Osim čajeva, pomoći može i neko voće.
 Foto: iStock
Ne odvajate se od rupčića?

Stigle su... Kako ublažiti simptome proljetnih alergija?

Zbog jakog antioksidansa epigalokatehina i polifenola osobe sklone alergijama trebale bi piti zeleni čaj te čaj od ružmarina i lavande, koji sadrže ružmarinsku kiselinu, poznatu tvar u borbi protiv alergija.

Piše: doc. dr. sc. Donatella Verbanac


Suzenje očiju, obilno curenje iz nosa, kašalj, škakljanje u grlu i nosu neugodne se pojave koje svakog proljeća muče oko 20 posto ljudi različite dobi. Liječnici objašnjavaju da su to alergijske reakcije u onih u kojih je imunosni sustav "izašao" iz ravnoteže.

Mnogi alergije smatraju posljedicama koje nastupaju nakon nekih stanja (stresa, trudnoće, težih infektivnih bolesti) u kojima je prirodni imunosni sustav iscrpljen. Potiču ih alergeni ili sićušne tvari udahnute zrakom, koje mogu prodrijeti i u najsitnije bronhe. Takvu "moć" ima pelud, ali i drugi alergeni kao što su pore plijesni, perut i neke vrste prašine.

Dosad je brojnim istraživanjima potvrđeno da češće reakcije na pelud i peludnu hunjavicu ima gradsko stanovništvo od seoskog. Zanimljivo je i da se te osobe najčešće žale i beskišnih ljetnih dana u poslijepodnevnim satima te tijekom vjetrovita vremena kad se pelud diže i struji zrakom. Podjednako i uoči pljuskova, jer su tada viši slojevi zraka s peludi potisnuti prema zemlji.

Zna se i da su najbrojniji slučajevi takozvanih ranih alergija od veljače do svibnja, a uzrokuje ih osjetljivost na pelud drveća (breze, lješnjaka i drugog). U tom i drugim slučajevima alergijske reakcije savjetuje se sprečavanje dodira s alergenima, uzimanje antialergijskih lijekova, pokušaj postupka desenzibilizacije, pranje kose i odjeće nakon svakog boravka izvan doma, nošenje sunčanih naočala kako bi se smanjio dodir peludi s očima.

Alergije zbog hrane

Istodobno u velikom postotku postoji i osjetljivost pojedinaca na neke namirnice, primjerice orahe i jabuke. No, alergijske reakcije mogu uzrokovati i mlijeko, bjelančevinasti proizvodi, riba, određene vrste voća, grahorice i začini. Katkad su višestruke, te se osjećaju satima nakon jela. Bolesnici imaju tegobe u crijevima i želucu (povraćaju, boli ih trbuh, naduti su i imaju proljev) te reakcije na koži (ekcemi, koprivnjača) i dišnim organima (otežano disanje, hunjavica).

I kad se nakon pomnih pretraga otkrije koja namirnica uzrokuje alergiju, liječnik preporučuje pacijentu strogu dijetalnu prehranu bez "uzročnika" bolesti.

Tada je preporučljivo jelovnik obogatiti tamnozelenim lisnatim povrćem: špinat, rikula, maslačak, blitva, kupusnjače i radič, crvenim trešnjama te bijelim krumpirom, kozjim mlijekom i svježim kravljim sirom. Svakodnevno se mora jesti voće žute i narančaste boje (limun, naranče, mandarine, marelice i dr.), jer sadrži beta-karoten ili preteču vitamina A.

Savjetuje se i izbjegavanje namirnica koje sadrže konzervanse i visok postotak aminokiseline histidina, odnosno tvari iz koje nastaje histamin. Riječ je o konzerviranim proizvodima, rajčici, rakovima, trajnim sirevima, čokoladi, šumskom voću, bjelanjku, pivu, školjkama i vinu.

Foto: iStock
Ako nemate domaći, u bolje opremljenim i specijaliziranim trgovinama možete kupiti čaj od ružmarina i lavande.

Pomažu citrusi i čajevi

Bilo bi uputno da svi ljudi s alergijskim reakcijama poslušaju preporuke liječnika i dijetologa, pa da redovito konzumiraju namirnice koje smanjuju histamin u krvi.

Ponajprije bi zbog jakog antioksidansa epigalokatehina i polifenola trebali piti zeleni čaj te čaj ružmarina i lavande, koji sadrže ružmarinsku kiselinu, poznatu tvar u borbi protiv alergija.

Citrusi zahvaljujući velikim količinama vitamina C stabiliziraju membrane mastocita, stanica prepunih histamina, pa na taj način "koče" suvišno oslobađanje tog biogenog amina koji je posrednik alergijskih reakcija. No, svakodnevno bi još trebalo konzumirati sjemenke suncokreta (koliko stane na dlan lijeve ruke), jer su rudnik vitamina E i minerala selena. Naime, te tvari imaju antioksidativno djelovanje te smanjuju upalne reakcije organizma, a selen sudjeluje i u građi enzima koji sprečava prijevremeno starenje.

Istodobno će ananas kao izvor bromelina, enzima koji rastapa katar i sluz, pomoći pri apsorpciji i bržem djelovanju drugih antioksidansa na ciljanom tkivu. Bromelin je učinkovit i kod poboljšanja apsorcije kvercetina, molekule koja smanjuje lučenje histamina u krvi i smanjuje simptome alergije. A zbog sadržanog kvercetina i vitamina C trebalo bi pojesti i jedan kivi te jelo začiniti s malo đumbira koji povoljno utječe na probavu, djeluje protuupalno, smanjuje mučnine i simptome alergije.

Linker
16. studeni 2024 01:54