Iznenadili smo se kada smo saznali da je potočarka, prema Centru za kontrolu i prevenciju bolesti, koji daje ocjene nutritivne vrijednosti, najbolje povrće za nas.
No, kada je riječ o voću, najzdravije je… rajčica. Rajčice su dobile ocjenu 20 na CDC-ovoj ljestvici, čime su se svrstale odmah iznad limuna.
Sa stajališta botanike rajčica je voće jer u potpunosti odgovara njegovim fiziološkim karakteristikama: u botanici se voćem smatraju svi biljne vrste koje se razvijaju iz oplođenog cvijeta i sadrže barem jednu sjemenku (za razliku od povrća koje nastaje iz drugih dijelova biljke, poput korijena, stapki ili lišća).
Čini čuda za zdravlje
Rajčica je bogat izvor karotenoida i ima ih čak oko 600, među kojima su najznačajniji alfa-karoten i beta-karoten, lutein, zeaksantin i likopen - biljni pigment koji joj daje crvenu boju. Neke su epidemiološke studije ukazale na postojanje veze između prehrane bogate rajčicom i smanjenog rizika za pojavu nekih oblika karcinoma i kardiovaskularnih bolesti. Deset ili više porcija rajčice ili proizvoda od nje tjedno smanjuje rizik za razvoj karcinoma za čak 35 posto.
Zdravstvene dobrobiti
- pospješuje izlučivanje vode iz organizma,
- dobro djeluje na srce i krvotok,
- jača obrambeni sustav,
- regulira probavu i
- snižava krvni tlak,
- aktivira probavne procese
- pomaže u mršavljenju.
Likopen, kojeg ima 11 mg u 100 grama pulpe te 54 mg u 100 grama kore, ima izrazitu zaštitnu funkciju protiv degenerativnih bolesti povezanih sa starenjem. Štiti i od genskih oštećenja te bolesti koje nastaju kao njihova posljedica. Istraživanja su pokazala da pomažu i u održavanju normalne razine kolesterola u krvi te da doprinose zaštiti zdravlja očiju zahvaljujući visokom udjelu beta-karotena i luteina, koji štite od degenerativnih promjena.
Pripremite zimnicu
Sastojci:
- 5 kg rajčice
- sol
- papar
- bosiljak
- po želji luk i češnjak
Priprema:
- Zakuhajte lonac pun vode.
- Operite rajčice i zarežite ih na vrhu.
- Kada voda zakipi, stavite rajčice i kuhajte oko 10 minuta. Kožica će se sama početi skidati.
- Izvadite rajčice i oljuštite im kožicu do kraja.
- Lonac operite, vratite oljuštene rajčice u njega. Posolite, popaprite, dodajte lišće bosiljka.
- Lonac vratite na vatru i kuhajte oko 45 minuta na laganoj vatri.
- Ne miješajte.
- Kada su rajčice gotove, sipajte ih u vruće teglice. Poklopite i zamotajte u deku preko noći da se postupno hlade.
- Spremite na tamno mjesto