SHUTTERSTOCK
dnevni ritam

Otkrijte svoj kronotip spavanja: Osim sna, možda vam može promijeniti i život

Lakše je posložiti svoj život kada ga uspijete uskladiti sa svojim rasporedom spavanja i dnevnim ritmom, evo i kako to napraviti


U ubrzanom ritmu modernog života, spavanje nam se često čini kao luksuz koji si ne možemo priuštiti, a njegova kvaliteta značajno može utjecati na naše cjelokupno blagostanje. Zamislite da se probudite osvježeni i naspavani, savršeno usklađeni s vašim tijelom i umom. To ne mora biti mašta. Postoje individualni kronotipovi spavanja čije vam razumijevanje možda može donijeti miran i kvalitetan san.


Razumijevanje kronotipova spavanja

Vaš kronotip - kao i vaša visina - određen je genetikom i nije ga lako promijeniti te Dr. Jennifer Martin naglašava da je to biološka osobina, a ne stvar stava ili volje. Osim toga, čimbenici koji vas okružuju također igraju značajnu ulogu. Shelby Harris, PsyD, ističe da okruženje u kojem spavate, korištenje mobitela do kasno u noć, nezdrava prehrana i nedostatak prirodnog svjetla isto mogu utjecati na vaš kronotip. Iako vi ne možete puno utjecati na svoje prirodne sklonosti, promjene nekih životnih navika mogu utjecati na kvalitetu vašeg sna.

Dob i spol također oblikuju kronotipove. Znanstvenica sna Wendy Troxel primjećuje da tinejdžeri prirodno ostaju dulje budni zbog vremena oslobađanja melatonina, dok starije osobe imaju tendenciju ustajanja ranije. Žene su sklonije biti jutarnji tipovi, dok muškarci često naginju ka tome da budu noćne ptice, pojasnila je Troxel. Razumijevanje vašeg kronotipa bitno je za usklađivanje vaše dnevne rutine s prirodnim ritmovima vašeg tijela, poboljšavajući vaš san i zdravlje.

image
SHUTTERSTOCK

Neusklađenost dnevnog ritma

Kada se vaša dnevna rutina sudari s vašim unutarnjim satom/cirkadijalnim ritmom (dnevnim ritmom) - poznato kao cirkadijalna neusklađenost - to može dovesti do zdravstvenih rizika kao što su pretilost, neplodnost, dijabetes, kardiovaskularni problemi, nestabilno raspoloženje... Vaš cirkadijalni sustav utječe na gotovo sve funkcije vašeg tijela.

Usklađivanje vašeg rasporeda s vašim obrascima spavanja može povećati produktivnost i blagostanje. Na primjer, jutarnji tipovi bolje vježbaju ujutro, dok večernjim tipovima najbolje odgovara vježbanje poslijepodne ili rano u večer, a tako vide i bolje rezultate. Osim na tjelovježbu, može pozitivno utjecati i na vaš radni život. Fleksibilno radno vrijeme koje odgovara individualnim dnevnim ritmovima moglo bi čak poboljšati ukupnu produktivnost radne snage.

image
SHUTTERSTOCK

Otkrijte svoj kronotip

Otkrivanje vašeg kronotipa ne mora biti komplicirano, jednostavno razmislite naginjete li jutru ili večeri. Prema stručnjacima, razmišljanje o tome kada se osjećate najbudniji i najproduktivniji može vam pomoći. Na primjer, ako ste najproduktivniji rano ujutro i dizanje u 5 vam ne predstavlja toliki problem, vjerojatno ste jutarnji tip, a ako najviše energije imate kasno navečer i volite spavati do kasno ujutro, vjerojatno ste večernji kronotip.

A za svaku od te dvije glavne kategorije smišljene su još dvije potkategorije jer postoji više raznolikijih obrazaca spavanja i teško je karakterizirati se kao samo večernji ili samo kao jutarnji tip. To su ranoranioc, umjereni ranoranioc, noćna ptica i problematičan spavač.

Ranoranioc - onaj koji ustaje u 5:30 ujutro i osjeća se odlično zbog toga, radi doručak i razmotava prostirku za jogu prije 7

Umjereni ranoranioc - 5 ujutro vam je već prerano, ali vam je 9 zato prekasno. Idete spavati vjerojatno oko 23 sata, a obično se budite oko 7 ujutro

Noćna ptica - vjerojatno maštate o tome da se na posao ide tek u podne. Idete spavati iza ponoći, a u idealnom svijetu, iz kreveta se otkotrljate oko 8 ili 9 ujutro

Problematičan spavač - dpavanje vam predstavlja izazov, teško vam je opustiti se prije spavanja i ostati opušten tijekom sna - vašoj rutina je poremećena i fali joj dosljednosti


Promjena kronotipova

Iako je uistinu izazovno promijeniti svoj kronotip, jer ipak, radi se o genetici i nemamo puno utjecaja u tom području, i dalje se možete postupno bar približiti drugom kronotipu. Bitno je samo biti dosljedan i imati strpljenja. Čak i ako ste prirodno noćna osoba postupno možete postati više jutarnja osoba. Počnite uspostavljanjem dosljednog rasporeda spavanja i postupno se prilagođavajte ranijim vremenima buđenja. Izlaganje jutarnjoj sunčevoj svjetlosti i održavanje redovitih vremena buđenja pomažu u jačanju nove rutine.

Dosljednost i u rasporedu obroka i u rutini vježbanja prilagođenoj kronotipu kojemu se želite približiti presudni su za održavanje snažnog dnevnog ritma.

Linker
25. lipanj 2024 12:03