SHUTTERSTOCK
nevjerojatno

Mnogima omiljeni namaz - samo dvije žlice dnevno mogu učiniti totalni preokret u našem tijelu

Osjećaj sitosti je još jedna prednost koju ova namirnica pruža

Kad vas neko pita jeste li ljubitelj mahunarki, promislite prije nego ćete dati odgovor. Naime, iako možda niste ljubitelj mahuna, graška i ostalog povrća iz ove skupine namirnica, međutim, volite grickati kikiriki, možete se okarakterizirati kao ljubitelj. Kikiriki će mnogi svrstati pod orašasti plod, no riječ je o mahunarki koja originalno potječe iz Južne Amerike. Osim što ga volimo grickati u sirovom obliku, mnogi od nas ga vole i u kremastoj verziji, odnosno kao namaz. Njegov slatkasto slani okus odličan je dodatak raznim jelima. Kikiriki je prepun je proteina i drugih hranjivih tvari. Zbog svog bogatstva pitanje je, možemo li pretjerati s njegovim unosom? Na ovu je dilemu odgovor dala nutricionistica Frances Largeman - Roth.

image
SHUTTERSTOCK

Nutritivni sastav maslaca od kikirikija

Hranjivi sadržaj maslaca od kikirikija može varirati ovisno marki, vrsti i sastavu proizvoda. Prema Ministarstvu poljoprivrede SAD-a (USDA), jedna porcija što je približno dvije žlice standardnog glatkog maslaca od kikirikija osigurava sljedeće:

  • 191 kalorija
  • 7g proteina
  • 16 g masti
  • 7g ugljikohidrata
  • 1,6 g vlakana
  • 3 g šećera
  • 16 mg kalcija,
  • 54 mg magnezija,
  • 28 μg folata i
  • 136 mg natrija

- Dvije žlice ovog maslaca je dovoljno da se namaže na sendvič ili pojede s jabukom ili bananom - sugerira nutricionistica.

image
SHUTTERSTOCK

Zdravstvene dobrobiti

Kada se konzumira kao dio uravnotežene zdrave prehrane, nabrojeni nutritivni sastav ove mahunarke pruža brojne zdravstvene prednosti.

- Kroz relativno povoljnu i pristupačnu namirnicu u samo dvije žlice osiguravamo dovoljan unos proteina. Zdrave odrasle osobe trebale bi dnevno unositi 0,8 grama proteina po kilogramu tjelesne težine. Osim proteina, maslac od kikirikija sadrži i obilje zdravih masti koje su dobre za srce - navodi Largman - Roth.

Kikiriki je izvrstan izvor raznih vitamina i minerala, uključujući:

  • Biotin - koji je važan tijekom trudnoće,
  • Bakar - mineral koji je često nizak u zapadnjačkoj prehrani,
  • Niacin - poznat kao vitamin B3, povezan je sa smanjenim rizikom od srčanih bolesti,
  • Folat - poznat kao vitamin B9 ili folna kiselina, folat ima mnoge bitne funkcije i posebno je važan tijekom trudnoće,
  • Mangan - element u tragovima kojeg nalazimo u pitkoj vodi i u većini hrane,
  • Vitamin E - snažan antioksidans kojeg nalazimo u masnoj hrani,
  • Tiamin - odnosno vitamin B1 koji pomaže stanicama tijela pretvoriti ugljikohidrate u energiju. Neophodan je za rad srca, mišića i živčanog sustav,
  • Fosfor - kikiriki je dobar izvor fosfora, minerala koji ima ključnu ulogu u rastu i održavanju tjelesnih tkiva.
  • Magnezij - dovoljan unos ovog esencijalnog prehrambenog minerala, štiti od bolesti srca

Osjećaj sitosti je još jedna prednost koju ova namirnica pruža, lako je prenosiv i ima dug rok trajanja.

Zdravstveni rizici

Iako u trgovinama možemo naići na varijante maslaca od kikirikija koji imaju veće količine šećera ili natrija, na što trebamo obratiti pozornost, smatra se da je ovaj proizvod općenito sigurna i zdrava opcija ako se konzumira umjereno. No, ne mogu ga svi konzumirati.

- Jedina značajna mana ove namirnice je ta da 1,8 posto stanovništva ima alergiju na kikiriki, što može biti opasno po život - upozorava nutricionistica.

Je li maslac od kikirikija dobar ili loš za kolesterol?

- Kikiriki je biljna hrana i stoga ne sadrži kolesterol - kaže Largeman - Roth koja dodaje kako ova namirnica sadrži mnoštvo nezasićenih masnih kiselina korisnih za srce.

Prema USDA-i, kikiriki i maslac od kikirikija bogati su oleinskom kiselinom koja pomaže u snižavanju lošeg LDL-a kolesterola.

image
SHUTTERSTOCK

Možemo li jesti maslac svaki dan?

- Umjerenost je ključ za ovu poželjnu namirnicu za koju nema razloga da se ne konzumira svaki dan - kaže nutricionistica dodajući kako pod pojam umjerenosti smatra pridržavanje preporučene veličine serviranja od dvije žlice.

Kako bismo što duže osjećali sitost, preporučuje se konzumirati maslac s voćem i povrćem, zobenim pahuljicama, jogurtom, smoothiejem ili pak s tostom od cjelovitih žitarica. Ova nutricionistica predlaže da prilikom kupnje maslaca od kikirikija birate one koji imaju manje od pet grama dodanog šećera i manje od 100 miligrama natrija po porciji. Također, možete se okušati u izradi vlastitog maslaca, a za one koji su alergični na kikiriki, odličan izbor je maslac od orašastih plodova poput onog od badema, indijskih oraščića i pistacija.

Linker
16. studeni 2024 15:59