Shutterstock
Zlatni savjeti

Kreće im sezona. Kardiolozi savjetuju: Za zdravlje srca, jedite ovih pet vrsti povrća

Teško ih je zamijeniti suplementima i baš zato ih treba jesti u originalu

Bez daljnjeg, sve je povrće dobro za nas, no ipak nekoliko njih se ističe kad je u pitanju zdravlje srca. Osim toga, svakodnevno konzumiranje povrća može poboljšati kardiorespiratornu kondiciju, odnosno povećati sposobnost tijela da opskrbi i koristi kisik za vježbanje. Ovu činjenicu je potvrdilo stručno društvo kardiologa u studiji objavljenoj u European Journal of Preventive Cardiology. Njome se dobrobit jedenja povrća izjednačilo s kretanjem, točnije 4000 koraka dnevno.

Kako povrće utječe na srce?

Zbog bogatstva antioksidansa, vitamina, minerala i fitokemikalija koje se nalaze u voću i povrću blagodati koje proizlaze korisne su za krvni tlak, kolesterol i održavanje zdrave težine. Baš zato, teško ih je zamijeniti suplementima.

- Svi pokušavaju izvući sve razne važne kemikalije iz voća i povrća i stvoriti dodatke prehrani, ali nikad ne postižu tako dobre rezultate kao original - izjavio je za Today doktor Andrew Freeman.

Vlakna u povrću vežu se za kolesterol čime pomažu u smanjenju ukupnog i LDL kolesterola. Osim toga, konzumiranje više vlakana prema objavi iz znanstvenog časopisa Hypertension, potiče crijevne bakterije da proizvode spojeve koji snižavaju krvni tlak.

Koje je povrće najbolje za srce?

Preporučuje se barem 500 grama povrća dnevno i to raznolikog, što u prijevodu znači puno boja na vašem tanjuru. To mogu biti crvena paprika, zelena mahuna ili žuta tikva. Nacionalni institut za srce, pluća i krv navodi lisnato povrće (špinat, kelj, kupus, brokulu i mrkvu) dobrim saveznicima prehrane za zdravlje srca. Njima su se priključili i sami kardiolozi te dijetetičari istaknuvši svoje favorite.

1. Lisnato povrće

Zeleno lisnato povrće glavni je prehrambeni izvor nitrata, fitokemikalije u povrću koja snižava krvni tlak i poboljšava protok krvi.

- Prepuno je antioksidansa, vitaminima A, C, E i K te opskrbljuje folatom, vitaminom B skupine koji promiče zdravlje srca - objašnjava kardiolog Marc Eisenberg.

Samo šalica ovog povrća dnevno prema studiji iz 2021. učinit će puno za zdravlje vašeg srca. To mogu biti špinat, rukola, kelj... Osim u sirovom obliku, u ovom zelenilu možete uživati kroz razne salate, ali i smoothieje.

2. Cikla

Ovo korjenasto povrće je još jedan izvor antioksidansa, vlakana i minerala. Cikla je također izuzetno bogata nitratima, a pokazalo se da njen sok snižava krvni tlak.

- Nakon što osoba konzumira nitrat, tijelo ga pretvara u dušikov oksid, koji otvara krvne žile i potiče protok krvi, što rezultira manjim pritiskom u arterijama - objašnjava za Today.com dijetetičarka Natalie Rizzo s kojom se slaže i kardiolog Andrew Freeman.

Osim ukiseljene, ciklu možete ispeći, ohladiti i staviti u smoothie s bananom i orašidima.

3. Artičoke

Artičoka je mediteranska biljka koja uspijeva na području čitavog Sredozemlja. Spada u istu obitelj kao i suncokret. Listovi sadrže aktivne komponente cinarin i različite flavonoide od kojih se posebno ističe luteolin. Znanstvena istraživanja još iz tridesetih godina prošlog stoljeća pokazala su da artičoka stimulira produkciju žući u jetri, stoga je ova biljka korisna kod ljudi koji otežano probavljaju masti. Ekstrakt lista artičoke smanjuje razinu kolesterola u krvi. Osim već spomenutih blagodati, artičoke sadrže najviše antioksidansa od bilo kojeg povrća. Pokazalo je to istraživanje objavljeno u Journal of Agricultural and Food Chemistry.

4. Šparoge

- Šparoge sadrže asparagin, spoj koji može poboljšati protok krvi i pomoći u snižavanju krvnog tlaka - rekla je dijetetičarka Grace Derocha za Today.com.

Osim toga, poznato je da ovo povrće ima i diuretski učinak koji pomaže tijelu da se riješi viška natrija i tako snizi krvni tlak.

5. Rajčice

Bogate su likopenom, snažnim antioksidansom za koji se vjeruje da ima zaštitni učinak na kardiovaskularni sustav. Konzumacija rajčica može poboljšati krvni tlak i protok krvi te smanjiti veličinu plaka koji se nakuplja u arterijama. Likopen se posebno dobro apsorbira u tijelu kada se rajčica jede s masnoćom. Stoga, rajčice čije vrijeme upravo dolazi, dodatno obogatite s maslinovim uljem.

Linker
22. lipanj 2024 09:02