SHUTTERSTOCK
prirodna njega

Napravite serum od brusnice koji intenzivno hrani kožu

Antioksidansi štite lipide i stanične membrane kože od oksidativnog oštećenja i usporavaju starenje izazvano utjecajima iz okoliša

Antioksidansi su nam, osim u organizmu, potrebni i na koži. Specifičan, vrlo snažan antioksidans gama-tokotrienol, kojeg ima u ulju sjemenki američke brusnice, moćno je sredstvo za regeneraciju kože. Ulje sjemenki brusnice (i američke i europske) bogato je esencijalnim masnim omega-3 kiselima - linolenskom i alfa-linolenskom. Ulje sjemenki europske brusnice smatra se jednim od ulja s najvećim sadržajem alfa-linolenske kiseline, koje sadrži više od 50 posto, dok je ukupna količina polinezasićenih masnih kiselina u ovom ulju čak 85 posto, što ga svrstava među rekordere u biljnim uljima. Alfa-linolenska kiselina zaslužna je za vlažnost kože te potiče njezino obnavljanje te smiruje upale i ekceme. Ulje europske brusnice idealan je serum koji intenzivno hrani kožu te posebno njeguje suhu i ispucalu kožu. Antioksidansi, kao što su tokoferoli i karotenoidi, štite lipide i stanične membrane kože od oksidativnog oštećenja i usporavaju starenje izazvano utjecajima iz okoliša.


Jednostavna maska

Na tržištu se danas može naći mnogo preparata koji sadrže ekstrakt brusnice, no nećete pogriješiti ako i sami napravite jednostavnu masku ili piling od brusnice. Za njegu i hidrataciju kože pomoći će pola šalice brusnice (pire) pomiješane s pola šalice jogurta i žličicom meda. Nanesite na lice, isperite nakon deset minuta i vaša će koža biti očišćena, meka, nježna i hidratizirana. Ako želite piling, pomiješajte šećer, brusnice i kokosovo ulje.

Linker
14. travanj 2024 11:13