SHUTTERSTOCK
prirodna ljekarna

Najbolje kupke za stopala: iscjeljuju, njeguju, opuštaju

Vaša su stopala zaslužila malo pažnje i kraljevskog tretmana, stoga ne oklijevajte i povremeno im priuštite regenerirajuću i osvježavajuću kupku od prirodnih sastojaka

Kupka za stopala divan je način za opuštanje, i to ne samo stopala nego cijelog tijela i uma nakon napornog radnog dana ili cjelodnevnih aktivnosti. No, kupke za stopala, ovisno o sastojcima, imaju i terapeutske učinke te mogu smanjiti otečenost stopala i gležnjeva, ublažiti bolove i napetost u stopalima, ukloniti neugodne mirise i bakterije, detoksicirati, dezinficirati, zagladiti i omekšati kožu...

U svakom slučaju to je odličan način da si posvetite nekoliko trenutaka u danu i učinite nešto za sebe. Kupke su vrlo jednostavne za pripremu i mnoge od sastojaka sigurno već imate - poput meda, sode bikarbone, kave ili jabučnog octa. To je prirodan i ugodan način da riješite cijeli niz problema stopala, od natisaka i žuljeva, preko ispucale kože i edema do neugodnog mirisa i gljivičnih infekcija. Važno je da budete strpljivi i namačete stopala najmanje 15 minuta, a poželjno je i duže kako biste omogućili sastojcima da djeluju. I ne zaboravite nakon svake kupke na stopala nanijeti hidratantnu kremu, ulje ili maslac kako biste zaokružili njegujući tretman i što duže zadržali mekoću i lijep izgled kože.

KUPKA ZA PILING S PEPERMINTOM

Ako imate suhu i ispucanu kožu na petama i tabanima, ovo je recept koji vam je potreban. Savršeno uklanja odumrle stanice i omekšava kožu, a stopalima daje osjećaj svježine. Redovitom primjenom ove kupke, dva do tri puta tjedno, možete spriječiti suhoću i grubost kože peta i tabana i učiniti stopala ljepšim i ženstvenijim, što je naročito poželjno u sezoni sandala.

Za piling kupku potrebna je:

  • 1 šalica soli (po mogućnosti himalajske, koja je malo krupnija)
  • 1/4 šalice kokosova ulja
  • 1 jušna žlica naribanog kastiljskog sapuna (tvrdi sapun na bazi maslinova ili drugih biljnih ulja) i 15 kapi esencijalnog ulja peperminta.

Dodatak kastiljskog sapuna pilingu će dati antibakterijska svojstva, a s obzirom na to da je izrađen od biljnih ulja, siguran je i za najosjetljivije tipove kože. Kokosovo ulje ima antibakterijska i antimikotička svojstva i izuzetno hidratantan učinak te pomaže u čišćenju kože, ali i u njezinu omekšavanju tako da grumeni soli mogu lakše ukloniti odumrle stanice. Ako nemate kokosovo ulje, možete ga zamijeniti maslinovim, bademovim, uljem sjemenki grožđa ili bilo kojim drugim uljem. I na kraju tu je pepermint koji ima vrlo osvježavajući, rashlađujući i umirujući učinak na kožu. Dodate li ga u piling za stopala, ujedno će ublažiti osjećaj umora i bolnost u stopalima. Za učinkovit piling esencijalno ulje peperminta nije obavezno, ali je preporučljivo jer cijelu ovu kupku diže na viši nivo pa ćete, uz piling, imati i osvježavajući učinak te osjećaj lakoće u stopalima.

Priprema: sve sastojke stavite u posudicu i miješajte dok se ne sjedine, a zatim prebacite u posudu koja se hermetički zatvara kako biste smjesu mogli koristiti više puta.

Kako koristiti kupku: napunite lavor s 4-5 litara vode, dodajte jušnu žlicu smjese za piling stopala i zatim namačite noge u kupki oko 10 minuta. Podignite stopalo, nanesite na njega otprilike jednu jušnu žlicu smjese za piling i masirajući je utrljavajte nekoliko minuta, posebno na pete i druga mjesta na kojima je koža najsuša. Zatim ostavite smjesu da djeluje na stopalu nekoliko minuta i vratite ga u toplu vodu te ponovite postupak s drugim stopalom. Nakon kupke na stopala nanesite maslac za tijelo kako biste koži pružili odgovarajuću njegu i hidrataciju.

image
SHUTTERSTOCK

BOMBICA ZA "BOCKAVU" KUPKU

Želite li opustiti svoja umorna stopala i priuštiti im zaista posebnu njegu, pripremite ovu pjenušavu kupku s masažnim učinkom za savršeno opuštanje.

Potrebno je:

  • 2 šalice sode bikarbone
  • 1 šalica limunske kiseline
  • 2 čajne žlice rastopljenog kokosovog ulja,
  • bočica s raspršivačem,
  • voda
  • kalup u obliku kuglice ili u nekom drugom obliku po želji.

S obzirom na to da ovakve bombice za kupku za stopala mogu biti i odličan poklon, zgodno je u njih dodati nekoliko kapi boje za hranu (zelena, plava, crvena, ljubičasta...). Pomiješajte sodu bikarbonu i limunsku kiselinu te energično miješajte jednu minutu, zatim dodajte kokosovo ulje, koje ima hidratantni učinak, i prehrambenu boju (ako je želite koristiti). Miješajte dok se sastojci ne sjedine, zatim pet puta smjesu poprskajte vodom iz bočice s raspršivačem, još miješajte, ponovno poprskajte pet puta pa ponovno miješajte. Smjesa bi trebala biti poput glinamola, tako da zadrži oblik u koji je formirate. Pustite da odstoji 5 do 10 minuta, zatim je stavite u kalupe te ostavite preko noći. Kad ste spremni za svoju opuštajuću pjenušavu kupku za stopala, samo ubacite jednu bombicu u vruću vodu, uronite stopala i namačite ih 15-20 minuta.

MIRISNA KUPKA OD RUŽMARINA I KADULJE

Kad je riječ o uklanjanju neugodnog mirisa stopala, kupka mora biti usmjerena na rješavanje dva osnovna problema, a to su bakterije i znoj. Stoga je kupka s kaduljom i ružmarinom odličan izbor jer obje biljke imaju antibakterijsko i protugljivično djelovanje, a ujedno djeluju kao adstringensi, što znači da smanjuju lučenje znoja iz žlijezda znojnica. A manje znoja znači i manje povoljan ambijent za razmnožavanje bakterija koje uzrokuju neugodne mirise.

Za pripremu ove kupke potrebna je:

  • 1 čajna žličica sušenog ružmarina i 1-2 čajne žličice sušene kadulje

Lavor napunite vrelom vodom i u nju ubacite sušeno bilje. Ostavite ga da se namače sve dok se voda ne smlači dovoljno da u nju možete staviti noge. Namačite stopala oko 30 minuta jednom dnevno.

KUPKA S JABUČNIM OCTOM ZA DEZINFEKCIJU

Ocat je poznat po svom dezinfekcijskom djelovanju i može biti od velike pomoći ako se koristi kao glavni sastojak u kupki za stopala. Pomaže u dezinficiranju te tako štiti stopala i nožne prste od infekcija i mikoza, a uz to je odličan za opuštanje stopala. Napunite lavor mlakom vodom, a potom dodajte 250 ml jabučnog octa, 200 grama morske soli i, želite li pojačati opuštajući učinak, 30 g osušenih cvjetova lavande ili nekoliko kapi esencijalnog ulja lavande. Namačite stopala najmanje 15 minuta, a zatim ih isperite i dobro osušite. Osjetit ćete kako su vaša stopala manje umorna i teška te bez neugodnih mirisa, a uz to će biti zaštićena od mogućih infekcija.

image
SHUTTERSTOCK

KUPKA S MAGNEZIJEM ZA BOLJU CIRKULACIJU

Ova jednostavna i učinkovita kupka poboljšat će cirkulaciju, ne samo u stopalima nego u cijelom tijelu, a uz to ima opuštajući učinak. Magnezij je ključan za opuštanje mišića, a magnezij koji koža apsorbira tijekom namakanja stopala pomaže u smanjenju bolova u stopalima, opušta mišiće i regulira živčani sustav. Dodavanjem magnezija u kupku osjetit ćete niz dobrobiti, od kojih su na prvom mjestu ublažavanje napetosti u stopalima, opuštanje mišića i smanjenje boli. Drugi ključan sastojak ove kupke, cimet, pospješuje perifernu cirkulaciju u stopalima. Uz to, ima protuupalno i antimikotičko djelovanje pa je idealan dodatak za kupku za stopala.

Potrebni sastojci:

  • 1 šalica magnezijevih pahuljica (mogu se kupiti u biljnim ljekarnama, drogerijama i trgovinama zdravom hranom),
  • 1 čajna žličica mljevenog cejlonskog cimeta
  • 1 jušna žlica infuznog ulja (ulje aromatizirano namakanjem neke ljekovite biljke, možete ga napraviti sami ili kupiti gotovo te možete koristiti infuzno ulje po vlastitom izoru - s cimetom, zvjezdastim anisom, bademom, narančinom korom...)

Pomiješajte magnezijeve pahuljice, cimet i ulje, zatim napunite lavor toplom vodom i dodajte 1/4 šalice smjese za kupku direktno u vodu ili u vrećici od gaze. Bilo bi dobro da namačete stopala najmanje 20 minuta kako biste omogućili koži da apsorbira sastojke i imali što više dobrobiti od kupke. Na kraju osušite stopala mekim ručnikom i namažite hidratantnom kremom.

image
SHUTTERSTOCK

UMIRUJUĆA KUPKA S KAMILICOM

Ova opuštajuća i umirujuća kupka za stopala od samo četiri sastojka - gorka sol, lavanda, đumbir i kamilica - može učiniti čuda za vaša stopala. Gorka sol je hidratizirani mineral koji se sastoji od magnezija i sulfata i u ovoj se kupki koristi kao baza. Magnezijev sulfat koristi se za ublažavanje boli u mišićima, ali i za pomoć u uklanjanju toksina iz tijela. Lavanda i đumbir također su poznati po svojim detoksikacijskim svojstvima, dok kamilica djeluje izuzetno opuštajuće na mišiće. Za ovu kupku koja pruža duboko opuštanje i detoksikaciju možete kupiti sušenu lavandu, kamilicu i đumbir u rinfuzi ili upotrijebiti vrećice čaja.

Priprema:

  • dodajte 2-3 jušne žlice sušenog đumbira, listova lavande i cvjetova kamilice u toplu, gotovo vruću vodu zajedno s 1/2 žlice gorke soli. Namačite stopala u kupki 20 minuta ili više.
Linker
26. travanj 2024 19:53