SHUTTERSTOCK
Istraživanje

Život uz more ili samo posjet moru dobri su za zdravlje

Plavo je novo zeleno, govore znanstvenici, jer nas "plavi prostor" baca u gotovo hipnotičko stanje


Stanovnici mora i turisti to osjećaju stoljećima, ali znanstvenici su tek nedavno počeli istraživati moguće zdravstvene prednosti obale. Koristeći podatke iz 15 zemalja, novo istraživanje koje je vodila Sandra J. Geiger iz Skupine za psihologiju okoliša na Sveučilištu u Beču potvrđuju da je život u blizini, ali posebno i posjet moru povezan s boljim zdravljem bez obzira na zemlju ili osobni dohodak. U sklopu projekta Obzor 2020. koji financira EU, anketirano je više od 15.000 sudionika u 14 europskih zemalja (Belgija, Bugarska, Češka, Francuska, Njemačka, Grčka, Irska, Italija, Nizozemska, Norveška, Poljska, Portugal, Španjolska, Ujedinjena Kraljevina) i Australiji o svojim mišljenjima o raznim aktivnostima povezanima s morem i vlastitom zdravlju. Nalazi, objavljeni u časopisu ‘Communications Earth & Environment‘, iznenadili su istraživački tim.

- Zapanjujuće je vidjeti takve dosljedne i jasne obrasce u svih 15 zemalja. Također, sada pokazujemo da svi imaju koristi od blizine mora, a ne samo bogati. Život u blizini i posebno posjet obali još uvijek može imati značajne učinke na zdravlje stanovništva - rekla je Sandra J. Geiger.

image
Shutterstock

Donosi smirenost, smanjuje stres

Ideja da blizina mora može poboljšati zdravlje nije nova. Još 1660. godine liječnici u Engleskoj počeli su promicati kupanje u moru i obalne šetnje za unaprijeđenje zdravlja. Do sredine 1800-ih, boravak uz vodu ili uz morski zrak široko su promovirani kao zdravstveno liječenje među bogatijim europskim građanima. Tehnološki napredak u medicini početkom 20. stoljeća doveo je do pada takvih praksi, ali one odnedavno ponovno postaju sve popularnije u medicinskim krugovima.

Osim toga, boravak na plaži mijenja mozak: donosi smirenost, smanjuje stres, povećava kreativnost i ublažava depresiju. Dokazano je, naime, da dok sjedite na plaži i gledate u more, kombinacija mirisa mora i šuma valova izaziva ugodu u mozgu. Plavo je novo zeleno, govore znanstvenici, jer nas "plavi prostor" baca u gotovo hipnotičko stanje. Nadalje, kupanje u moru potiče opuštanje, što je zdravo za organizam. Da ne spominjemo blagodati morske vode na niz zdravstvenih stanja.

Znanstvenici su utvrdili i da boravak na plaži potiče kreativnost jer dok ležite na ležaljci ispod suncobrana, vaše se misli bistre. Osim toga, hipnotički zvuk valova u kombinaciji sa slikom i mirisima koji nas okružuju dovodi nas u meditativno stanje, što će pročistiti um i dovesti ga u stanje koje jača samopouzdanje.

Linker
23. travanj 2024 19:05