SHUTTERSTOCK
Dobro je za sve

Kosti čini jačima, oči zdravijima, a ni libido ne izostaje. Ovo zelenilo treba jesti svaki dan

Napravite svoju salatu

Rukola ili rikula, kako je još znamo nazivati, jednogodišnja je zeljasta biljka iz obitelji krstašica Brassica u koje ubrajamo prokulice, cvjetaču, kelj, kupus i ostalo povrće. Pomalo paprenastog i pikantnog okusa ovo zeleno lisnato povrće često ćemo pronaći kao ukrasni dodatak pizzama, međutim, nije nam strana ni njegova prisutnost u raznim salatama, a posebno onim ljetnima. Iako nam često nije prvi izbor na tanjuru, možda ćete nakon pročitanih benefita koje nudi, promijeniti dosadašnju praksu. Naime, rukola je izvrstan izvor antikancerogenih fitokemikalija koje se bore protiv oštećenja slobodnih radikala i usporavaju proces starenja. Ovo je samo jedna od dobrobiti ovog moćnog zelenila. Rukola je fantastičan izbor u očuvanju zdravlja očiju, snažnih kostiju, probavi... Stari Egipćani i Rimljani vjerovali su da je rukola prirodni afrodizijak zbog toga što su oni koji su ovo povrće češće jeli, bili su seksualno energičniji. Vjeruje se da je to zato što ovo povrće pomaže u poboljšanju cirkulacije.

image
SHUTTERSTOCK

Dobrobiti jedenja rukole

Rukola koja se uglavnom sastoji od vode, sadrži nešto vitamina C, folata, kalcija, željeza, magnezija, fosfora, kalija i kolina. Dobrom se pokazala kod sljedećih stanja:

1. Štiti zdravlje očiju

Rukola može spriječiti makularnu degeneraciju jer je bogata karotenoidima poput beta-karotena i zeaksantina. Poznato je da štite mrežnicu, rožnicu i druge osjetljive dijelove očiju od UV oštećenja i drugih učinaka. Prema studijama, lutein i zeaksantin također mogu zaštititi oči apsorbirajući štetno plavo svjetlo.

2. Pomaže u mršavljenju

Zbog velike količine vode koju sadrži (oko 90 posto) rukola zauzima prilično mjesta u želucu dok istodobno sadrži vrlo malo kalorija. Stoga će uvrštavanje ove namirnice u jelovnik pomoći da uz malo kalorija postignete osjećaj sitosti.

3. Pomaže u borbi protiv raka

Prehrana u kojoj je zastupljeno povrće, a posebno ono iz roda krstašica, s pravom se naziva ubojicom kancerogena. Biljka rikula sadrži glukozinolate, ključne fitonutrijente za koje se vjeruje da djeluju protiv stanica raka. Ti se spojevi kroz proces žvakanja miješaju s probavnim enzimom mirozinaza koji ih pretvara u izotiocijanate. Oni pak, prema studiji imaju antikancerogeno, protuupalno i antiproliferativno djelovanje.

4. Pogoduje zdravlju srca

Kao protuupalna namirnica rukola može poboljšati zdravlje krvnih žila. Drugim riječima snižava razine kolesterola i homocisteina. Prehrana bogata povrćem s niskim sadržajem kalorija i nutrijenata među koje pripada i ova zelena supernamirnica također je povezana s boljim krvnim tlakom, poboljšanom cirkulacijom i manjim rizikom od srčanog ili moždanog udara.

5. Pomaže u održavanju jakih kostiju

Rukola sadrži malo kalcija, međutim, obiluje vitaminom K koji je potreban tijelu za izgradnju i održavanje čvrstih kostiju. Manjak tog vitamina povećava rizik od lomova, naročito u starijoj životnoj dobi. Osim toga, neki stručnjaci smatraju da baš ovaj vitamin u određenoj mjeri izgrađuje kosti bolje od kalcija. Zbog toga studije pokazuju da ljudi koji konzumiraju više vitamina K imaju dodatnu zaštitu od prijeloma kostiju i osteoporoze.

Gdje je pronaći?

Mladu rukolu možete pronaći u gotovo svim trgovinama i na tržnicama u proljetnim i ljetnim mjesecima. Budući da se radi o osjetljivom povrću, najbolje ga je potrošiti do nekoliko dana nakon kupnje. Kako bi listove održali što duže svježima, držite ih omotane u vlažnom papirnatom ručniku u hladnjaku.

image
SHUTTERSTOCK

Napravite svoju salatu s rukolom

Za osvježavajuću i zasitnu salatu pomiješajte sljedeće sastojke:

  • 2 šake svježe mlade rikule
  • 50 grama feta sira
  • nekoliko mini rajčica narezanih na četvrtine
  • 20 grama grubo nasjeckanih, prženih oraha

Također, možete dodati preprženi sezam. Prema želji začinite salatu maslinovim ili bučnim uljem.

Linker
21. lipanj 2024 14:03