Sezona mu je u punom jeku, nemojte da vam promakne.
 Foto: iStock
Hit namirnica

Kuhan, pečen, u kruhu, salati ili maneštri... Zašto je kukuruz tako prokleto dobar?

Znanstvenici su dokazali da vlakna zrna kukuruza smanjuju koncentraciju kolesterola u krvi. Zahvaljujući svim spomenutim odlikama kukuruz je vrlo poželjna ljetna namirnica.

Glavni nutrijent u kukuruzu je škrob, koji zgušnjava jela i daje im finu, kremastu teksturu. Među masnim kiselinama u kukuruzu ističe se oleinska kiselina. Ova žitarica je izvor vitamina E te žutonarančastih antioksidansa - karotenoida u koje se ubraja i beta-karoten.

Znanstvenici su dokazali da vlakna zrna kukuruza smanjuju koncentraciju kolesterola u krvi.

Zahvaljujući svim spomenutim odlikama kukuruz je vrlo poželjna ljetna namirnica.

Obrok bez mane

Bogat energijom, a lako probavljiv, dobrodošao je sastojak hladnih ljetnih juha čineći ih spasonosnom okrepom tijekom ljetnih vrućina. Sportašima je često nakon aktivnosti važno što prije nadoknaditi gubitak vode, vratiti energiju i oporaviti mišićno tkivo.

Kukuruz je namirnica visokog glikemijskog indeksa, to znači da se škrob brzo razgrađuje na glukozu, potrebnu za regeneraciju glikogena, zalihe energije u jetri i mišićima. Ako kukuruz kombiniramo s izvorima visokovrijednih bjelančevina i vode, dobili smo obrok bez mane. Takva je upravo kukuruzna juha.

Foto: iStock
Kuhan, pečen, u kruhu, salati ili maneštri... Zašto je kukuruz tako prokleto dobar?

Ideja za deset - ovako ga još niste jeli

HLADNA KUKURUZNA JUHA SA KOZICAMA*

Sastojci:

  • 450 g svježih kukuruznih zrna
  • 400 g očišćenih kozica
  • 240 g niskomasnog jogurta
  • 250 g mlijeka
  • 1 šalica cherry rajčica
  • 1 avokado
  • 1/3 šalice svježe iscijeđenog limetinog soka
  • 1 čajna žličica usitnjenog korijandra
  • prstohvat kajenskog papra
  • papar i sol

Priprema:

  1. Skuhan i ohlađen kukuruz stavite u blender.
  2. Dodajte jogurt, mlijeko, limetin sok, korijandar i kajenski papar.
  3. Izmiksajte, a potom procijedite kroz gusto cjedilo.
  4. U juhu dodajte skuhane kozice narezane na komadiće.
  5. Posolite, promiješajte i stavite u hladnjak.
  6. Juhu ulijte u zdjelice te ukrasite cijelim kozicama, polovicama cherry rajčica i tankim kriškama avokada.

* tko si to može priuštiti, kozice može zamijeniti škampima

Linker
22. studeni 2024 15:03