U mom radnom okruženju iz dana u dan sve je više onih koji promišljaju što jedu. Radni ručak sve češće nije više sendvič, nego neko bezmesno varivo. Kako je naš posao više muški nego ženski, tako smo mi žene u manjini, a trenutni je omjer tri fotografkinje prema deset kolega.
Za pohvalu je što su upravo ti naši dečki, što se prehrane tiče, još osvješteniji od nas cura pa su prestali jesti meso i namirnice životinjskog podrijetla, a sve je više i vegana. I zato sam za našeg Marka, Grgu, Darka, Dragana i Ronija umijesila četiri potpuno veganske tjestenine, s umacima također prilagođenima veganima.
Dokazat ćemo da s dodacima koji pripadaju superhrani, poput chia sjemenki, te s umacima od superpovrća i "ozloglašena" tjestenina može biti nutricionistički kvalitetan obrok.
A upravo s tim imam velikog iskustva jer zbog Lucije, koja nije smjela jesti jaja, u našoj se kući odavno radi samo veganska tjestenina, koju obožava.
Priznat ćete, divan je okus svježe tjestenine! No, ako je umijesite više, slobodno je posušite.
NEKAD JE DOVOLJNA I SAMO TJESTENINA
Tjestenina je sama po sebi puna okusa pa će ukusan obrok biti već pomiješate li tjesteninu nekoliko boja. Jednostavno je umijesite sa spomenutim dodacima, skuhate, prelijete maslinovim uljem i začinima prema želji. Dovoljno je i još samo malo papra i svježeg bosiljka.
Za tjesteninu:
- 50 dag brašna (pola pirovog, pola bijelog)
- 2 žlice chia sjemenki
- malo soli
- malo mlake vode
- 1 žlica crnog kima
- 1 žlica mljevenog crnog lana
Priprema:
- Chia sjemenke prethodno namočite u vodu da nabubre.
- Zajedno s navedenim sastojcima umijesite tijesto pa ga ostavite u hladnjaku pola sata.
- Nakon toga ga razvaljajte i režite oblike prema želji.
Za preljev:
- 4 žlice hummusa
- sezamovo ulje
- 1 žlica goji bobica
- 20 badema
- 20 borovnica
- dresing od kuhane cikle
- cvjetovi lavande
- crni sezam
- crni kim
Priprema:
- Skuhajte tjesteninu pa na mlaku stavite hummus, nasjeckane bademe, goji bobice, borovnice, dresing od cikle te pospite cvjetovima lavande, kimom i sezamom.
- Pokapajte s nekoliko kapi sezamova ulja.
Za tjesteninu:
- 50 dag brašna
- 1/2 šalice usitnjene kuhane cikle
- malo soli
- malo mlake vode
- malo chilija
Priprema:
Ciklu skuhajte u vodi sa žlicom ulja pa je izblendajte.
Zajedno s navedenim sastojcima umijesite tijesto pa ga ostavite u hladnjaku pola sata.
Nakon toga ga razvaljajte i režite oblike prema želji.
Za preljev:
- 1 luk ljutika
- 2 češnjaka
- maslinovo ulje
- vezica bosiljka
- 20 pinjola
- sol
- 1 vezica lista peršina
- 1 brokula
- 10 zelenih mahuna
- 1 krastavac
- 1 žlica sezamovog ulja
- pistacije
- cvijet nevena
Priprema:
- Na ljutici i češnjaku ispirjajte nasjeckani peršin, pinjole i bosiljak. Ohladite i izblendajte u pesto.
- Začinite prema želji solju i maslinovim uljem.
- Mahune i brokulu skuhajte na pari.
- Na toploj tjestenini servirajte skuhano povrće, pesto, svježi krastavac, nasjeckane pistacije, sezamovo ulje i cvijet nevena.
Za tjesteninu:
- 50 dag brašna
- 1/2 šalice usitnjenog špinata
- malo soli
- malo mlake vode
Priprema:
- Špinat skuhajte na pari sa žlicom ulja pa ga izblendajte.
- Zajedno s navedenim sastojcima umijesite tijesto pa ga ostavite u hladnjaku pola sata.
- Potom ga razvaljajte i režite oblike prema želji.
Za preljev:
- 4 ljutike
- 2 češnjaka
- 50 dag pelata rajčice
- 1 vezica lista peršina
- bosiljak
- maslinovo ulje
- cherry rajčice
- sol
Priprema:
- Na ljutici i češnjaku ispirjajte pelate s dodatkom peršina i bosiljka, začinite solju i na kraju maslinovim uljem.
- Servirajte na toploj tjestenini s dodatkom cherry rajčica i svježeg bosiljka.
Za tijesto:
- 50 dag brašna (pola bijelog, pola integralnog)
- 2 žlice chia sjemenki
- 2 žlice kurkume
- malo soli
- malo mlake vode
Priprema:
Chia sjemenke prethodno namočite u vodu da nabubre.
S ostalim sastojcima umijesite tijesto pa ga ostavite u hladnjaku pola sata.
Nakon toga ga razvaljajte i režite oblike prema želji.
Za preljev:
- 2 ljutike
- 1 patlidžan
- 20 dag šampinjona
- 20 dag dimljenog tofua
- 1 ljubičasti luk
- vezica vlasca
- koromač
- 1 žlica orahova ulja
Priprema:
- Na ljutici ispirjajte patlidžan narezan na kockice, tofu i gljive.
- Začinite solju i paprom.
- Servirajte na toploj tjestenini i dodajte svježi ljubičasti luk, vlasac i koromač.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....