Tiramisu

Omiljeni talijanski desert na zdraviji način. Umjesto piškota, zobene pahuljice. Zašto ne?

Ovaj će se recept posebno svidjeti onima koji paze na unos šećera

A što ne bismo klasičnom talijanskom desertu dodali malu preinaku pa umjesto piškota posegnuli za zobenim pahuljicama? Ovaj će se prilagođeni tiramisu recept posebno svidjeti onima koji paze na unos šećera. Nekoliko kvalitetnih zamjena učinit će zobeni desert poželjnim baš za svakoga. Prema sljedećim sastojcima možete napraviti ukupno četiri serviranja od kojih jedno sadrži 253 kcal, 35 grama ugljikohidrata, 8 grama masti te 11 grama proteina.

Sastojci za tiramisu:

  • 375 grama nezaslađenog bademovog mlijeka
  • 280 grama običnog jogurta od punomasnog mlijeka, poput grčkog (podijeljeno)
  • 35 grama čistog javorovog sirupa (podijeljeno)
  • 2 žlice chia sjemenki
  • 2 žličice instant espresso praha (instant kava ili ako ne volite kavu, koristite kakao prah)
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • pola žličice soli
  • 115 grama valjane zobi
  • 1 čajna žličica kakaa u prahu (podijeljeno)

Priprema:

1. U velikoj zdjeli umutite bademovo mlijeko, 80 grama jogurta, 30 grama javorovog sirupa, chia sjemenke, espresso ili kakao prah, vaniliju i sol. Toj smjesi dodajte zob i miješajte dok se potpuno ne prekrije i sjedini s ostatkom. Pokrijte posudu i ostavite u hladnjaku najmanje četiri sata.

2. Pomiješajte preostalih 200 grama jogurta i pet grama javorovog sirupa u maloj posudi.

3. Za posluživanje u šalicama stavite ohlađenu mješavinu od zobi u šalicu, a zatim prelijte s tri žlice javorovog jogurta. Vrh dekorirajte s malo kakaa ili espressa koje ćete prosijati kroz sito.

19. prosinac 2024 08:33