Globalno širenje prekomjerne težine i sve veći broj ljudi s dijabetesom tipa 2 često se povezuju s konzumacijom zasićenih masti.
Znanstvenici iz njemačkog Centra za dijabetes i Helmholtz centra u Münchenu (HMGU) otkrili su da samo jednokratna konzumacija veće količine palminog ulja smanjuje osjetljivost tijela na inzulin i uzrokuje povećane masne naslage i promjene u energetskom metabolizmu jetre.
Istraživanje je provedeno na zdravim i vitkim muškarcima, koji su u ciljanom eksperimentu slučajnim odabirom dobili piće obogaćeno uljem palme, dok su drugi dobili čašu čiste vode.
Zastrašujuće!
Piće na bazi palminog ulja sadrži podjednaku količinu zasićenih masti kao dva cheeseburgera sa slaninom, dvije velike porcije pomfrita ili dvije pizze sa šunkom.
Znanstvenici su utvrdili da je samo taj jedan obrok s visokim udjelom masnoće dovoljan da se smanji djelovanje inzulina, uzrokuje otpornost na inzulin i poveća sadržaj masti u jetri.
Uočene metaboličke promjene bile su slične promjenama kod osoba s dijabetesom tipa 2 i nealkoholnom bolesti masne jetre.
Samo jedna doza
Iznenađenje je da samo jedna doza palminog ulja ima tako brz i izravan utjecaj na jetru zdrave osobe i da je količina masti već pokrenula otpornost na inzulin te da nepovoljno utječe na metaboličku aktivnost mišića, jetre i masnog tkiva.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....