PLATNA LISTA

Nives Ivanković u sapunici zarađuje gotovo dvostruko više nego premijerka Kosor!

Posao u sapunici najlukrativnija je gaža hrvatskoga glumca, ma kako netalentiran on bio
 Paun Paunović/CROPIX

ZAGREB - Do prije desetak godina većina glumaca jedva je spajala kraj s krajem, a danas, unatoč krizi, većina njih ne može se potužiti zaradom. Naslovna uloga u sapunici za poznatije glumačko ime u pravilu znači zaradu od 30 tisuća eura.

U Hrvatskoj se trenutno snimaju dvije sapunice - RTL-ova “Ruža vjetrova” i “Larin izbor” Nove TV. U oba slučaju glavni junaci (izuzev Ivana Hercega) povjereni su javnosti nepoznatim glumcima, poput Doris Pinčić (Larin izbor) te Anji Alač i Matku Knešaureku (Ruža vjetrova).

Ti glumci, doznajemo, imaju mjesečni honorar od oko 2000 eura, što je odlična prilika za početnike.

Žicar Kurbaša

Njihovi stariji i iskusniji kolege poput Nives Ivanković, Ecije Ojdanić i Roberta Kurbaše zarađuju daleko veće iznose, oko 5000 eura za mjesec dana rada, a s obzirom na to da se sapunice u prosjeku snimaju šest mjeseci, ovaj angažman osigurava 30 tisuća eura. Naravno, honorar dijelom ovisi i o nečijim pregovaračkim sposobnostima, u čemu je navodno ‘tvrd orah’ Kurbaša.

U nekim slučajevima glumci su se znali dogovarati i o plaćanju po danu snimanja, posebno ako njihova uloga nije neka od glavnih. Honorari za dramske i humoristične serije su viši i plaćaju se po snimljenoj epizodi. Za ovu sezonu snimljene su tri serije - “Loza”, “Provodi i sprovodi” te “Stipe u gostima” i sve tri rađene su za HTV u vanjskoj produkciji. “Odmori se, zaslužio si” ponovno će na javni natječaj, jer HTV nije našao zainteresiranu producentsku tvrtku koja je spremna za tako malu cijenu snimiti nove epizode.

Bivše zvijezde

Već otprije je poznata lista najskuplje plaćenih zvijezda - Tarik Filipović, Rene Bitorajac, Ivo Gregurević, Mustafa Nadarević i Bojana Gregurić, no oni nemaju uloge u novim serijama, barem ne kao glavni likovi. Ksenija Pajić, Leona Paraminski, Ksenija Marinković i drugi koji su 2011. dobili angažman navodno po epizodi dobivaju oko 500 eura, a u slučaju da je riječ o manjim ulogama od 200 do 300 eura.

Skupi Gregurević

Epizodna gostovanja djeluju najisplativije imate li i drugog posla, jer se ona plaćaju i po 600 eura. Filip Radoš uspio je zahvaljujući “Stipi u gostima” ući na A listu najplaćenijih glumaca (ekipa u toj seriji plaćena je od 450 do 500 eura), no Ivo Gregurević koji čeka snimanje “Odmori se, zaslužio si” i dalje je na glasu kao najtraženije i najskuplje glumačko ime, i u seriji i u filmu.

Donedavno je dobivao 1500 eura za epizodu, a sada cijenu ne spušta ispod tisuću eura. Zrinka Cvitešić, doznajemo, traži 800 eura po epizodi, a odmah iza nje nalazi se Nataša Janjić. Usporedbe radi, u hrvatskom filmu glumci su plaćeni od nekoliko stotina do tisuću eura po danu snimanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 22:03