjesu tako da postane glatka.
4. Poslužite na sobnoj temperaturi ili ohlađeno. Mousse možete čuvati u zatvorenoj posudi u hladnjaku do tri dana ili u zamrzivaču do dva tjedna.
Nutritivna vrijednost i zdravstvene dobrobiti
Mousse od oko 80 grama sadrži 130 kalorija i 17 g ugljikohidrata od kojih 9,1 g šećera, 6 mg natrija, 8,1 g masnoća, 5 g vlakna i 2 g proteina.
Avokado kao jedan od glavnih sastojka u ovom receptu prepun je vlakna, zdravih masti i magnezija. Bogat je i kalijem koji pomaže u očuvanju zdravlja srca, crijeva, očiju, kože, kose, imuniteta, zglobova, kostiju i mozga. Datulje su prirodni zaslađivači s visokim udjelom kalija, bakra, mangana, magnezija i vitamina B. Mogu pomoći u kod upravljanja kolesterolom i trigliceridima, sprječavaju zatvor, jačaju zdravlje kostiju i odličan su podizač niske vrijednosti šećera u krvi. Javorov sirup služi kao zamjena za šećer koja daje potrebnu slatkoću čokoladnom mousseu. Ima visok sadržaj antioksidansa, nizak glikemijski indeks i opskrbljuje važne vitamine i minerale, poput cinka i mangana. Čisti ekstrakt vanilije ima antioksidativno, antibakterijsko i protuupalno djelovanje. Također može pomoći u održavanju mentalnog zdravlja, smanjiti temperaturu i sniziti kolesterol. Kakao prah sadrži mangan, bakar, magnezij, fosfor, željezo, kalij i cink.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....