Pire krumpir je jedan od najukusnijih priloga uz mesna jela, no samo ako znate sve tajne prave pripreme. Otkrivamo vam trikove vrhunskih majstora kuhinje za pripremu pirea čija će savršena pjenasta struktura i punoća okusa ostaviti vaše ukućane i prijatelje bez daha. Želite li ih dodatno iznenaditi, ponudite im pire krumpir u četiri neobične varijante koje vam predlažemo.
Kakav krumpir odabrati
Prvo pravilo za pripremu uspješnog pirea je odabir odgovarajućeg krumpira.
- Crveni krumpir
Ima nizak udio škroba i čvrsto meso te nije prikladan za pire. Ta vrsta krumpira najbolja je za pečenje u pećnici, na grilu ili za prženje.
- Bijeli krumpir
Ima brašnasto meso koje lako puca prilikom kuhanja. Prikladan je za pripremu kroketa, okruglica i pirea.
- Mladi krumpir
Sitan bijeli krumpir, odličan je za kuhanje, ali treba ga kuhati s korom kako se ne bi raskašio.
Potreban pribor
Nakon što odaberete odgovarajući krumpir, sljedeći korak je odabir odgovarajućeg pribora kojim ćete skuhani krumpir pretvoriti u pire. Jedna mogućnost je klasična gnječilica, kojom se dobiva pire nešto grublje konzistencije s malim komadima krumpira. Takav je pire prikladan za razne umake jer dobro upija i zadržava tekućinu. Za pripremu savršeno kremastog i jednoličnog pirea treba upotrijebiti pasirku, dok je upotreba miksera dopuštena samo u krajnjoj nuždi i velikoj žurbi. Ako se odlučite za tu varijantu, stavite samo jedan nastavak za miješanje i uključite mikser na najmanju brzinu kako se krumpir ne bi previše raskašio. Aparati za frape, sokovnici i kuhinjski roboti su apsolutno nepoželjni jer je pire u tom slučaju pregnjecav i ljepljiv.
Trikovi majstora
Ako očekujte goste na večeri i želite izbjeći paniku, pire možete pripremiti već ujutro i navečer ga samo podgrijati. Kako to postići, a da ne pokvarite okus?
• Ako ga trebate poslužiti za manje od jednog sata, stavite pire u zdjelu i pokrijte aluminijskom folijom. Položite zdjelu na lonac manjih dimenzija do polovice ispunjen vodom vrelom vodom. Pire će zadržati toplinu dok vi pripremate ostala jela.
• Ako ga trebate poslužiti za više od jednog sata, pripremite pire i ostavite da se ohladi. Stavite ga u zdjelu i pokrijte prozirnom kuhinjskom folijom te ga trenutak prije posluživanja podgrijte u mikrovalnoj pećnici ili u loncu na laganoj vatri, no u tom slučaju morate neprestano miješati pire te dodati još malo mlijeka kako bi ponovo dobio punoću i rahlost.
Četiri jednostavna pravila za pripremu laganog pirea bogatog okusa
1. Krumpir skuhajte u kori
Kora sprečava da se krumpir raspadne te da tijekom kuhanja upije previše vode. Dakle, najvažnije pravilo za kuhanje jest: neoguljeni krumpir stavite u lonac s hladnom vodom.
2. Osušite krumpir
Nakon što ogulite i propasirate ili zgnječite krumpir, stavite ga u veliki lonac i kuhajte na umjerenoj vatri desetak minuta kako bi višak vode ispario. Kad se pire osuši, bolje će upiti maslac.
3. Dodajte maslac
Maslac treba dodati u pire prije mlijeka (a ne istovremeno) te miješati dok se potpuno ne upije. Na taj način pire će dobiti potrebnu pjenušavost, a neće biti gnjecav.
4. Dolijte toplo mlijeko
Važno je da mlijeko bude toplo kako se pire ne bi ohladio ili postao ljepljiv. Količinu mlijeka odredite po vlastitom ukusu, ovisno o tome volite li da je rahliji ili ne.
.
Tradicionalni pire
Sastojci za 6 osoba: 1 kg krumpira, 1,2 dl punomasnog mlijeka, 6 dag maslaca, sol
Priprema
1. Krumpir stavite u veliki lonac, prekrijte vodom te kuhajte dok voda ne zavrije. Smanjite plamen i kuhajte još 20 minuta dok krumpir ne omekša.
2. Obrišite krumpir i ostavite da se ohladi, zatim ga ogulite i propasirajte te vratite u lonac. Kuhajte ga na umjerenoj vatri 2 minute neprekidno miješajući.
3. U međuvremenu zagrijte mlijeko. U pire prvo dodajte maslac, a tek potom mlijeko te miješajte dok se posve ne upije.
Kad ugasite plamen, dodajte malo soli i, ako volite intenzivniji okus, 5 dag parmezana.
Za prave gurmane četiri neobične varijante: pikantna, karamelizirana, s vrhnjem i sa šafranom
1. Pire s parmezanom i ljutom papričicom
Priprema
Pire pripremite kao što je navedeno u osnovnom receptu uz dodatak 24 dag parmezana i 1 do 2 usitnjene ljute papričice.
2. Pire s karameliziranom ljutikom i salvijom
Priprema
U duboku tavu stavite 2 žlice maslinovog ulja i zagrijte na jakoj vatri, zatim dodajte 4 sitno nasjeckane ljutike i popržite 2 minute. Smanjite plamen i nastavite miješati još pet minuta, odnosno dok ljutika ne poprimi zlatnu boju. Dodajte žličicu usitnjene svježe salvije, 1 žlicu aceta balsamica i 2 žličice šećera. Miješajte još 2 minute, dok se ne počne karamelizirati. Salviju i karameliziranu ljutiku dodajte u pire i promiješajte te na kraju posolite.
3. Pire s kiselim vrhnjem i hrenom
Priprema
Pripremite pire, ali bez dodavanja mlijeka. U međuvremenu izmiješajte 24 dag kiselog vrhnja, 8 dag usitnjenog vlasca i 6 dag naribanog hrena. Dobivenu smjesu umiješajte u pire te posolite.
4. Pire sa šafranom i kukuruzom
Priprema
Pripremite pire bez dodatka mlijeka. U velikoj posudi, na 2 žlice maslinovog ulja, 2 minute popržite 18 dag luka. Dodajte 24 dag zrna svježeg kukuruza i 4 režnja češnjaka koji ste prethodno sitno nasjeckali. Kuhajte 4 minute dok kukuruz ne omekša, a pritom neprekidno miješajte. Dodajte 1,2 dl mlijeka i prstohvat šafrana. Čim mlijeko zavrije, sklonite s vatre i poklopite posudu, a zatim je stavite u hladnu vodu na 10 minuta kako bi se umak s kukuruzom ohladio. Ohlađeni umak umiješajte u pire.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....