SHUTTERSTOCK
super recepti

Melem su za jetru, srce i probavu i zaista nema razloga da vam sada ne budu na blagdanskom stolu

Jednostavno nasjeckane na ploške savršen su dodatak proljetnim salatama i sendvičima, no to nije sve što nam ovo povrće atraktivnog izgleda nudi

Kao prvo, možete bez grižnje savjeti uživati u rotkvicama s obzirom na to da na 100 g sadrže jedva 10 do 12 kalorija. No, one su i prave male nutritivne bombice jer obiluju vitaminom C, vitaminom B, željezom, vitaminom K, magnezijem i cinkom, a sadrže i glukozinolate, spojeve koji sadrže sumpor i imaju protuupalna i antioksidativna svojstva. Rotkvice organizam opskrbljuju i sulforafanima, fitokemikalijama koje imaju sposobnost smanjenja rizika za rak jer štite stanice od oštećenja DNK.

One su i prijatelji srca zbog drugih dragocjenih biljnih tvari, poput antocijanina, koje sadrže, a koji pomažu u smanjenju upale i oštećenja uzrokovanih oksidativnim stresom, procesom koji ima ključnu ulogu u razvoju srčanih bolesti, posebice hipertenzije i ateroskleroze. Bogatstvo antioksidansa pomaže u zaštiti tjelesnih stanica od oštećenja koja nastaju kao posljedica starenja ili nezdravog života, a prema nekim istraživanjima rotkvice sadrže i protugljivičnu tvar (RsAFP2) koja može biti učinkovita protiv Candide albicans. Naposljetku, rotkvica je pravi melem za jetru i probavu jer potiče lučenje probavnih sokova, a naročito žuči koja pomaže u probavi te u metabolizmu masti, a ujedno i uklanja toksine i otpadne tvari iz jetre. Sada kad sve ovo znate, nabavite nekoliko pušleka, i počastite se ovim slasnim i zdravim obrocima u kojima caruje mala rotkvica.

Pečeni mladi krumpir i rotkvice

image
SHUTTERSTOCK

Sastojci (za 6 osoba):

  • 600 g mladog krumpira, oguljenog i prerezanog na pola ili na četiri dijela ako je veći
  • 500 g rotkvica također prerezanih na pola ili na četiri dijela ako su veće
  • 4 jušne žlice maslinovog ulja
  • 2 čajne žličice senfa
  • 1 čajna žličica čili papričica u prahu (po želji)
  • 30 g sjemenki bundeve
  • 150 g grčkog jogurta
  • 2 mlada luka narezana na tanke ploške

Priprema:

  1. Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Krumpir stavite u lonac s vodom, zavrijte i kuhajte 8 minuta, a zatim ocijedite i ostavite da se osuši.
  2. Krumpir stavite u jedan lim za pečenje, a rotkvice u drugi. Razdijelite u dva lima pomiješano ulje, senf i ljutu papričicu te dobro promiješajte. Stavite u pećnicu i pecite 25 minuta, zatim izvadite rotkvice, a krumpir pecite još 10 minuta, dok ne postane hrskav. U međuvremenu na tavi bez ulja popržite sjemenke bundeve.
  3. Izlijte jogurt na tanjur za posluživanje. Na njega poslažite krumpir i rotkvice, zatim pospite nasjeckanim mladim lukom, sjemenkama i s još malo ljute papričice ako želite.

Salata s rotkvicama, feta sirom, tikvom i slanutkom

image
SHUTTERSTOCK

Sastojci (za 4 osobe):

  • 2 jušne žlice maslinovog ulja
  • 1 butternut tikva očišćena od sjemenki i razrezana na velike kriške
  • 2 x 400 g ocijeđenog slanutka
  • 2 jušne žlice jabučnog octa ili aceta balsamica
  • 200 g rotkvica narezanih na manje komade
  • 80 g feta sira razmrvljenog u grumenčiće
  • 2 jušne žlice preprženih sjemenki bundeve ili suncokreta

Priprema:

  1. Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. U velikom limu za pečenju s maslinovim uljem pecite tikvu oko 30 minuta. Dodajte slanutak, popržite i zatim pecite još 20 minuta.
  2. U loncu zagrijte ocat s velikim prstohvatom šećera i soli te s 1 jušnom žlicom vode. Kad zavrije, sklonite s vatre i ubacite u lonac rotkvice. Pomiješajte i ostavite da se hladi.
  3. Na tanjur za posluživanje stavite tikvu i slanutak, promiješajte i dodajte fetu te ponovo promiješajte, a zatim sve prelijte s octom i rotkvicama. Ukrasite preostalim feta sirom i sjemenkama.

Sendvič s kuhanim jajem, rotkvicama i avokadom

image
SHUTTERSTOCK

Sastojci (za 2 osobe):

  • 100 g rotkvica narezanih u različite oblike
  • 1 jušna žlica vinskog octa
  • prstohvat šećera u prahu
  • 1 veliki avokado
  • sok 1/2 limete
  • prstohvat ljute papričice u prahu
  • 4 kriške omiljenog kruha
  • 2 tvrdo kuhana jaja prerezana na pola

Priprema:

  1. Rotkvice u zdjeli pomiješajte s octom, šećerom i solju.
  2. U drugoj zdjeli zgnječite avokado i pomiješajte sa sokom od limete, ljutom papričicom i malo začina po želji.
  3. Prepržite kriške kruha, zatim na svaku stavite malo avokada, pola jaja, malo ukiseljenih rotkvica i ljute papričice i uživajte.
15. prosinac 2024 03:14