Prehrambeni proizvodi s oznakama poput 'bez masti', 'bez šećera', 'sa smanjenim udjelom masti' ili 'sa smanjenim udjelom soli' ne moraju nužno biti zdrava ni zdravija varijanta od proizvoda bez tih oznaka, pokazalo je istraživanje provedeno na Sveučilištu Sjeverna Karolina.
Autori studije analizirali su više od 80 milijuna kupljenih prehrambenih proizvoda i pića od 2008. do 2012. godine u više od 400.000 američkih kućanstava. Otkrili su da je 13 posto prehrambenih proizvoda i 35 posto pića nosilo oznake 'bez' ili 'smanjeni udio' soli, šećera ili masti, a najzastupljeniji su bili proizvodi s oznakom 'smanjeni udio masti'.
Lošiji sastav
Slijedili su proizvodi s oznakama 'smanjen broj kalorija', 'smanjen udio šećera' i 'smanjen udio natrija'. No, otkrili su i da je velik broj proizvoda s tim oznakama zapravo imao lošiji sastav od klasičnih varijanti bez takvih oznaka.
Tu je, primjerice, i čokoladno mlijeko sa smanjenim udjelom masti koje ima više šećera od običnog čokoladnog mlijeka te više šećera i masnoća od drugih napitaka općenito
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....