ODLIČNI GLUMCI

‘Larinim izborom’ konačno je dokazano: I Hrvati snimaju odlične sapunice

‘Larin izbor’ počeo je tući rekorde gledanosti. No mali je problem što se termin sapunice poklapa s utakmicama Lige prvaka i Europske lige, pa će muškarci umjesto zločeste Ecije Ojdanić prisiliti svoje žene da prate jednako antipatično ponašanje Christiana Ronalda

ZAGREB - Moglo bi se početi ovako: nije toliko važno to što slijedi vruća politička jesen koliko je važno to što je uspješno započela sezona sapunica i što se opet igra Liga prvaka.

U vremenima kad odasvud pristižu signali da demokracija zapadnog tipa puca po šavovima, prosječnom građaninu nije odviše stalo do toga da realno sagleda i tu, širu, i vlastitu situaciju, nego radije kroči linijom manjeg otpora, podvrgavajući svoje biće najdostupnijem palijativu svoga doba - buljenju u TV ekran. S obzirom na to da su već spremni za tržište 3D televizori za koje nisu potrebne naočale, uskoro će nogometna utakmica, oživljena na velikom kućnom ekranu, steći upravo kobnu privlačnost.

I u ove sparne dane, kad se kolovoška temperatura odbija povući, više od sudbine države, na kušnji su mnogi brakovi, a i ukupni žensko-muški odnosi. Iznimke postoje, ali veoma su rijetke žene koje će radije tri večeri zaredom umjesto TV novele gledati nogomet, kao što su i veoma rijetki muškarci koji će radije umjesto četiri nogometne utakmice pogledati pet epizoda ljubavne trakavice.

Gotovo bi se moglo reći da se najciničnije prema ovisničkom karkateru općinstva postavila Nova TV: u onaj dan kad oni prenose utakmicu Lige prvaka, ovaj put u utorak, ne emitiraju epizodu Larina izbora, svoje nove TV novele u 160 nastavaka, koja je već u drugom tjednu emitiranja privukla pozornost većine ženske populacije. Utakmica pokriva gotovo cijeli večernji termin, no žene bi vjerojatno pristale i na raniji...

Sljedeći dan Ligu prvaka prenosi Hrvatska televizija, a Nova TV sad se brine da im pokvari račun evo već dugih dva dana isčekivanom epizodom “Larinog izbora”, a koja traje ne baš kratkih sat i dvadeset minuta.

Lošija ‘Ruža vjetrova’

Muškarac koji je u utorak imao na raspolaganju cijeli termin za sebe, i samo za sebe, u srijedu će se naći pred zidom. Opet je utakmica, i to Dinamo protiv Reala, a on jedino s pomoću sile može prisvojiti pravo da umjesto zločeste Ecije Ojdanić prati jednako antipatično ponašanje Christiana Ronalda...

Od te hamletovske dvojbe dakako najviše profitiraju kvartovske birtije, obje televizijske kuće i pivovare - nema veze što se brakovi raspadaju, ionako ne bi, da imalo štimaju, pucali na bedastoći kakvu predstavlja ovisnost o buljenju u TV ekran. Kome ova socijalna jednadžba nije dovoljno složena, neka u nju ubaci i narkotik što ga je spremila treća nacionalna televizija, RTL, također “splitsku” TV novelu “Ružu vjetrova”.

Odmah ćemo reći da je “Ruža vjetrova” inferiorna “Larinom izboru” otprilike onoliko koliko je Europska liga, čije utakmice HTV emitira četvrtkom, inferiorna Ligi prvaka. Ne zato što se u ovoj prvoj ne bi igralo kojiput i bolje, pa bi utakmice bile uzbudljivije, nego zato što joj u odnosu na drugu nedostaje ukupnog dojma.

RTL zapravo nastupa defetistički, njihova “Ruža vjetrova” emitira se prva, u 20 sati, i traje svega 45 minuta. “Ruža vjetrova” prati živote triju splitskih obitelji, od kojih su na prvu loptu najprivlačniji Odakovi, brat i sestra, bogati vlaji nalik na Kerumove (igraju ih Stojan Matavulj i Nives Ivanković), što su se obogatili za rata...

Međutim, ta priča je nekako predoslovna, previše domaća, prozirna, a ne baš vrhunski producirana, otprilike onakva kakva je i Hrvatska nogometna liga, čije se utakmice emitiraju vikendom na Max TV-u i što ih prate samo oni najuporniji manijaci kojima nije bila dovoljna Liga prvaka u utorak i srijedu te Europska liga u četvrtak.

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. rujan 2024 03:35