U domaćoj kuhinji celer je najpoznatiji kao neizostavan dodatak juhama i kao ukusan povrtni prilog mnogim jelima. Od njega se rade pire i krem juhe, a kulinarski znalci celerove stabljike pune mekim sirom, poslužuju štapiće celera s umakom od avokada, stavljaju ga na kruh namazan maslacem od kikirikija jer daje posebno finu aromu, znaju da je ukusan zapečen, a salati daje posebnu hrskavost.
Ovo povrće dobar je izvor kalija i natrija koji uravnotežuju razinu vode u tijelu, a sadrži i spojeve kumarine koji podupiru sposobnost imunosnog sustava u otklanjanju potencijalno štetnih stanica.
Druge prednosti celera uključuju njegovu sposobnost poboljšanja zdravlja jetre, kože, očiju i kognitivnog zdravlja, snižava krvni tlak i kolesterol, a zahvaljujući folnoj kiselini i vitaminu B6 sprečava rizik za bolesti srca i krvnih žila.
Celer sadrži antioksidanse i polisaharide za koje se zna da djeluju kao protuupalni lijekovi, a upravo je upala čest uzrok kroničnih bolesti poput raka, bolesti srca, artritisa. Zbog svega toga celer je koristan u liječenju širokog raspona stanja koja su pogoršana upalom: bol u zglobovima (kao što je artritis), giht, infekcije bubrega i jetre, sindrom iritabilnog crijeva i infekcije mokraćnog sustava.
Ovakav je najbolji
Da bi pružio organizmu što više hranjivih sastojaka, najbolje ga je jesti sirovog, što samo rijetki i rade, a hranjive sastojke celer će sačuvati i ako se kratko propirja, ne dulje od pet minuta. Naime, neki spojevi u celeru, uključujući flavonoide i polifenole, vrlo su osjetljivi i mogu se izgubiti ako se pretjera s termičkom obradom. Ne odgovara mu predugo kuhanje, čak ni kuhanje na pari, jer se tako povećava apsorpcija vode i postaje gnjecav. Za zdravlje je koristan i svježe pripremljen sok od sirovog korijena, listova i stabljike, a u tom obliku djeluje kao pomoć u ranim fazama reumatizma te pomaže u regulaciji menstrualnog ciklusa.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....