Deposit photos
tako moćne

Bez njih ljeto nije ljeto: čuvaju vid i probavu te su odlične za jetru jer potiču obnovu njezinih stanica

Cijenjene su i kao blagi laksativ koji je koristan u liječenju zatvora

Postoji li netko tko može odoljeti marelicama? Ovo slatko voće s blago kiselkastom notom obiluje vitaminom A, koji je koristan za zdravlje očiju i kože jer potiče proizvodnju melanina. Zahvaljujući katehinu, molekuli iz skupine flavonoida, marelice imaju protuupalno djelovanje te su korisne, na primjer, u slučaju upalnih bolesti poput ulceroznog kolitisa.

image
Deposit photos


Liječi i zatvor

Novija istraživanja su pokazala da marelice imaju i zaštitnu ulogu za jetru jer potiču obnovu njezinih stanica. Cijenjene su i kao blagi laksativ koji je koristan u liječenju zatvora, a pomažu probavi naročito ako se jedu prije obroka.

Marelica je bogata i amigdalinom ili vitaminom B17, za koji su istraživanja pokazala da pomaže u prevenciji raka jer uništava enzim kancerogenih stanica koji se razlikuje od istog enzima u normalnim stanicama. Marelice su odlične i same i u kombinaciji s drugim voćem, kao sok ili sušene ili kao dodatak voćnim salatama i kolačima.


Pazite na boju i čvrstoću

Kod kupnje birajte plodove bogate narančaste boje, izbjegavajte blijedožute. Plodovi trebaju biti blago mekani, ako su prečvrsti to može biti znak da nisu dozorili na grani, a voće koje je dozorilo na grani uvijek ima bolji okus od onog koje sazrijeva nakon berbe. Uostalom, zrelo voće bogatije je antioksidantima.

Linker
27. travanj 2024 10:31