Lubenica je zapravo povrće, a u sebi ima čak 92 posto vode.
 Foto: iStock
Svestranija nego što mislite

Isprobajte lubenicu na nove načine

Uz meso, pečena na roštilju ili u juhi... Ako ste lubenicu do sad jeli samo u izvornom obliku pravi je trenutak da ju kušate pripremljenu prema našim ukusnim receptima.

Ljeto bez lubenice kao da i nije ljeto. Rijetko tko ne uživa u njenim dobro ohlađenim kriškama koje se tope u ustima. Iako za lubenicu kažemo da je voće, ona je zapravo povrće - poput bundeve i tikve. Lubenica je izvrstan izvor vitamina C, vitamina A, kalija i magnezija, sadrži puno vode, a ima samo 30 kcal na 100 grama.

Osim što odlično gasi žeđ je i zdrava. Odličan je diuretik jer stimulira rad bubrega. Povećava stvaranje urina što pogoduje izbacivanju toksina iz organizma. Budući da sadrži citrulin, koji opušta krvne žile pozitivno utječe i na libido. U 120 grama lubenice nalazi se čak 150 miligrama citrulina.

Također, lubenica je bogat izvor nutrijenata važnih za zdravlje srca kao što su vitamini A, C i B6. Sadrži kalij i magnezij, dva minerala koji su poznati po tome što pomažu regulirati krvni tlak.

Očistite organizam lubenicom

Jednodnevna detoksikacija lubenicom se provodi tako da ujutro i navečer popijete čašu kefira, a ostatak dana jedete samo lubenicu u neograničenim količinama. Bez obzira što lubenica sadrži čak 92 posto vode, svakako pijte i vodu.

Kako odabrati najsočniju lubenicu?

  • Mora biti tamno zelene boje, bez oštećenja.
  • Ako je zrela, trebala bi biti teška za svoju veličinu. Nezrela lubenica je lagana jer nema dovoljno vode.
  • Kora mora biti čvrsta kao da će prsnuti.
  • Što je peteljka svježija, to je svježija i lubenica.
  • Kucnite po lubenici ili je lupite dlanom, mora zvučati šuplje.
  • Dio lubenice koji je stajao na zemlji mora biti žučkaste boje, ne zelene ili bijele jer je to znak da je prerano ubrana.

Prepečene koštice kao zdrave grickalice

Moguće je da ste je već probali izmiksati i zamrznuti kao sladoled, ali postoje brojni slani recepti s ovom sočnom namirnicom. Njene koštice su također bogat izvor magnezija, fosfora, kalija i drugih minerala. U azijskoj medicini se koriste za čišćenje bubrega. Odlične su za grickanje, a najfinije su kad se stave na papir za pečenje, preliju s malo maslinovog ulja i ispeku na 150 stupnjeva C. Možete ih posipati sa začinima po želji.

Lubenica daje zanimljiv okus pečenoj piletini. Pile se peče uobičajeno, a pred kraj pečenja (zadnjih 15-ak minuta) u njega stavite veće kocke lubenice koje će dati sočnost mesu. Donosimo još nekoliko neobičnih, a ukusnih recepata od lubenice.

  • 3 šalice sjeckanog mesa lubenice
  • 3 šalice sjeckanih rajčica
  • 1 šalica sjeckanog krastavca
  • 1/4 šalica sjeckanog bosiljka
  • 3 šalice sjeckanih rajčica
  • žlica maslinovog ulja
  • žlica kvasine

Priprema:

  1. Povrće nasjeckajte na manje komade i pomiješajte ga s ostalim sastojcima.
  2. Polovicu smjese usitnite u blenderu.
  3. Sve povežite i začinite po ukusu.
  4. Ostavite da se hladi barem dva sata u hladnjaku.

  • 3 šalice sjeckane lubenice
  • 2 šalice feta sira
  • žlica meda
  • listovi mente

Priprema:

  1. Izrežite lubenicu i uklonite sjemenke.
  2. Feta sir izrežite na veće komade i posložite na tanjur s kockicama lubenice.
  3. Prelijte lubenicu i sir s žlicom meda te ukrasite s listovima mente.

  • šalica pirea od lubenice
  • šalica balzamičnog octa
  • šalica smeđeg šećera
  • šalica soja sosa
  • 2 žlice ulja
  • 2 žlice senfa
  • 2 glavice češnjaka
  • 2 žlice mljevene crvene paprike

Priprema:

  1. Lubenicu izmiksajte i napravite pire.
  2. Pomiješajte pire s ostalim sastojcima.
  3. Prelijte preko povrća, piletine, svinjetine ili ribe koje planirate pripremati na roštilju.
  4. Ostavite nekoliko sati na hladnome da se marinira.
  5. Istim umakom prelijevajte za vrijeme pečenja.

  • 1/2 kg lubenice (ne smije biti previše zrela)
  • žica maslinovog ulja
  • bosiljak ili menta

Priprema:

  1. Lubenicu narežite na kriške (debele najmanje 5 centimetara).
  2. Premažite s malo maslinovog ulja.
  3. Pecite na vrućem roštilju minutu do dvije na svakoj strani.
  4. Nakon roštiljanja pospite je svježom metvicom ili bosiljkom.
  5. Posolite prema ukusu.

Linker
17. studeni 2024 11:32