SHUTTERSTOCK
Zdravo i ukusno

Imamo genijalan recept za kolač od limuna, borovnica i tikvica. Oduševit će vas!

Zdravi kolač bez glutena i s puno zdravih sastojaka

Tko kaže da ukusno ne može biti i zdravo? Ovaj kolač od limuna, borovnica, tikvica je sočan i sadrži bogatu glazuru. Uz to je jednostavan za pripremiti, a ne sadrži ni gluten. Bacite se na pripremu!

Mokri sastojci

  • 1 naribana tikvica, srednje veličine
  • 2 jaja
  • 170 grama meda
  • korica od 2 limuna
  • 2 žlice limunovog soka

Suhi sastojci

  • 1/2 čajne žlice ekstrakta badema
  • 180 grama bademovog brašna
  • 100 grama zobenog brašna bez glutena
  • 1 čajna žličica sode bikarbone
  • 1/4 čajne žličice soli

Za borovnice

  • 190 grama svježih borovnica
  • 2 žlice bezglutenskog zobenog brašna

Za glazuru od limuna

  • 110 grama maslaca
  • 120 g šećera u prahu
  • 1 žlica svježeg soka od limuna
  • 1 čajna žličica naribane limunove korice

Za ukrašavanje: Dodatne borovnice za posipanje po vrhu



Priprema

1. Ugrijte pećnicu na 180°C. Pleh (idealno 20x20 cm) obložite papirom za pečenje i poprskajte neljepljivim sprejom za kuhanje. Ostavite ga po strani.

2. Naribane tikvice stavite u papirnati ubrus ili krpu i iscijedite svu vodu. Ovo je jako važno!

3. Dodajte naribane tikvice, jaja, med, koricu limuna, limunov sok i ekstrakt badema u veliku zdjelu i miješajte dok se dobro ne sjedine.

4. Zatim dodajte suhe sastojke: bademovo brašno, zobeno brašno, sodu bikarbonu i sol. Miješajte drvenom kuhačom dok se dobro ne sjedini.

5. U drugoj zdjeli pomiješajte borovnice s 2 žlice zobenog brašna. Ovo treba spriječiti da borovnice potonu na dno kolača tijekom pečenja. Dodajte borovnice u mješavinu mokrih i suhih sastojaka.

6. Ulijte tijesto u pripremljenu posudu. Pecite 30-35 minuta ili provjerite čačkalicom je li gotov. Ostavite kolač da se potpuno ohladi na rešetki prije glazure.

7. Napravite glazuru: Istucite maslac, šećer u prahu, limunov sok i limunovu koricu mikserom dok ne dobijete glatku smjesu. Ohlađenu tortu premažite glazurom i ukrasite s nekoliko borovnica. Dobar tek!

Linker
02. studeni 2024 11:11