Izdubljivanje bundeve često nije najzabavniji dio pripreme ove dragocjene jesenske namirnice. No prije nego što bacite njezine sjemenke, razmislite još jednom jer su možda upravo one najzdraviji dio ploda.
- Sjemenke bundeve prepune su hranjivih tvari, izvrstan su izvor biljnog proteina i sadrže antioksidanse koji mogu pomoći u zaštiti od određenih bolesti - objašnjava dijetetičarka Beth Czerwony te dodaje kako je ova informacija osobito korisna za vegetarijance.
No, njihove prednosti ne staju tu jer jedenje ovih sjemenki nudi puno više:
- Prevencija raka: Pojedina istraživanja sugeriraju da lignani, biljni spojevi u sjemenkama bundeve, mogu imati antikancerogena i antidijabetička svojstva.
- Podrška probavnom sustavu i prostati: Preliminarna istraživanja pokazuju da ulje sjemenki bundeve može pomoći kod preaktivnog mjehura i simptoma uvećane prostate.
- Zdravlje srca i metabolizma: Zahvaljujući magneziju, cinku i zdravim masnoćama, sjemenke bundeve mogu pomoći u snižavanju krvnog tlaka, poboljšanju zdravlja srca i regulaciji šećera u krvi.
- Bolji san: Sjemenke bundeve prirodni su izvor triptofana, aminokiseline koja pomaže pri spavanju. Cink i magnezij također doprinose kvalitetnom odmoru.
Nutritivna vrijednost
Sjemenke bundeve su zdrave, ali kao i kod većine grickalica, bitna je umjerena konzumacija.
- Vrlo su kalorične i lako ih je pojesti previše, stoga pratite pojedene porcije ili ih podijelite - upozorava Czerwony.
Način pripreme također utječe na to koliko su nutritivne, osobito je li ljuska ostavljena ili uklonjena.
- S ljuskom: Bogate vlaknima, ali često s više natrija, pogotovo u kupovnim verzijama.
- Bez ljuske: Manje natrija, ali i dalje odličan izvor proteina i zdravih masnoća, iako se gubi većina vlakana.
Najbolje ih je jesti neslane ili tek blago posoljene. Ipak, vrijedi imati na umu da iako su zdrave, sjemenke bundeve (u ljusci) mogu izazvati probavne smetnje zbog velike količine vlakana. Stoga, sugerira dijetetičarka, krenite s manjom količinom i pratite kako tijelo reagira na njih.
Pripremite svoje sjemenke za konzumaciju
Evo jednostavnog postupka:
- Očistite i osušite sjemenke.
- Pomiješajte s 1 žlicom maslinova ulja i omiljenim začinima.
- Rasporedite u jednom sloju na lim obložen papirom za pečenje.
- Pecite na 120°C oko sat vremena, dok ne postanu zlatno-smeđe.
- Za dodatni okus, možete eksperimentirati sa slatkim ili slanim varijantama, imajući na umu da slatke verzije sadrže više kalorija.
Jesenska juha od bundeve
A što s ostatkom bundeve? Donosimo idealan jesenski recept - toplu i okrepljujuću juhu.
Sastojci:
- 2 kg bundeve
- 2 žlice ekstra djevičanskog maslinova ulja
- 2 do 3 poriluka, narezana
- 1 stabljika celera, tanko narezana
- 2 češnja češnjaka, zdrobljena
- 2 žličice svježeg timijana
- 3/4 žličice krupne soli
- 3/4 žličice dimljene paprike
- 1/4 žličice kajenskog papra
- 1/4 žličice svježe mljevenog crnog papra
- 1,2 l vode
Priprema:
1. Zagrijte pećnicu na 200°C. Prepolovite bundevu, uklonite sjemenke i pecite rezom prema dolje 50–60 minuta dok ne omekša.
2. Izdubite meso bundeve.
3. U velikom loncu zagrijte ulje na srednje jakoj vatri, dodajte poriluk i celer i pirjajte osam do 10 minuta dok ne omekšaju.
4. Dodajte češnjak i pirjajte minutu dok ne zamiriše.
5. Umiješajte vodu, pečenu bundevu, timijan, sol, papriku, kajenski i crni papar. Zakuhajte, zatim pirjajte pet minuta.
6. Pomoću blendera usitnite sastojke dok juha ne postane kremasta. Ako je pregusta, dodajte malo vode.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....