Glavni nutrijent u kukuruzu je škrob, koji zgušnjava jela i daje im finu, kremastu teksturu. Među masnim kiselinama u kukuruzu ističe se oleinska kiselina. Ova žitarica je izvor vitamina E te žutonarančastih antioksidansa - karotenoida u koje se ubraja i beta-karoten.
Znanstvenici su dokazali da vlakna zrna kukuruza smanjuju koncentraciju kolesterola u krvi.
Zahvaljujući svim spomenutim odlikama kukuruz je vrlo poželjna ljetna namirnica.
Obrok bez mane
Bogat energijom, a lako probavljiv, dobrodošao je sastojak hladnih ljetnih juha čineći ih spasonosnom okrepom tijekom ljetnih vrućina. Sportašima je često nakon aktivnosti važno što prije nadoknaditi gubitak vode, vratiti energiju i oporaviti mišićno tkivo.
Kukuruz je namirnica visokog glikemijskog indeksa, to znači da se škrob brzo razgrađuje na glukozu, potrebnu za regeneraciju glikogena, zalihe energije u jetri i mišićima. Ako kukuruz kombiniramo s izvorima visokovrijednih bjelančevina i vode, dobili smo obrok bez mane. Takva je upravo kukuruzna juha.
Ideja za deset - ovako ga još niste jeli
HLADNA KUKURUZNA JUHA SA KOZICAMA*
Sastojci:
- 450 g svježih kukuruznih zrna
- 400 g očišćenih kozica
- 240 g niskomasnog jogurta
- 250 g mlijeka
- 1 šalica cherry rajčica
- 1 avokado
- 1/3 šalice svježe iscijeđenog limetinog soka
- 1 čajna žličica usitnjenog korijandra
- prstohvat kajenskog papra
- papar i sol
Priprema:
- Skuhan i ohlađen kukuruz stavite u blender.
- Dodajte jogurt, mlijeko, limetin sok, korijandar i kajenski papar.
- Izmiksajte, a potom procijedite kroz gusto cjedilo.
- U juhu dodajte skuhane kozice narezane na komadiće.
- Posolite, promiješajte i stavite u hladnjak.
- Juhu ulijte u zdjelice te ukrasite cijelim kozicama, polovicama cherry rajčica i tankim kriškama avokada.
* tko si to može priuštiti, kozice može zamijeniti škampima
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....