Tko kaže da ukusno ne može biti i zdravo? Ovaj kolač od limuna, borovnica, tikvica je sočan i sadrži bogatu glazuru. Uz to je jednostavan za pripremiti, a ne sadrži ni gluten. Bacite se na pripremu!
Mokri sastojci
- 1 naribana tikvica, srednje veličine
- 2 jaja
- 170 grama meda
- korica od 2 limuna
- 2 žlice limunovog soka
Suhi sastojci
- 1/2 čajne žlice ekstrakta badema
- 180 grama bademovog brašna
- 100 grama zobenog brašna bez glutena
- 1 čajna žličica sode bikarbone
- 1/4 čajne žličice soli
Za borovnice
- 190 grama svježih borovnica
- 2 žlice bezglutenskog zobenog brašna
Za glazuru od limuna
- 110 grama maslaca
- 120 g šećera u prahu
- 1 žlica svježeg soka od limuna
- 1 čajna žličica naribane limunove korice
Za ukrašavanje: Dodatne borovnice za posipanje po vrhu
Priprema
1. Ugrijte pećnicu na 180°C. Pleh (idealno 20x20 cm) obložite papirom za pečenje i poprskajte neljepljivim sprejom za kuhanje. Ostavite ga po strani.
2. Naribane tikvice stavite u papirnati ubrus ili krpu i iscijedite svu vodu. Ovo je jako važno!
3. Dodajte naribane tikvice, jaja, med, koricu limuna, limunov sok i ekstrakt badema u veliku zdjelu i miješajte dok se dobro ne sjedine.
4. Zatim dodajte suhe sastojke: bademovo brašno, zobeno brašno, sodu bikarbonu i sol. Miješajte drvenom kuhačom dok se dobro ne sjedini.
5. U drugoj zdjeli pomiješajte borovnice s 2 žlice zobenog brašna. Ovo treba spriječiti da borovnice potonu na dno kolača tijekom pečenja. Dodajte borovnice u mješavinu mokrih i suhih sastojaka.
6. Ulijte tijesto u pripremljenu posudu. Pecite 30-35 minuta ili provjerite čačkalicom je li gotov. Ostavite kolač da se potpuno ohladi na rešetki prije glazure.
7. Napravite glazuru: Istucite maslac, šećer u prahu, limunov sok i limunovu koricu mikserom dok ne dobijete glatku smjesu. Ohlađenu tortu premažite glazurom i ukrasite s nekoliko borovnica. Dobar tek!
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....