Intolerancija na laktozu javlja se kada tanko crijevo ne proizvodi dovoljno enzima laktaze za probavu mliječnog šećera laktoze. Manjak laktaze znači da laktoza iz hrane i to uglavnom iz mlijeka i drugih mliječnih proizvoda prelazi u debelo crijevo umjesto da se preradi i apsorbira. Zanimljiv je podatak da oko 75 posto svjetske populacije ima neki oblik intolerancije na laktozu koji nisu nimalo ugodni i koji mogu uzrokovati:
- proljeve,
- bolove i grčeve u trbuhu,
- nadutost,
- plinove
- zatvor
- mučninu i
- povraćanje
Stupnjevi intolerancije
Ozbiljnost simptoma ovisi o stupnju intolerancije na laktozu, kao i o tome koliko je mliječnih proizvoda konzumirano. Razlikujemo primarnu, sekundarnu i razvojnu intoleranciju, objašnjavaju u Mayo Clinic. Primarna intolerancija na laktozu je ujedno i najčešći oblik koji karakterizira naglo opadanje proizvodnje laktaze u odrasloj dobi, čineći mliječne proizvode teško probavljivima. Sekundarna intolerancija na laktozu javlja se kada tanko crijevo smanji proizvodnju laktaze nakon bolesti, ozljede ili operacije tankog crijeva. Bolesti povezane sa sekundarnom intolerancijom uključuju celijakiju, prekomjerno razmnožavanje bakterija te Crohnovu bolest. Razvojna intolerancija na laktozu je rijetka, a taj se disbalans prenosi s generacije na generaciju u obrascu nasljeđivanja iste varijante gena od oca i majke.
Hrana s laktozom
Većina mliječnih proizvoda sadrži laktozu, međutim, neke namirnice sadrže više od drugih, a one su sljedeće:
- Mlijeko sadrži najviše laktoze od svih mliječnih proizvoda. Punomasno mlijeko sadrži oko 15 grama laktoze na 250 ml. Mlijeko je također sastojak mnogih drugih namirnica poput margarina, masti i peciva.
- Sir su također bogati laktozom, međutim, tvrdi sirevi poput parmezana ili cheddar sira mogu biti lakše probavljivi jer se većina laktoze eliminira tijekom izrade sira.
- Vrhnje - proizvode poput sladoleda ili kremastih namaza treba izbjegavati jer obično sadrže visoke razine laktoze
- Jogurt - neke osobe s intolerancijom na laktozu mogu umjereno jesti jogurt jer je laktoza djelomično razgrađena
- Mliječna čokolada - sadrži mliječne proizvode stoga treba biti oprezan s konzumacijom.
Postoje, međutim, hrana i piće s niskim sadržajem laktoze, što znači da i dalje sadrže laktozu, međutim u manjim količinama. Ipak, budući da je svaki organizam drugačiji, važno jesti umjereno dok ne znate kako će vaše tijelo reagirati.
- Tamna čokolada
- Odležani sir
- Svježi sir
- Probiotički jogurt
Alternative
Spomenute namirnice većinom imaju svoje alternative bez laktoze. Osim toga, na tržištu su dostupne i tablete enzima laktaze koje pomažu u razgradnji laktoze, omogućujući ljudima da jedu više mliječnih proizvoda. Ipak, o svem je dobro razgovarati sa svojim liječnikom.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....