Ako na poslu nemate osiguran topli obrok, svaki dan je iznova aktualno isto pitanje: “Što ručati?” Za toplih dana poželjna su hladna jela. Iskoristite sezonu lisnatih salata i uključite ih u ručak. Sigurno je to bolji odabir od piroške ili lisnatog tijesta.
VRATITE HRSKAVOST SALATI
Salate je najbolje držati u hladnjaku u odjeljku za povrće. Kako biste što bolje iskoristili njihovo nutritivno bogatstvo, potrošite ih u dan-dva. Nekad zelena salata zna malo uvenuti. Lako je vratiti njihovu hrskavost - očistite je i operite te cijele listove stavite u posudu do pola napunjenu hladnom vodom. Držite je u hladnjaku dva do tri sata. Salata će biti kao netom ubrana.
Salate malih nježnih listova dovoljno je očistiti i oprati. Stavite ih u posudu za posluživanje, no vodu nemojte cijediti. Držite u hladnjaku jedan sat. Prije začinjavanja i posluživanja vodu ocijedite. Naravno, lisnate salate začinite netom prije posluživanja. U protivnom će uvenuti.
KOJI PRELJEV ODABRATI
Sa zelenim salatama odlično se ljubi preljev od bučinog ulja i limunovog soka. Daje im zanimljiv okus koji podsjeća na orašaste plodove. Bučino ulje obiluje karotenoidima, a od mikronutrijenata su prisutni i tokoferoli vitaminskog i antioksidativnog djelovanja. Sadržajem i omjerom masnih kiselina ovo ulje pridonosi zdravlju zglobova i kostiju, normalizaciji visokog krvnog tlaka te povišenih koncentracija šećera i kolesterola u krvi. Poznato je da bučino ulje sprečava benigno povećanje prostate i tako smanjuje tegobe mokrenja.
Preljev s jogurtom
Dobro izmiješajte 250 g jogurta, 3 jušne žlice mješavine nasjeckanog začinskog bilja (peršin, majčina dušica, vlasac, origano, matičnjak…), 2 jušne žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja, 1 jušnu žlicu limunovog soka i pola čajne žličice senfa.
Provansalski preljev
Dobro izmiješajte 4 jušne žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja, 2 jušne žlice kvalitetnog jabučnog octa i 2 jušne žlice mješavine začinskog bilja (bosiljak, origano, majčina dušica, peršin, vlasac, mažuran…).
EVO I NEKOLIKO IDEJA ZA RUČAK NA POSLU
- polutvrdi sir, orasi, integralni kruh, kiselo mlijeko, krastavac i matovilac
- domaća riblja pašteta, heljdin kruh, salata od rajčice, bosiljka i cikorije
- tvrdo kuhano jaje, kuhani krumpir, rukola i zelena salata
- svježi sir, kuhana tjestenina, rotkvice i potočarka.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....