Prije nego što se 'pretvorim' u pecivo i jogurt, odlučila sam početi nositi na posao jelo od kuće. Dosta mi je bilo sendviča, krafni, grickalica koje sam svakodnevno jela da bih izdržala na poslu. A dolaskom kući u sebe bih strpala previše, što se, naravno, vidjelo. Odluka je pala, moram nešto napraviti za sebe i prekinuti s nezdravom hranom.
Najdraže jelo
Salate su ionako moje najdraže jelo. Da je zdravlje skriveno u njima, znala sam već odavno. U ladici zato sada uvijek imam maslinovo ulje, morsku sol i kvasinu (vinski ocat), a već neko vrijeme moj ručak i ja dolazimo zajedno na posao.
Moja obitelj veseli se kad moja mašta i od običnih namirnica napravi nešto neobično. Njihov dio ručka (uz neke dodatke) uvijek je spreman. Tako jedući istu klopu, imamo iluziju da smo zajedno, da se družimo i razgovaramo. Sigurna sam da je moj obrok zdrav i napravljen s puno ljubavi. Što se više trudim oko pripreme, osjećam se bolje, posebno kada planiram sljedeći obrok i spremam ga večer prije ili rano ujutro. Tako mi se čini da postajem odgovornija (nikad nije kasno) prema sebi i svom zdravlju.
Zašto sam odabrala ječam? Zato jer obiluje nezasićenim masnim kiselinama, tj. sadrži 35 posto onih koje smanjuju kolesterol u krvi, što nije odlika niti jedne druge žitarice. Odlikuje se i visokim sadržajem fosfora, magnezija, kalcija, kalija, cinka, željeza, fluora. Sadrži selen i bakar koji su važni sastojci antioksidativnih enzima koji štite organizam od slobodnih radikala, a selen u organizmu smanjuje rizik od razvoja karcinoma i kardiovaskularnih bolesti. Bogat je vitaminom E, u manjim količinama sadrži vitamine A i D.
U moju salatu od ječma ide:
- jedna zelena paprika
- nekoliko zelenih i crnih maslina
- 350 grama ječma
- 100 grama parmezana narezanog na kockice
- 2 komada slatko-ljute crvene paprike
- jedna rajčica
- 150 grama kukuruza
U umak sam stavila:
- 100 ml maslinovog ulja
- malu žlicu senfa
- 50 ml aceta balsamica
- 1,5 malu žlicu origana
- nekoliko kapi limuna
- sol i papar
Priprema:
- Skuhala sam ječam u velikom loncu slane vode dok nije omekšao (al dente).
- Ocijedila sam ga i isprala u hladnoj vodi, stavila u veliku zdjelu te prelila s malo maslinova ulja.
- Dodala sam kukuruz, nasjeckane paprike, masline i rajčicu.
- Umak sam napravila u posebnoj zdjelici kako bih ga lakše rasporedila po salati. Lagano sam izmiješala i ukrasila s nekoliko maslina i kockica parmezana.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....