Ne jedan, ne dva, već smo osmislili pet odličnih recepata za tradicionalnu slasticu.
 Foto: iStock
Vježbam i jedem fino

5 super jednostavnih recepata za proteinske palačinke

Kada se sljedeći put odlučite raditi palačinke, napravite ih na zdraviji način i sebe i svoje ukućane obradujte novim slasticama u poznatom obliku.

Palačinke obožavamo svi! Slatke, slane, zapečene, kakve god pomislite, teško da će koja ostati na tanjuru. No, ako slijedite savjete nutricionista i pazite na dovoljan unos proteina u danu, onda odaberite proteinsku verziju ove omiljene slastice. Na taj način ćete isti obrok učiniti zdravijim, a uživat ćete u njemu čak i više nego prije - bez grižnje savjesti i svjesni činjenice da ste ovim obrokom učinili nešto dobro za svoje zdravlje.

Koliko proteina vi jedete?

Naime, jedan od većih problema s kojim se nutricionisti susreću jest premalen unos proteina u dnevnoj prehrani većine pojedinaca. Proteini sudjeluju u nizu fizioloških procesa u organizmu, a doprinose i održavanju mišića i njihovom oporavku.

Savjetuje se da u svakom obroku postoji i izvor proteina, uz kvalitetne izvore masti i ugljikohidrata, koji tijelu daju energiju za svakodnevno funkcioniranje.

Stoga, kada se sljedeći put odlučite raditi palačinke, napravite ih na zdraviji način i sebe i svoje ukućane obradujte novim slasticama u poznatom obliku.

Donosimo 5 ideja za pripremu proteinskih palačinku.

Koje god palačinke probali (a savjetujemo da probate sve), sigurni smo da ćete se zaljubiti i ubuduće na ovaj novi i zdraviji način način, pripremati ukusne palačinke!

Uslast!

60 g zobenih pahuljica
60 g posnog sira
1/2 mjerice whey proteina
3 bjelanjka

Priprema:

  1. Pomiješajte sve sastojke dok smjesa nije jednolična i tekuća.
  2. Pecite kao klasične palačinke.
  3. Nadjenite maslacem od kikirikija ili badema ili voćem bez dodanih šećera.

1 cijelo jaje
2 bjelanjka
1 banana

Priprema:

  1. Ogulite bananu i vilicom je zdrobite u kašicu. Dodajte jaja i bjelanjke i miksajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu.
  2. Pecite kao klasične palačinke.
  3. Ovom količinom ćete dobiti 2-3 klasične palačinke.

6 bjelanjaka
120 g zobenih pahuljica
120 ml bademovog mlijeka
60 g borovnica
60 ml nezaslađenog soka jabuke
1/4 čajne žličice cimeta
Prstohvat himalajske soli
1 čajna žličica praška za pecivo

Priprema:

  1. U blender stavite bjelanjke, zobene pahuljice, prašak za pecivo, bademovo mlijeko i sol i miksajte dok se ne ujednači.
  2. Dodajte polovicu borovnica te nježno izmiješajte žlicom.
  3. Pecite kao klasične palačinke.
  4. Kad su gotove, nadjenite ih mješavinom jabučnog soka, cimeta i borovnica.

240 g zobenih pahuljica
1 mjerica whey proteina, okus vanilija ili čokolada
3 bjelanjka
60 ml vode
1 čajna žličica cimeta
1 žličica praška za pecivo

Priprema:

  1. Sve sastojke ubacite u blender i miksajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu.
  2. Po potrebi dodajte još vode dok ne dobijete dovoljno rijetku smjesu, kao za klasične palačinke.
  3. Pecite kao i obične palačinke.

2 jaja
50 g posnog sira
zaslađivač po izboru
malo cimeta
1 žlica mljevenog lana

Priprema:

  1. Posni sir i jaja izmiksajte štapnim mikserom, zatim dodajte zaslađivač, cimet i žlicu mljevenog lana i sve dobro promiješajte.
  2. Na vruću teflonsku tavu vadite smjesu žlicom (kao male palačinke) i pecite par minuta s jedne, potom i s druge strane.

22. prosinac 2024 13:43