Prije samo deset godina jedva da je itko znao što je gluten, a kamoli da bi netko razmišljao o tome kako ga izbjeći u svakodnevnoj prehrani. No, sada je prehrana bez glutena "in", i najpoznatije svjetske zvijezde, poput Gwyneth Paltrow i Victorije Beckham, ali i uspješnih sportaša, kao što je srpski tenisač Novak Đoković, počele su voditi tzv. gluten-free život, odnosno hraniti se bezglutenski, što, tvrdi se, povećava razinu energije, smanjuje masne naslage u području struka i jamči vitku liniju.
Gluten je protein prisutan u zrnju pšenice, ječma i raži, a većina nas ga, i ne znajući, voli - upravo on daje jelima poseban štih: tijesto pizze čini rastezljivim, kruhu daje karakterističnu rahlu i spužvastu strukturu, a koristi se i za zgušnjavanje umaka i juha.
Celijakija ili "samo" osjetljivost
Prehrana bez glutena ima znanstvenu podlogu kao pomoć osobama koje boluju od kronične bolesti celijakije. Njihov organizam, naime, i najmanju trunku glutena doživljava kao opasnost, što izaziva vrlo buran imunološki odgovor. Najveći problem je što takva imunološka reakcija izaziva oštećenja tankog crijeva, a posljedica su veliki probavni problemi i nutritivna deficijencija, ali i tegobe koje se u prvo vrijeme ne mogu povezati s prehranom.
Ozbiljne komplikacije
Ako se ne liječe, oštećenja na crijevima se s vremenom mogu razviti u tumor, ali i uzrokovati komplikacije poput neplodnosti i osteoporoze. Nekoć se mislilo da je celijakija rijetka bolest koja pogađa jednu od 10.000 osoba, no istraživanje objavljeno 2003. godine u publikaciji Archives of Internal Medicine pokazalo je da je učestalost celijakije daleko veća, odnosno da od celijakije pati jedna od 133 osobe.
Što zbog sve veće informiranosti, što zbog intenzivnijih testiranja, sve je više ljudi koji danas napokon znaju zašto im je loše nakon što pojedu komad kruha, pizze ili tjestenine.
No, posljednjih godina otkriven je novi problem koji stručnjaci nazivaju necelijakijska osjetljivost na gluten. Osjetljivost na gluten, naime, može izazvati simptome nalik onima kod celijakije, poput grčeva u trbuhu, proljeva i nadimanja, ali kod osjetljivosti na gluten, za razliku od celijakije, ne dolazi do oštećivanja tankog crijeva.
Pretjerivanje sa zdravljem
Zahvaljujući sve većem broju dijagnosticiranih slučajeva celijakije i necelijakijske osjetljivosti na gluten, kao i velikoj ponudi bezglutenskih proizvoda na tržištu, o gluten-free dijetama počelo se sve više govoriti i pisati, što je odvelo stvari u pogrešan smjer: ljudi su izbjegavanje glutena u prehrani počeli primjenjivati kao lijek za najrazličitije bolesti, uključujući migrene, fibromijalgiju i sindrom kroničnog umora.
Iako je mnogima takva prehrana pomogla u ublažavanju tegoba, to ipak ne znači da je prehrana bez glutena lijek za sve probleme.
Osim toga, raširilo se mišljenje da je takva prehrana najbrži put do vitke linije, iako stručnjaci tvrde da u njoj nema nikakvog elementa koji bi ubrzao proces mršavljenja. Jedino što može imati učinak na liniju jest činjenica da takva prehrana znatno ograničava broj "dopuštenih" namirnica, a što je manje izbora, manje su i šanse da ćete se prejesti.
S druge strane, takav izbor prehrane, posebno ako mu je jedini cilj brzo mršavljenje, može vam se obiti o glavu, jer činjenica da je nešto bez glutena ne znači i da je bez masnoća i kalorija. Štoviše, autorica vodiča kroz prehranu bez glutena (Gluten-Free Diet: A Comprehensive Source Guide) Shelley Case upozorava na skrivenu, ali vrlo opasnu zamku: bez glutena kao vezivnog sastojka, proizvođači često u takve namirnice stavljaju veću količinu masnoća kako bi joj poboljšali konzistenciju i okus. Primjerice, običan perec ima oko 110 kalorija i 1 gram masnoće, dok onaj s oznakom gluten-free ima 140 kalorija i oko 6 grama masnoće.
S glutenom ili bez njega?
Bolujete li od celijakije ili necelijakijske osjetljivosti na gluten, odgovor na ovo pitanje je jednostavan: bez glutena! No, želite li samo smršavjeti, imajte na umu da biste mogli jako pogriješiti. U prvi trenutak odreći se glutena zvuči relativno jednostavno, kao odreći se kruha ili tjestenine, no prehrana bez glutena nije samo varijanta dijete s malim unosom ugljikohidrata.
Takvom prehranom lišit ćete se priličnog broja namirnica, ali i omiljenih okusa, jer gluten hrani daje potrebnu konzistenciju i okus, pa ne čudi što ga većina proizvođača dodaje u cijeli niz prehrambenih proizvoda.
Osim toga, takva prehrana može dovesti i do ozbiljnih nutritivnih deficita, jer to što hrana nema gluten ne znači i da je zdrava, posebno ako iz prehrane izbacite cijeli niz namirnica bogatih vitaminima i namirnice od integralnih žitarica te ih zamijenite bezglutenskim keksima i grickalicama. Stručnjaci upozoravaju da osobe koje ne konzumiraju gluten imaju povišen rizik od manjka niza važnih nutrijenata, poput željeza, vitamina B i vlakana.
Najvažnije je, dakle, pažljivo planirati obroke i konzumirati prirodnu umjesto procesuirane hrane, kako bi se izbjegla takva situacija. Suzdržite li se od svih mogućih gluten-free proizvoda koji se nude na tržištu i pojačate prehranu voćem, povrćem, proteinima iz nemasnog mesa, mliječnim proizvodima te bezglutenskim žitaricama, poput kvinoje i amaranta, hranit ćete se uravnoteženo i zdravo.
Sedam znakova osjetljivosti na gluten
Celijakija se teško dokazuje; smatra se da je na 10 ili čak 12 oboljelih samo jedan prepoznat. Razlog je to što oboljeli mogu proživjeti niz godina bez ikakvih simptoma ili su simptomi slični simptomima drugih zdravstvenih problema, što može zavarati i pacijente i liječnike. Ako mislite da bolujete od celijakije, nipošto ne prelazite na bezglutensku prehranu prije nego što se posavjetujete s liječnikom i obavite sve potrebne specijalističke pretrage! Izbacite li gluten iz prehrane prije nego što obavite potrebne pretrage, nalazi bi se mogli pokazati negativnim, čak i ako bolujete od celijakije.
Tipični simptomi celijakije su:
- kroničan proljev ili zatvor
- bol u trbuhu
- napuhnutost
- neobjašnjiv gubitak kilograma
- anemija
- umor
- neplodnost
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....