Postoje dva glavna tipa kolesterola HDL (lipoprotein visoke gustoće) ili takozvani dobri kolesterol i LDL (lipoprotein niske gustoće) koji se naziva „lošim” kolesterolom. LDL ili loš kolesterol je opasan jer njegove povišene razine mogu dovesti do stvaranja plaka na stijenkama krvnih žila, što povećava rizik za srčani i moždani udar.
Pet namirnica koje povisuju razinu lošeg kolesterola
Konzumiranje namirnica s visokim udjelom lošeg kolesterola dokazano je dugoročno opasno po zdravlje. Nažalost, mnogi ljudi takvu hranu jedu na dnevnoj bazi. Provjerite jeste li i vi među njima.
1. Crveno meso
Volite odreske, bilo one svinjske ili juneće? Trebali biste znati da obiluju zasićenim mastima i povisuju vašu razinu kolesterola u krvi.
2. Punomasno mlijeko i mliječni proizvodi
Počinjete li dan s čašom punomasnog mlijeka, maslacem na kruhu ili punomasnim vrhnjem ili jogurtom, trebali biste dobro razmisliti o tome. Sve te namirnice obiluju kolesterolom pa bi bilo bolje da odaberete inačice bez masnoće ili s minimalnim udjelom masnoće.
3. Mesne prerađevine
Mesne prerađevine, poput slanine, kobasica ili hrenovki imaju visok udio kolesterola i povećavaju vaš rizik za razvoj srčanih bolesti. Trebali biste ograničiti unos tih namirnica.
4. Pekarski proizvodi
Ako su keksi, kolači, krafne i slično vaša utješna hrana, trebali biste znati da dovode do povećanja razine kolesterola. Ako baš ne možete bez njih, pokušajte svoj slastice pripremiti sami ili birajte one sa što manje štetnih sastojaka.
5. Pržena hrana
Od prženih krumpirića do pohane piletine, popis omiljene i široko popularne pržene hrane vrlo je dug. U svakom slučaju, poruka je da prestanete konzumirati takvu hranu koja sadrži visoke količine zasićenih masti i kolesterola.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....