SHUTTERSTOCK
supernamirnica

Nikad ne bismo rekli da je baš ovo voće proglašeno najzdravijim na svijetu! Bacamo se odmah na pripremu zimnice

Ova sočna namirnica, koja je među najprodavanijima na svijetu, ima na tisuće varijanti

Iznenadili smo se kada smo saznali da je potočarka, prema Centru za kontrolu i prevenciju bolesti, koji daje ocjene nutritivne vrijednosti, najbolje povrće za nas.

No, kada je riječ o voću, najzdravije je… rajčica. Rajčice su dobile ocjenu 20 na CDC-ovoj ljestvici, čime su se svrstale odmah iznad limuna.

Sa stajališta botanike rajčica je voće jer u potpunosti odgovara njegovim fiziološkim karakteristikama: u botanici se voćem smatraju svi biljne vrste koje se razvijaju iz oplođenog cvijeta i sadrže barem jednu sjemenku (za razliku od povrća koje nastaje iz drugih dijelova biljke, poput korijena, stapki ili lišća).

image
SHUTTERSTOCK

Čini čuda za zdravlje

Rajčica je bogat izvor karotenoida i ima ih čak oko 600, među kojima su najznačajniji alfa-karoten i beta-karoten, lutein, zeaksantin i likopen - biljni pigment koji joj daje crvenu boju. Neke su epidemiološke studije ukazale na postojanje veze između prehrane bogate rajčicom i smanjenog rizika za pojavu nekih oblika karcinoma i kardiovaskularnih bolesti. Deset ili više porcija rajčice ili proizvoda od nje tjedno smanjuje rizik za razvoj karcinoma za čak 35 posto.


Zdravstvene dobrobiti

  • pospješuje izlučivanje vode iz organizma,
  • dobro djeluje na srce i krvotok,
  • jača obrambeni sustav,
  • regulira probavu i
  • snižava krvni tlak,
  • aktivira probavne procese
  • pomaže u mršavljenju.

Likopen, kojeg ima 11 mg u 100 grama pulpe te 54 mg u 100 grama kore, ima izrazitu zaštitnu funkciju protiv degenerativnih bolesti povezanih sa starenjem. Štiti i od genskih oštećenja te bolesti koje nastaju kao njihova posljedica. Istraživanja su pokazala da pomažu i u održavanju normalne razine kolesterola u krvi te da doprinose zaštiti zdravlja očiju zahvaljujući visokom udjelu beta-karotena i luteina, koji štite od degenerativnih promjena.

Pripremite zimnicu

Sastojci:

  • 5 kg rajčice
  • sol
  • papar
  • bosiljak
  • po želji luk i češnjak

Priprema:

  1. Zakuhajte lonac pun vode.
  2. Operite rajčice i zarežite ih na vrhu.
  3. Kada voda zakipi, stavite rajčice i kuhajte oko 10 minuta. Kožica će se sama početi skidati.
  4. Izvadite rajčice i oljuštite im kožicu do kraja.
  5. Lonac operite, vratite oljuštene rajčice u njega. Posolite, popaprite, dodajte lišće bosiljka.
  6. Lonac vratite na vatru i kuhajte oko 45 minuta na laganoj vatri.
  7. Ne miješajte.
  8. Kada su rajčice gotove, sipajte ih u vruće teglice. Poklopite i zamotajte u deku preko noći da se postupno hlade.
  9. Spremite na tamno mjesto
Linker
29. studeni 2024 14:25