Foto: MŠL
Zdravi, jednostavni i jako fini

Orahnjača po bakinom receptu

Neke stvari jednostavno nismo željeli promijeniti jer su klasici koje volimo u ovakvim prigodama. Birajući između maka, rogača i oraha, odlučili smo se za orahnjaču - kolač od dizanog tijesta sa sočnim punjenjem od mljevenih oraha.

Za tijesto:

250 g glatkog brašna

10 g svježeg kvasca

2 žumanjka

50 g šećera

40 g maslaca

100 ml mlijeka

naribana korica ½ limuna

sol

Za nadjev:

200 g mljevenog oraha
70 g šećera

100 ml mlijeka
1 žličica mljevenog cimeta (po želji)

1 žlica ruma

  1. Mikserom pjenasto izmiješajte žumanjke, šećer, maslac i limunovu koricu.
  2. Par žlica mlijeka zagrijte pa mu dodajte izmrvljeni svježi kvasac.
  3. Pomiješajte brašno i malo soli pa u smjesu od žumanjaka naizmjence dodajte brašno i preostalo mlijeko stalno miješajući. Na kraju dodajte i kvasac u mlijeku.
  4. Tijesto još jednom rukama umijesite te ga zatim ostavite na toplom, prekriveno čistom kuhinjskom krpom, da se diže oko sat vremena.
  5. Pripremite nadjev - suhe sastojke promiješajte pa ih prelijte kipućim mlijekom (i rumom ako želite) stalno miješajući. Ostavite da se ohladi.
  6. Kad se tijesto diglo, pobrašnite radnu površinu i tanko ga izvaljajte valjkom (vodite računa da nije duže od posude u kojoj će se peći).
  7. Tijesto potom namažite nadjevom (na svakom rubu ostavite centimetar tijesta bez nadjeva) i zarolajte.
  8. Orahnjaču pažljivo prebacite u maslacom namašćenu posudu za pečenje i ostavite još malo na toplom da se digne. Za to vrijeme zagrijte pećnicu na 180°. Orahnjaču pecite oko 45 minuta.

Dobro je znati!

Ako primjetite da je orahnjača dobila tamnu boju već na polovici pečenja, zaštitite je tako što ćete na nju staviti masni papir za pečenje.

Orahnjaču možete posuti šećerom u prahu, a možete je i premazati otopljenim šećerom te po njoj posipati grubo nasjeckane orahe.

17. prosinac 2024 13:13