Laura Bais/privatni album
A zašto ne biste

Kolači ne moraju biti puni šećera i bijelog brašna, napravite zdrave čupavce bez glutena

Recept je pripremila food blogerica Laura Bais

Čupavci su omiljeni klasik mnogih koji vraća u djetinjstvo, no tradicionalni recepti često dolaze s obiljem šećera i nezdravih masnoća, što slastice poput ove čini manje dostupnima osobama koje iz zdravstvenih razloga paze na prehranu ili imaju intoleranciju na gluten. Srećom, uz nekoliko prilagodbi, čupavce možete napraviti u zdravijoj verziji, bez gubitka okusa i teksture koje obožavamo. Idealan recept koji sjedinjuje sve navedeno pronašli smo kod food blogerice Laure Bais kojeg prenosimo u cijelosti.

SASTOJCI

Biskvit:

  • 5 jaja
  • 5 žlica kokosovog ulja
  • 2 žlice meda
  • prstohvat soli
  • 200 g bademovog brašna
  • 2 žličice praška za pecivo

Preljev:

  • 120 g tamne čokolade (72 posto kakaa)
  • 4 žlice kokosovog ulja
  • 2 žlice ruma
  • 130 ml mlijeka

Posip:

  • 150 g kokosa

Priprema:

1. Za biskvit, umuti jaja, pa umiješaj kokosovo ulje, sol i med. Zatim dodaj bademovo brašno i prašak za pecivo.

2. Kad sve sjediniš, prebaci u tepsiju za brownije. Ako nemaš silikonsku poput moje, tepsiju premaži kokosovim uljem.

3. Peci u prethodno ugrijanoj pećnici na 180 °C, između 22 i 25 minuta.

4. Pečeni biskvit ostavi da se hladi, a u međuvremenu otopi čokoladu s kokosovim uljem, pa dodaj rum i toplo mlijeko.

5. Ohlađeni biskvit podijeli na 24 kocke koje zatim umačeš u čokoladu, pa u kokos. I to je to!

Dodatne inspiracije za zdrave varijante kolača za nadolazeće blagdane potražite na Laurinom Instagram i TikTok profilu.

23. prosinac 2024 13:26